loading

Biztonságos lakáshitelek: mekkora a havi törlesztő és a THM?

Sándorfi Balázs
szerző: Sándorfi Balázs

Október 1-től az MNB egyértelművé tette, hogy azt szeretné, ha a lakosság a biztonságos, legalább 10 évig rögzített kamatozással rendelkező lakáshiteleket választaná. A Bankmonitor.hu piaci körképéből kiderül, hogy melyek az elérhető legjobb banki lakáshitel ajánlatok ebben a kategóriában.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A hétfőtől megváltozott szabályozás értelmében a magánszemélyek több lakáshitelt vehetnek fel, ha legalább 10 évig rögzített kamatozású (más megfogalmazásban 10 éves kamatperiódusú) hitelt választanak. Az új szabályok értelmében ugyanis ezen biztonságos hiteleknél a törlesztőrészlet a hitelfelvevő jövedelmének 50%-ig terjedhet, míg a változó kamatozású hiteleknél csupán 25%-ig. Azaz praktikusan közel dupla mértékű lakáshitel  vehető fel a biztonságosabb lakáshitelekből. (Azért nem pont kétszeres a különbség, mert a biztonságos hitelek némileg magasabb kamatszinttel rendelkeznek, így ugyanazon hitelösszegre valamivel magasabb a törlesztőrészletük, mint a változó kamatozású hiteleknek.)

A Bankmonitor.hu a szabályozási változások után készített egy friss piaci körképet, melynek eredményét az alábbi táblázat tartalmazza. Ma alapos és jó választás esetén az alábbi havi törlesztő és THM mellett érhetők el a biztonságos lakáshitelek:

lakáshitel_torleszto

Tekintettel arra, hogy minden hiteligénylő helyzete eltérő, az objektív tájékozódáshoz érdemes a bankok kínálatát átfogóan és összehasonlítóan bemutató lakáshitel kalkulátort használni.

Négy gyakorlati tanács hitelfelvétel előtt állóknak

1., A lakáshitel felvétel előtt állóknak fontos információ, hogy az egyes bankok kínálatában jelentős különbségek mutatkoznak. Egy 10 millió Forintos, 20 évre felvett lakáshitel teljes visszafizetésében akár 500 ezer Forinttól 1 millió Forintig terjedő különbség is lehet egy jól kiválasztott hitel és egy átlagosan, vagy rosszul árazott hitel között.

2., Nagy valószínűséggel más-más bank fogja a legjobb ajánlatot adni 10 éves és 20 éves kamatrögzítés esetén. Ugyanúgy igaz a mai banki gyakorlatra, hogy az eltérő (elsősorban vállalkozói jövedelmeket, mint pl. KATA-s jövedelem, osztalékból származó jövedelem…stb) a bankok eltérően kezelik, így az ajánlatok is nagymértékben szóródni fognak.

3., A lakáshitel futamidejének megnyújtása pl. 20 év helyett 30 éves futamidő választása relatív jó ötletnek tűnhet abból a szempontból, hogy látványosan csökkenti a havi törlesztő részletet, de jelentős negatív vonatkozása a lényegesen megemelkedő teljes visszafizetés.

4., Gyakori hiba a lakáshitel felvételénél, hogy előbb szeret bele valaki egy lakásba, mint hogy a hitelfelvételről megfelelő információkkal rendelkezne. Ebből adódik, hogy relatív kevés a hitelfelvételre rendelkezésre álló idő, melyből egyenes adódik a nem átgondolt és vélhetően nem optimális hitelfelvétel. A gondos hitelkiválasztáshoz érdemes 3 hónapot szánni a hitelfelvételre.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
1 Hozzászólás
  1. skylaner88

    A táblázatban fordított sorrendbe lettek feltüntetve a havi törlesztők összege, illetve totál rosszak a számok.
    pl. 20 misi hitel, 10 év fix, havi 200k ??
    Nem létezik.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!