Bizonytalanság a tőzsdéken – Új korszakba léptünk?

Bizonytalanság a tőzsdéken – Új korszakba léptünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-10 Frissítve: 2021-08-06
 

A hét óriási visszazuhanással indult a nemzetközi részvénypiacokon, és tulajdonképpen még a pánikot követően sem igazán látszik, hogy mi is lesz a jövőbeli irány. Az Alapblog egyik bejegyzésében Zsiday Viktor befektetési szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a hét eleji visszaesés egy olyan trend kezdetét jelentheti, amikor a nyugodt árfolyam emelkedést, inkább vad csapkodás fogja felváltani.

Ha okokat akarunk keresni, hogy mi volt a mostani intenzív visszaesés mögötti ok Zsiday Viktor szerint a világszerte változó fundamentumokban kell keresni az okot. Egy olyan korszak után várható ugyanis a kamatok emelkedése, amikor már a piaci szereplők zöme kezdte elhinni, hogy az emelkedés örökké tart. Ezenkívül rövidtávú hatásként közrejátszott, hogy a korábbi nyugodt időszak után az automatikus megbízások lezárták a befektetők pozícióit, ezzel a történelem legnagyobb napon belüli árfolyamesését okozva.

A Citadella alapkezelője azt a következtetést vonja le, hogy az egyöntetű emelkedés korszaka ezzel a pofonnal megszűnni látszik. A rózsaszín köd egyre inkább elmúlik a befektetők körében és alkalmazkodnak a realitáshoz (a korábbi támogató jegybanki politika fokozatos szűküléséhez), viszont addig hevesebb árfolyam ingadozásokra, magas volatilitásra lehet számítani. Az Alapblog „Ennyi volt?” című írásában részletesebben is olvashatsz erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés