Buborék van, vagy még mehetnek feljebb az ingatlanárak?

Buborék van, vagy még mehetnek feljebb az ingatlanárak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-16 Frissítve: 2021-08-06
 

Az ingatlanpiac sorsa nagyon sokakat érdekel, így az is, hogy vajon meddig menetelhetnek még az árak felfelé. Ha belegondolunk, könnyen találunk olyan tényezőket, amelyek még tovább hajtják a piacot, ugyanakkor egyes vélemények szerint már most is buborék van. Az Alapblog egyik írásában éppen az ingatlanpiacot hajtó folyamatokat és a kilátásokat vesézgeti.

Mindannyian tapasztalhattunk, hogy az elmúlt években az alacsony kamatok és a kedvező gazdasági környezet hatására az ingatlanpiac is sokat tudott emelkedni. De nem csak nálunk alakult így a helyzet, hanem nemzetközi szinten is, aminek hatására a világ több nagyvárosában mutat buborékgyanús jeleket az ingatlanpiac.

A budapesti ingatlanpiacon az elmúlt két év alatt közel 60%-kal kerültek feljebb az árak. A hazai ingatlanalapokban lévő vagyon is megduplázódott, szinte mindenhol építkezésekbe futni, ugyanakkor alig találni munkaerőt a kivitelezéshez. Ugyanakkor túlzó árakóról még nem lehet beszélni az erőteljes emelkedés ellenére sem. Tulajdonképpen az ingatlanárak a válság előtti szinthez mért lemaradásukat hozzák be, ráadásul az utóbbi években nőttek a keresetek, ami bőven elég hátteret teremt a vásárlásoknak. Egyrészről az ingatlan vonzó befektetést is jelent, másrészt az alacsony hitelkamatok is felfelé hajtják az árakat (a hitelezés a válság előtti szintet meghaladta).

Amennyiben a jövőben is marad a kedvező hátszél, vagyis a reálbérek is tovább nőnek a jelzálog hitelezés fokozódása mellett, akkor még kitarthat az árak emelkedése. Nagy kérdés, hogy a hazai és nemzetközi kamatkörnyezet hogy alakul, hiszen ha maradnak az alacsony kamatok, akkor nincs kizárva az sem, hogy más nagyvárosokhoz hasonlóan a budapesti ingatlanpiac is túllő az egészséges árazáson. A részletekért érdemes elolvasni az Alapblog „Drága vagy nem a budapesti ingatlan?” című írását.

Keress lakáshiteleink között: otp vagy fundamenta lakáshitel? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Hirdetés
Hirdetés