Bombaüzlet: végre egy befektetés, amiben igazán nyerők lehetünk

2016. 10. 07. szerző: bankmonitor.hu

A lakosság nagy része a rövid lejáratú megtakarításokat részesíti előnyben, ami jól magyarázza miért ilyen kelendőek a Féléves- és Kamatozó Kincstárjegyek. Ugyanakkor, ha mégis a hosszú futamidejű állampapírok mellett tesszük le a voksunkat, még nagyobb hozam üti a markunkat. Ráadásul a kamatok jövőbeli emelkedése is a mi malmunkra hajthatja a vizet. Következő cikkünkben bemutatjuk, miért lehet érdemes hosszú lejáratú állampapírt választani.

Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbé váltak a lakossági állampapírok, melyek az átlagosan fél százalékos kamatot kínáló betétek mellett kifejezetten vonzó ajánlattal kecsegtetnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az állampapírok állománya a háztartások vagyonán belül jelentősen emelkedett az elmúlt években, jócskán lehagyva a betéteket. Ahogy a betétek esetében, az állampapíroknál is a rövid lejáratokat részesítik előnyben az emberek, de az is látszik, hogy egyre többen merészkednek már hosszabb időtávra, és vesznek Prémium Magyar Államkötvényt is.

A rövid lejáratokon is jóval az átlagos bankbetét fölötti hozam ütheti a zsebünket, mivel a Féléves Kincstárjegy 2 százalékos éves hozamot hoz, míg az egy évre szóló Kamatozó Kincstárjeggyel 2,25 százalékot tudunk elérni. Ugyanakkor, ha hosszabb időre is tudjuk nélkülözni a pénzünket, még jobban járhatunk.

A Prémium Magyar Államkötvény által 3 és 5 éves időtávon fektethetünk be 2,75 illetve 3,25 százalékos hozam mellett, míg a Bónusz Magyar Államkötvény 4, 6, és 10 éves lejárattal is elérhető és a hozamunk egészen 3,4 százalékig feltornászható.

Ugyanakkor a jelenlegi körülmények között különös figyelmet kell szentelni annak, hogy milyen lejárat mellett tesszük le a voksunk. A rövid lejáratú befektetés kényelmes megoldásnak tűnhet, de számos tényező inkább a hosszabb időtávúakat hozza kedvezőbb helyzetbe.

Merjünk több évben gondolkozni, megéri…

A rövid távú állampapír esetében megnyugtató lehet a tervezhetőség, hiszen például a Kamatozó Kincstárjegy esetében az egy éves lejárat után hozzáférhetővé válik a pénzünk és megkapjuk a 2,25 százalékos hozamot. Azzal ugyanakkor számolni kell, hogy bizonytalanságot nem tudjuk teljesen kiküszöbölni, hiszen azt nem tudjuk, hogy a kamatok egy év múltán hol állnak majd. Könnyen megeshet, hogy egy év múlva már csak alacsonyabb kamat mellett tudunk újból befektetni.

Persze a legtöbben nem szembesülünk ezzel a kockázattal és egy év után újból egy évre fektetjük be a pénzünk, amit az elmúlt években egyre alacsonyabb hozam mellett tehettünk meg.

Ugyan a 3 vagy akár 6 év hosszú időtávnak tűnik, de a hosszú lakossági állampapíroknál 1-1,5 százalékkal nagyobb hozamot zsebelhetünk be, mint a rövid lejáratú társaiknál. Ez amiatt van, mert a Prémium és Bónusz Államkötvények hozama a kamatbázisból és az azon felül fizetett kamatprémiumból tevődik össze. Jelenleg a Prémium és Bónusz Államkötvény esetében már önmagában a kamatprémium nagyobb, mint a Féléves vagy Kamatozó Kincstárjegy által kínált teljes hozam.

Ráadásul a változó kamatbázis révén a befektetési időtávon még jobban járhatunk, ha nő az infláció vagy kamatemelés következik be, hiszen ez az állampapírunk által fizetett kamatot is növeli. Persze ilyen az esetben a rövid papírok hozama is nő, de a hosszabb társaik még ilyenkor is hozamelőnyt biztosítanak.

Ahogy a hitelek esetében a hosszú kamatperiódusú hitelekkel a biztonságunkat fokozzuk a nagyobb kiszámíthatósággal, úgy az állampapírok esetében a hosszabb lejáratokkal a magasabb kamat miatt lehet jobb a komfortérzetünk.

Saját elvárásodhoz illő állampapírt keresel? Vagy csak a legmagasabb hozam érdekel? Esetleg euróban szeretnéd fialtatni a pénzed? Akkor nem kell tovább keresned, mert a kalkulátorunk minden főbb kérdésedre választ ad!

Állampapír kalkulátor

step-1
A maximális befektetési biztonság
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Minek adóznál a hozam után?

A hosszú állampapírok lejárata, de különösen az 5 éves Prémium Államkötvényé passzol ahhoz is, hogy az adózási kedvezményeket is kihasználhassunk. Szerencsére az állampapírok után eleve nem kell fizetnünk a 6 százalékos EHO-t, de a kamatjövedelem adózását is megúszhatjuk a Tartós Befektetési Számlákkal (TBSZ). A TBSZ használatával, ha az 5 éves lejáratot kivárjuk az állampapírunkkal, a befektetésünk teljes adómentességet élvez.

De még akkor is megéri a hosszú állampapír vásárlása, ha egyébként nem bírnánk lejáratig megtartani. Emellett a hosszú lejáratú lakossági állampapír a kamatváltozásokra sem olyan érzékeny, mint a mindenki által vásárolható (intézményi) államkötvények, köszönhetően a Magyar Államkincstár speciális árjegyzésének.

Ugyan az államkincstár az árjegyzése alapján 2 százalékpontot lecsíp az állampapírunk árából a korai eladás miatt, de a magasabb kamat kompenzálni tudja az eladás miatt bekövetkező veszteségünket. Átlagosan már 1 évig is elég lehet tartani a hosszabb lejáratú papírt, hogy nyereségesebben jöjjünk ki a befektetéssel, mint a rövid futamidejű papírnál.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.