Bombaüzlet egy évszázadra? Ilyen állampapírt még nem láttunk

Bombaüzlet egy évszázadra? Ilyen állampapírt még nem láttunk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Valószínűleg sokan elképzelni sem tudnának egy 100 éves befektetést, ugyanakkor a közelmúltban több ország is ilyen futamidejű államkötvényt bocsátott ki. Annak az oka, hogy ezt a normális esetben elkerülendő befektetést is szíves-örömest vásárolják, elsősorban az elmúlt évek globálisan is alacsony kamatok miatt minden hozamszerzési lehetőség felértékelődik. Ez alapján hazánknak is érdemes lenne meglovagolnia ezt a trendet, hiszen az államadósság kamatterheit hosszú távra alacsony szinten lehetne fixálni. Az Alapblog egyik írásában pont ezt a témát vesézgeti.

A világon mindenhol rettentően alacsonyak a kamatok, a befektetők pedig szinte éheznek a jó hozamlehetőségekre. Nem véletlenül szárnyal a Bitcoin és az sem, hogy még a 100 éves állampapírokra is lehet érdeklődő befektetőket találni. Márpedig 3 ország (Ausztria, Mexikó, Argentína) is ilyen állampapírral rukkolt elő. Ez azért is érdekes, mert ha belegondolunk, az elmúlt néhány évtizedben Argentína és Mexikó is a tönk szélére került, és államcsődöt élt át.

Amennyiben erre a lehetőségre hazánk is lecsapna, sikeresen tudná a GDP közel 74 százalékára rugó államadósság kamatterhét minél alacsonyabb szinten és minél hosszabb időre fixálni. A hosszabb lejárat után ugyan magasabb kamatot is kell fizetni, de cserébe kiszámíthatóbbá válik az ország finanszírozása, ráadásul a csődkockázatok is mérséklődnek. Márpedig most különösen szerencsés a helyzet, mert devizában még az Egyesült Államoknál is kedvezőbb kamat mellett tud a magyar állam hitelt felvenni. Az Alapblog „Mikör jön a 100 éves államkötvény” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés