Betöltés

Brókerbotrány: hülyeségre nem hülyeség a válasz!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-27

Hetek óta csak fogjuk a fejünket. Összedőltek kártyavárak, emberek tízezreit csapták be és nemzetközi szinten is arcpirítóan nagy pénzt tüntettek el csalással. Eddig a dráma. De miért kell ezt fokozni túlfűtött, irracionális nyilatkozatokkal? Az átlagember fejében egyébként is meglévő káoszt miért szükséges fokozni? Miért mosódik össze befektetési kockázat, szolgáltatói kockázattal, brókercég bankkal, brókercég brókercéggel? Miért lesz egyenlő a pénzügyi szolgáltatás a maffiával? Nem jó irányba megy a Nagy Magyar Brókerbotrány kezelése…

A totális képzavar

A kialakult drámában a hozzá nem értés, vagy esetleges saját érdekek következtében nagyon gyorsan elkezdett összemosódni minden mindennel. Az „áldásos” nyilatkozatok révén ma már fogalma sincs az átlagembernek arról, hogy:

 • mégis milyen különbség lehet brókercég és brókercég között (erre még visszatérünk)
 • mi a különbség egy bank és egy brókercég között (erre is)
 • létezik-e tisztességes pénzügyi szolgáltató

Amikor legfelsőbb politikai szinteken olyan nyilatkozat jelenik meg, hogy evidens volt a teljes állami szektor megtakarításainak kivonása a brókercégektől, akkor mit gondoljon az átlagember? Neki szabad pénzt, befektetést tartani brókercégnél? A kérdés független attól, hogy államkötvényről, egyéb kötvényről, befektetési alapról, vagy részvényről van szó…

A látszat egyértelmű, el kell vinni a pénzt máshová! De mégis hová? Amikor más nyilatkozatokban pedig a „bankárok, brókerek…” egyben kezelődnek. Egy kalap alatt függetlenül attól, hogy a bankpiac szabályozottsága teljesen más. A teljes bankszektor eszközállománya 200-szorosan haladja meg a brókercégek eszközállományát. A legutóbb rémhír áldozatává vált (és ezáltal egy 2-3 órás minipánikon átesett) bank saját tőkéje, saját vagyona önmagában 10szerese a teljes magyar brókerszektor saját tőkéjének. A magyar piacon aktív nagybankok rendszeresen részt vesznek európai stressz teszteken is, melyek a stabilitásukat, válságálló képességüket hivatott szolgálni. Ezek a vizsgálatok rendre pozitív eredménnyel zárulnak. Ezzel szemben még odáig sem jutott el a nyilvános kommunikáció, hogy azt tisztázza:

nem mindegy, hogy egy brókercég van a bank tulajdonában, vagy egy bank van a brókercég tulajdonában (lásd Buda-Cash esete a DRB Bankcsoporttal)

Rendkívül fontos lenne tisztázni, hogy a magyar pénzügyi szereplők döntő része tisztességesen végzi a munkáját. Ne beszéljünk általában „bankárokról és brókerekről”.

Nem mindenki menekíti a pénzt! A külföldiek okosabbak?

Míg az állami szervek azonnali pénzkivonásról döntöttek a brókerszektorból (érthető: rossz helyen volt a pénz), addig vannak olyan külföldi állami szereplők, akik meg sem remegtek. Hogyan lehetséges az, hogy a Norvég Állami Nyugdíjalap nem rettent meg a nagy magyar brókerbotránytól és változatlanul a magyar magántulajdonban lévő Concorde Alapkezelőre bízza befektetéseinek egy részét?

A válasz nyilvánvaló: különbséget lehet és kell tenni a pénzügyi szolgáltatók között. Ezen különbségtételt pedig szabályozói oldalról támogatni kell. Az átlag magánszemélynek ez önállóan nem igazán fog menni. Csak úgy lehet elválasztani az ocsút a búzától, ha soha, senki nem beszél általánosítva a pénzügyi szektorról.

Brókerek magánvagyona: mint halottnak a csók

Ha egy bróker csal, akkor feltételezhetjük, hogy a magán vagyonát szépen tisztán magyar bankban, saját néven tartja? Ez pont annyira reális, mint hogy a Hófehérke torkán akadt mérgezett alma kiugrik a mesehősnő száján és feltámad…

Pár nap elég volt ahhoz, hogy kiderüljön: a Quaestor fővezér saját nevén nincs érdemi vagyon… A jogalkotás gyors. Egyet is értünk azzal, hogy legyen magánvagyoni felelősség. De számos olyan lépés van, ami nagyon hiányzik most a kedélyek megnyugtatására.

Meg kell tanulni szétválasztani a kockázatokat

Meggyőződésünk, hogy a mai napig nem teljesen világos mindenkinek, hogy mi a különbség: rosszul fektetek be, vagy rossz helyre helyezem el a pénzem… Meg kell tanulni azt is, hogy ha 2-3% a bankbetéti kamat, akkor valami oka van annak, hogy egy kötvény 6,5%-ot kínál. Nem az a jó reakció, hogy soha, de soha nem veszek kötvényt, hanem az, hogy tudjuk: a többlet hozam csak kockázattal érhető el.

MOND EL A VÉLEMÉNYED TE IS: FELMÉRÉS A BRÓKERBOTRÁNYRÓL


Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,41% 5,52% 3,95% 7,49% 1
  OTP Supra Alap 4,43% 8,02% 4,53% 15,67%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -2,86% 6,29% 4,39% 13,29%3
  OTP Fundman Alap -14,58% 5,75% n.a. 0,69%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,83% 1,50% 2,39% 4,59%5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,25% 16,74% 7,64% 6,33%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,89% 0,17% 3,28% 4,14%7
  OTP Trend Alap 18,66% 9,81% 15,56% 13,95%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. joe.kiss

  Tavaly nyáron utánanéztem a Questor kötvényeknek, mert vonzó volt a kínált hozam. Próbáltam részletesebb adatokat kapni a cég internetes oldaláról, de eléggé nehézkes volt, és az információ egy részét mintha eldugták volna.Aztán bementem a cég helyi irodájába, ahol az ügyintéző fél órán át próbált meggyőzni a kötvény előnyeiről, és a végén egy paksaméta papírral jöttem el, meg azzal, hogy várnak vissza kötvényvásárlásra. Azért még mindig voltak fenntartásaim, ezért a neten rákerestem, kinek mi a véleménye a Questor kötvényekről. És ott lepődtem meg igazán, amikor valaki leírta, hogy igazából hová is kerül a kötvények ellenértéke. Ha jól emlékszem, a kötvényekért helytálló Questor cég a befizetett tőkét átadta más Questor cégnek, amelyik azt befektette, így ténylegesen csak a kötvényeket eladó cég pár millió Ft-os törzstőkéje a fedezet a kötvények visszafizetésére.Volt még néhány kritikus vélemény ezen kívül is, így rövid úton úgy döntöttem, hogy elfelejtem a Questor kötvényeit, azok túl kockázatosak.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.