Betöltés
loading

Biztonságos lakáshitelek: mekkora a havi törlesztő és a THM?

Október 1-től az MNB egyértelművé tette, hogy azt szeretné, ha a lakosság a biztonságos, legalább 10 évig rögzített kamatozással rendelkező lakáshiteleket választaná. A Bankmonitor.hu piaci körképéből kiderül, hogy melyek az elérhető legjobb banki lakáshitel ajánlatok ebben a kategóriában.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A hétfőtől megváltozott szabályozás értelmében a magánszemélyek több lakáshitelt vehetnek fel, ha legalább 10 évig rögzített kamatozású (más megfogalmazásban 10 éves kamatperiódusú) hitelt választanak. Az új szabályok értelmében ugyanis ezen biztonságos hiteleknél a törlesztőrészlet a hitelfelvevő jövedelmének 50%-ig terjedhet, míg a változó kamatozású hiteleknél csupán 25%-ig. Azaz praktikusan közel dupla mértékű lakáshitel  vehető fel a biztonságosabb lakáshitelekből. (Azért nem pont kétszeres a különbség, mert a biztonságos hitelek némileg magasabb kamatszinttel rendelkeznek, így ugyanazon hitelösszegre valamivel magasabb a törlesztőrészletük, mint a változó kamatozású hiteleknek.)

A Bankmonitor.hu a szabályozási változások után készített egy friss piaci körképet, melynek eredményét az alábbi táblázat tartalmazza. Ma alapos és jó választás esetén az alábbi havi törlesztő és THM mellett érhetők el a biztonságos lakáshitelek:

lakáshitel_torleszto

Tekintettel arra, hogy minden hiteligénylő helyzete eltérő, az objektív tájékozódáshoz érdemes a bankok kínálatát átfogóan és összehasonlítóan bemutató lakáshitel kalkulátort használni.

Négy gyakorlati tanács hitelfelvétel előtt állóknak

1., A lakáshitel felvétel előtt állóknak fontos információ, hogy az egyes bankok kínálatában jelentős különbségek mutatkoznak. Egy 10 millió Forintos, 20 évre felvett lakáshitel teljes visszafizetésében akár 500 ezer Forinttól 1 millió Forintig terjedő különbség is lehet egy jól kiválasztott hitel és egy átlagosan, vagy rosszul árazott hitel között.

2., Nagy valószínűséggel más-más bank fogja a legjobb ajánlatot adni 10 éves és 20 éves kamatrögzítés esetén. Ugyanúgy igaz a mai banki gyakorlatra, hogy az eltérő (elsősorban vállalkozói jövedelmeket, mint pl. KATA-s jövedelem, osztalékból származó jövedelem…stb) a bankok eltérően kezelik, így az ajánlatok is nagymértékben szóródni fognak.

3., A lakáshitel futamidejének megnyújtása pl. 20 év helyett 30 éves futamidő választása relatív jó ötletnek tűnhet abból a szempontból, hogy látványosan csökkenti a havi törlesztő részletet, de jelentős negatív vonatkozása a lényegesen megemelkedő teljes visszafizetés.

4., Gyakori hiba a lakáshitel felvételénél, hogy előbb szeret bele valaki egy lakásba, mint hogy a hitelfelvételről megfelelő információkkal rendelkezne. Ebből adódik, hogy relatív kevés a hitelfelvételre rendelkezésre álló idő, melyből egyenes adódik a nem átgondolt és vélhetően nem optimális hitelfelvétel. A gondos hitelkiválasztáshoz érdemes 3 hónapot szánni a hitelfelvételre.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

    Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.