Betöltés

Biztonságos lakáshitelek: mekkora a havi törlesztő és a THM?

szerző: Sándorfi Balázs
2018-10-07

Október 1-től az MNB egyértelművé tette, hogy azt szeretné, ha a lakosság a biztonságos, legalább 10 évig rögzített kamatozással rendelkező lakáshiteleket választaná. A Bankmonitor.hu piaci körképéből kiderül, hogy melyek az elérhető legjobb banki lakáshitel ajánlatok ebben a kategóriában.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A hétfőtől megváltozott szabályozás értelmében a magánszemélyek több lakáshitelt vehetnek fel, ha legalább 10 évig rögzített kamatozású (más megfogalmazásban 10 éves kamatperiódusú) hitelt választanak. Az új szabályok értelmében ugyanis ezen biztonságos hiteleknél a törlesztőrészlet a hitelfelvevő jövedelmének 50%-ig terjedhet, míg a változó kamatozású hiteleknél csupán 25%-ig. Azaz praktikusan közel dupla mértékű lakáshitel  vehető fel a biztonságosabb lakáshitelekből. (Azért nem pont kétszeres a különbség, mert a biztonságos hitelek némileg magasabb kamatszinttel rendelkeznek, így ugyanazon hitelösszegre valamivel magasabb a törlesztőrészletük, mint a változó kamatozású hiteleknek.)

A Bankmonitor.hu a szabályozási változások után készített egy friss piaci körképet, melynek eredményét az alábbi táblázat tartalmazza. Ma alapos és jó választás esetén az alábbi havi törlesztő és THM mellett érhetők el a biztonságos lakáshitelek:

lakáshitel_torleszto

Tekintettel arra, hogy minden hiteligénylő helyzete eltérő, az objektív tájékozódáshoz érdemes a bankok kínálatát átfogóan és összehasonlítóan bemutató lakáshitel kalkulátort használni.

Négy gyakorlati tanács hitelfelvétel előtt állóknak

1., A lakáshitel felvétel előtt állóknak fontos információ, hogy az egyes bankok kínálatában jelentős különbségek mutatkoznak. Egy 10 millió Forintos, 20 évre felvett lakáshitel teljes visszafizetésében akár 500 ezer Forinttól 1 millió Forintig terjedő különbség is lehet egy jól kiválasztott hitel és egy átlagosan, vagy rosszul árazott hitel között.

2., Nagy valószínűséggel más-más bank fogja a legjobb ajánlatot adni 10 éves és 20 éves kamatrögzítés esetén. Ugyanúgy igaz a mai banki gyakorlatra, hogy az eltérő (elsősorban vállalkozói jövedelmeket, mint pl. KATA-s jövedelem, osztalékból származó jövedelem…stb) a bankok eltérően kezelik, így az ajánlatok is nagymértékben szóródni fognak.

3., A lakáshitel futamidejének megnyújtása pl. 20 év helyett 30 éves futamidő választása relatív jó ötletnek tűnhet abból a szempontból, hogy látványosan csökkenti a havi törlesztő részletet, de jelentős negatív vonatkozása a lényegesen megemelkedő teljes visszafizetés.

4., Gyakori hiba a lakáshitel felvételénél, hogy előbb szeret bele valaki egy lakásba, mint hogy a hitelfelvételről megfelelő információkkal rendelkezne. Ebből adódik, hogy relatív kevés a hitelfelvételre rendelkezésre álló idő, melyből egyenes adódik a nem átgondolt és vélhetően nem optimális hitelfelvétel. A gondos hitelkiválasztáshoz érdemes 3 hónapot szánni a hitelfelvételre.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. skylaner88

  A táblázatban fordított sorrendbe lettek feltüntetve a havi törlesztők összege, illetve totál rosszak a számok.
  pl. 20 misi hitel, 10 év fix, havi 200k ??
  Nem létezik.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Nem kell templom!

  Van elég, parkot akarunk! Jekatyerinburgban, Oroszország negyedik legnagyobb városában napok óta tüntetők ezrei, főleg fiatalok protestálnak, mert a város egyik közparkjába óriási katedrálist akarnak építeni,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.