Betöltés

Budapesti lakások: hirtelen megjöttek a befektetők

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-25

Nyolc éves csúcsra pörögtek az ingatlanpiaci befektetések Európában és 2016-ban további növekedés várható. Budapesten a belföldiek mellett megjelentek a külföldi befektetők is, így a lakásárak már ledolgozták a lemaradásukat és magasabbak, mint a válság előtt voltak – derül ki a KPMG tanulmányából.

Budapestet is elérte a várva-várt fordulat

„A kedvezői befektetői hangulatnak köszönhetően az idei első negyedévben fordulat következett be a budapesti lakóingatlanok piacán. A magyar, a nyugat- és a közép-európai befektetők egyaránt előszeretettel vásároltak belvárosi lakásokat a magasabb hozamok reményében. A befektetési aktivitás hirtelen erősödése miatt a budapesti lakásárak jelenleg magasabbak, mint 2008 első negyedévében, a válság előtt” – ismertette a fővárosi lakáspiac legfontosabb jellemzőit Dános Pál, a KPMG ingatlan-tanácsadási részlegének igazgatója.

Több olyan tényező is megfigyelhető a KPMG szerint, amely a befektetési lendület további erősödésére utal az előttünk álló időszakban.

 1. Ezek egyike, hogy az elhalasztott adásvételek jó része a második félévben teljesülhet, amit a havi statisztikák rendre igazolnak.
 2. A másik, hogy a régiós gazdasági növekedés az előrejelzések szerint még évekig meghaladhatja az uniós átlagot.
 3. A harmadik pedig a kedvező finanszírozási feltételek jelenléte, aminek előnyeit az alacsony kamatokon és kedvező havi részleteken keresztül a saját zsebükön érezhetnek a hitelfelvevők.

Amennyiben Te is lakóingatlan vásárlását tervezed és kíváncsi vagy, hogy melyik a legkedvezőbb lakáshitel, akkor használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az elemzés nem megy el szó nélkül az infrastrukturális fejlesztések mellett sem. A lakásárak és a bérleti díjak egyaránt emelkedést mutatnak a fővárosunk azon területein, ahol jelentős közlekedésfejlesztési beruházások mentek végbe.

Hogy valóban szárnyalnak-e még tovább a budapesti lakásárak, arról korábban is írtunk már cikkeket, érdemes ezeket is elolvasnod.

A kereskedelmi ingatlanpiac korábban ébredt

Az irodapiac fellendülése már tavaly elkezdődött, ami elsősorban az ”A” kategóriás bérirodák kihasználtságának fokozatos emelkedésében mutatkozik meg. A fejlesztők új projektek indításán dolgoznak, ám a beruházási döntéseket ma már nagyban befolyásolják a konkrét bérlői igények. A fővárosi irodaállomány növekedhet az előttünk álló években, ugyanakkor lényeges, hogy a fellendülés nem hozott érdemi emelkedést a bérleti díjak tekintetében.

A kiskereskedelmi ingatlanpiac bővülési terveit kedvezőtlenül érintette a tavasszal bevezetett kötelező vasárnapi zárva tartás. A közeljövőben nem várható jelentős új kiskereskedelmi központ átadása a fővárosban, a szegmens fejlődési üteme ezek következtében elmarad a régiós versenytársakétól (Varsó, Prága). Fellendülés és a bérleti díjak enyhe emelkedése csak a legjobb, „prime” szegmensben volt megfigyelhető.

Európa: 8 éves csúcson a befektetések volumene

Az idei év első felében kontinensünkön elérte a 135 milliárd eurót az ingatlanpiaci tranzakciók volumene, ami a legmagasabb érték az elmúlt nyolc évben. A kedvező befektetési környezetnek köszönhetően az elemzők az előttünk álló évben további növekedésre számítanak. A várakozások hátterében a kedvező gazdasági tendenciák – az eurózóna GDP növekedése, valamint a munkanélküliség csökkenése – állnak. Az európai piacon az amerikai és a francia befektetők a legaktívabbak, az összes tranzakció több mint fele tartozik hozzájuk.

London kiemelkedik a mezőnyből

Az európai befektetési ingatlanpiacon továbbra is az Egyesült Királyság tölt be meghatározó szerepet, azon belül pedig London számít az elsőszámú célpontnak. A kedvező bérleti kilátásoknak köszönhetően az angol fővárosban és annak környékén közel annyi tranzakció jött létre, mint a szintén nagyágyúnak számító Németországban összesen. Az elemzés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a németeknél a lakóingatlanok piaca már majdnem akkora szeletet képvisel, mint az irodapiaci szegmens.

Az elemzés azt is megállapította, hogy jövőre annak ellenére lehet több tranzakció, hogy az több területen már nem jár az árak további emelkedésével. Számos befektető valószínűleg azért választja majd az ingatlanpiacot, mert máshol nem talál olyan befektetést, ami ekkora hozamot tartogatna.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.07.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,42% 6,75% 4,59% 7,93% 1
  OTP Supra Alap 4,42% 7,67% 4,38% 15,71% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap -1,45% 4,27% 4,73% 7,76% 3
  OTP Fundman Alap -0,74% 7,68% n.a. 3,78% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -1,83% 2,57% 3,48% 5,11% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -11,11% 18,02% 8,18% 6,56% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,74% 0,30% 3,35% 4,18% 7
  OTP Trend Alap 18,61% 7,11% 14,91% 13,88% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

Mi várható a lakossági állampapíroknál?

2018. 08. 13.

Megtakarításaink elhelyezésekor fontos szempont, hogy milyen hozamokat várunk a következő években. Nem mindegy ugyanis, hogy ha beletesszük pénzünket egy állampapírba, az magasabb kamatot fizet-e nekünk, mint az ugyanakkor vagy később...

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.