Betöltés

Bő 30 milliós lakáshitel kellene? Ekkor adja csak be a bank a derekát!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-22

„Feleségemmel kinéztünk egy családi házat magunknak, aminek a vételára 43 millió forint. Jelenleg van 11 millió forint készpénzünk, valamint egy tehermentes ingatlanunk 22 millió forint értékben. Én Katás vállalkozó vagyok (lezárt üzleti évvel nem rendelkezem), a feleségem 300 ezer forintot keres. Együtt a keresetünk nettó 800 ezer Ft, amibe már beszámoltuk a korábban említett ingatlan jövőbeli bérbeadását is. A kérdésem, hogy a szükséges 32 millió forintot fel tudjuk venni egy banktól, ha pótfedezetként a lakásunkat is felajánljuk?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdést, amire szakértőnk meg is adja a választ.

Nyitásként azt megállapíthatjuk, hogy körülbelül 26%-os önrésszel (11 millió Ft készpénz) rendelkeznek a kinézett ház esetében, és mivel a bankok legalább 20%-os önerőt várnak el, ezen a részen nem vérzik el a projekt. Jó tanács, hogy bizonyos bankoknál kedvezőbb kondíciót kaphatnak, ha pótfedezetet is bevonnak, így itt lehet ennek valóságalapja.

Érdemes azonban átmenni rögtön a jövedelemre, mert egy 32 millió forintos hitel esetében ezt is nagyon megnézik a bankok. Ha a felesége hagyományos munkaviszonnyal foglalkoztatják, akkor a keresete beszámítható, ha van legalább 3 hónapos igazolt munkaviszonya és nem áll próbaidő vagy felmondás alatt.

A Katás vállalkozás már érdekesebb kérdés. Csak azt tudjuk, hogy lezárt üzleti évvel nem rendelkezik, de azt viszont nem, hogy tavaly indult év közben a vállalkozás vagy 2017-ben. Ha tavaly indult, akkor banktól függően elfogadják a Katás múltat is, bár megkövetelhetnek minimum „x” hónapos múltat. A nagyobb gond akkor van, ha 2017-ben indult a vállalkozás, mert akkor ez a jövedelem sehol sem fog beszámítani.

A szövegből úgy tűnik, hogy most abban a lakásban laknak, amit esetleg pótfedezetként felajánlanának. Mivel ezt csak a vétel esetén adnák ki, ezért az abból származó jövedelem a hitel felvétele szempontjából nem számít. Mivel ez a bevétel nem realizált, a bank sem tud rá építeni.

Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj a CashMester hírlevelünkre. Megéri!

Mindent egybevéve, a legrosszabb esetben úgyis kijöhet a lépés, hogy csak a feleség bérét fogadják el, ami kevés lesz ekkora hitelösszeg esetén. A bankok az összes jövedelem 35-40%-ának megfelelő törlesztőt engedélyeznek a gyakorlat szerint. Márpedig a lakáshitel kalkulátorunk szerint a legolcsóbb 20 évre felvett hitel törlesztője alig marad el a 170 ezer forinttól, míg egy 5 éves kamatrögzítésnél már 190 ezret kell fizetni.

Visszafelé gondolkozva azt mondhatjuk, hogy a 32 millió forint 20 évre felvett hitelhez legalább 430-540 ezer forintos családi jövedelem szükséges. Nem elegendő az, ha ez szerintünk megvan, hanem azt kell nézni, hogy a bank mit fogad a bevételekből el. Bízunk benne, hogy a Katás vállalkozás már 2016-ban indult, mert akkor hitelezhetők lesznek a bankok számára.

Végül, de nem utolsó sorban azt megjegyeznénk, hogy ha a mostani lakásukat pótfedezetként bevonják a hitelügyletbe, akkor csak a bank tudtával és engedélyével adhatják ki bérbe az ingatlant.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.