Budapesten adnál el vagy vennél lakást? Akkor most erre számíthatsz

Budapesten adnál el vagy vennél lakást? Akkor most erre számíthatsz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-01
 

Mindenki a budapesti ingatlanpiac szárnyalásáról beszél mostanság, és persze arról, hogy ennek egyszer vége fog szakadni. Megnéztük, hogy februárban mi volt a helyzet, illetve mi változott az elmúlt egy évben eladói és vevői szemszögből.

A vevő kedvenc kerületei

Budapest nagyváros, ahol az ingatlanpiac sem egységes. Vannak a vevők részéről hagyományosan népszerű kerületek, ahol mindig könnyebb eladni egy-egy meghirdetett ingatlant. Ilyen állandó favorit a XIII. és a XIV. kerület, amelyek kétségtelen előnye, hogy miközben közel helyezkednek el a belvároshoz, mégis viszonylag sok a fás és parkos rész, az emberek mindennapjait megkönnyítő szolgáltatások – óvodák, iskolák, üzletek stb. – pedig könnyen elérhetőek.

Ennek ellenére mindkét kerület pozíciója romlott valamelyest az elmúlt egy évben, vagyis a lakáskereséskor megadott preferált kerületek között némileg kevesebbszer szerepeltek. Érdekes, hogy a 23 kerületből mindössze 6 iránt nőtt a vevői érdeklődés, Kőbánya megtartotta pozícióját, míg a többi kerület iránt kevesebben érdeklődtek.

Ennek egyik oka az lehet, hogy az emelkedő árak hatására a vásárlók hajlandók kicsit kijjebb húzódni, így a XIII. és a XIV. kerület „mögött” elterülő IV. és XVI. kerületek például sokak számára jó alternatívát jelentenek. Mind több lakást kereső adja meg a szóba jöhető helyek között a IX. kerületet is, ami nem meglepő, hiszen ez a központi fekvésű kerület az elmúlt évtizedek alatt óriási változáson ment keresztül.

A legfelkapottabb és meglehetősen drága budai kerületek közül a II. és a XII. az elmúlt évben is növelte a népszerűségét, de a XI. kerület 0,2%-os csökkenése is elhanyagolható mértékű. Ez jól mutatja a piac azon kettősségét, hogy egyrészt az alacsonyabb négyzetméterárú és a drága budai kerületek egyaránt mind többeket vonzanak.

Hirdetés

Hirdetés

Így alakulnak az árak

Ahogy a táblázatunkból láthatod, egy budai panellakáshoz jelenleg 28,75 millió Ft-os áron juthatsz hozzá, ami 26,6 %-os drágulás, de nem sokkal maradnak el ettől a pesti panelek (26,51 millió Ft), amelyek 2018. februárhoz képest átlagosan 37,6%-kal kerülnek most többe. Egyedül a belvárosi lakások átlagára esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, aminek a befektetői céllal vásárlók arányának 45%-ról 41%-ra csökkenése lehet az oka. A befektetők többsége ugyanis a belvárosi ingatlanokban lát (látott) fantáziát, hiszen az áremelkedéssel elérhető hozamot a szálláshelyként való bérbeadás itt jelentős mértékben képes megnövelni.

Milyen állapotú ingatlant keresnek a vevők?

Az elmúlt egy évben alaposan átíródott a vevők minőségi preferenciái, aminek a dinamikus áremelkedés és az általános szakemberhiány egyaránt okai voltak. Az utóbbi miatt egyrészt jelentősen visszaesett a felújítandó ingatlanok iránti kereslet, ami érthető, hiszen nehéz szakembert találni, egy komoly felújítás pedig  komoly kiadással jár, a munkálatok ideje alatt pedig használni sem lehet az ingatlant. Az ilyen üresjárat egy saját célra vásárló számára plusz albérletben töltött hónapokat jelenthet (ami sok százezer forintos kiadás), de a befektetőknek is sok pénzről kell lemondaniuk addig, amíg nem tudják kiadni a megvásárolt ingatlant.

Közben megfigyelhető egyfajta kompromisszumkészség is, vagyis a nagyon jó állapotú lakások helyett mind többen keresnek lakható vagy jó állapotú ingatlant, amelyeknél a szükséges felújítás kisebb mértékű, és akár használat közben is elvégezhető.

Mennyi idő alatt kelnek el a lakások?

Az ingatlanpiac jelenlegi sajátossága, hogy bár az éves tranzakciószám mindössze néhány ezerrel haladta meg 2018-ban az egy évvel korábbit, a vevői oldal mégis egyre aktívabb. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók mind magasabb árat hajlandók megadni a lakásokért, ráadásul a piacra kikerülő ingatlanok is hamarabb elkelnek. Míg például egy budai panel 2018. februárban átlagosan 61 nap alatt talált vevőre, addig idén már csak 54 napi kellett ugyanehhez. A budai téglalakások értékesítéséhez szükséges idő eközben 113 napról 86 napra olvadt, ám a legnagyobb csökkenést a pesti téglalakásoknál látjuk, ahol a korábbi 176 nap helyett most átlagosan 116 nap telik el az ingatlan meghirdetése és a szerződés aláírása között.

A piacra kikerülő lakások gyors értékesítése persze nem tesz jót a vevők alkupozíciója szempontjából, egyedül a budai paneleknél nőtt 3-ról 6%-ra az alku mértéke, ám a magas irányárból bőven van is mit engedni. A pesti téglalakásoknál azonban az elmúlt egy évben még csökkent az elérhető átlagos alku mértéke (3-ról 2%-ra).

A vevők aktivitása annyiban mindenképp érthető, hogy jelen állás szerint nagyon nehéz lépést tartani megtakarítási oldalon a lakásárak emelkedésével. Ezért, aki most lakást szeretne, átlagos hozam mellett azt érzékeli, hogy hiába tesz félre rendszeresen, hónapról hónapra messzebb kerül a lakáscélja megvalósításától. Ez a kiváró, hitelből vásárolni szándékozókat is rosszul érinti, hiszen mind több hitelre van szükség ugyanazon ingatlan megvásárlásához.  

A drágulás jelenlegi üteme idén várhatóan lassulni fog, ám a biztonságos befektetésekkel elérhető 5-10%-os hozamot várhatóan 2019-ben is veri majd, köszönhetően a frissen bejelentett, keresletnövelő hatású családvédelmi intézkedéseknek.

Ha megnéznéd a számodra elérhető aktuális lakáshitel-ajánlatokat, akkor használd a Bankmonitor részletes lakáshitel kalkulátorát, vagy az alábbi egyszerűsített felületet. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés