Cash volt, Cash nincs: a legnagyobb magyar brókerbotrány tanulságai

Cash volt, Cash nincs: a legnagyobb magyar brókerbotrány tanulságai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-02 Frissítve: 2018-07-02
 

Rokon, barát, ismerős legelső kérdése, ha találkozunk, a Buda Cash botrányról szól. Egy nap alatt temetett maga alá több mint 10.000 ügyfelet az évekig elhúzódó csalássorozat. Mi sem tudjuk mi történt pontosan, ezt majd a rendőrségi és MNB vizsgálatok kiderítik. Vannak azonban olyan tanulságok, melyek nagyon pontosan levonhatók és figyelmeztető jelként ott kell, hogy maradjanak mindörökre emlékezetünkben.

Kincs, ami nincs: 13,5%-os éves hozam?!?!

Így nézett ki a Buda Cash weboldala. Az első és legfontosabb mondandó az ügyfelek részére: 13,54%-os éves hozamot ért el a Trend Portfólió névre keresztelt szolgáltatás.

A bankban kapok 2,5%-ot, ha állampapírt veszek, akkor több éves befektetés esetén, akár 4,5%-os hozamot is elérhetek. Napnál világosabb, hogy nincs a földkerekségen jobb befektetési lehetőség, mint az éves 13,54%-os hozamot elért Trend Portfólió. Több mint 10.000 ügyfél helyezte el pénzét ez alapján a társaságnál a megjelent sajtóhírek szerint.

Mi is ez a szolgáltatás?

Határidős devizapiaci és tőzsdei ügyletekbe technikai alapon végrehajtott befektetések több, mint 20 éves múlttal. Következetes kockázatkezeléssel! Micsoda? Nem érted? Akkor itt is van az első tanulságunk: csak akkor fektessünk be, ha sikerült érthető (és elfogadhatónak, reálisnak tűnő) magyarázatot adnia a szolgáltatónak. Ha nem érted, ne vedd meg!

Létezik 13,5% éves hozam?

Érdemes valami kapaszkodót keresni. Valami viszonyítási pontot az objektív megítéléshez. Mi ehhez az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő abszolút hozamú alapokat választottuk, mert:

  • ezek befektetési gyakorlata áll legközelebb a Trend Portfólió esetében leírtakkal
  • sok abszolút hozamú alap intenzíven használja a technikai elemzést
  • számos alap fektet devizapiaci és határidős pozíciókba

Azon abszolút hozamú alapokat választottuk ki a mai magyar piacon elérhető kínálatból, melyek már a válság évében 2008-ban is aktívak voltak. 2004-ig visszamenően csupán egy alapot találtunk, de 2008-2014 vonatkozásában 17 befektetési alap hozamát tudjuk vizsgálni.

 A Concorde, az Aegon, az OTP, az Erste, a Raiffeisen alapjai 2008-2014 között: éves átlagban 6,8%-os hozamot értek el 

Ez pontosan fele a Buda Cash által jelzett 13,54%-nak! Ami még ennél is sokkolóbb, hogy még a legjobb befektetési alap sem ért el 13,54%-os éves átlagos hozamot!

Fontos még egyszer hangsúlyoznunk, hogy ezen alapok működése áll a legközelebb a Trend Portfólió által meghirdetett befektetési gyakorlathoz.

Megállapítható tehát, hogy
a Buda Cash befektetési szakemberei sikeresebbek és tehetségesebbek minden más hazai befektetési szakembernél.

Vagy NEM!

Ha és amennyiben ténylegesen kimagasló eredmények elérésére lettek volna képesek, akkor a London, New York, Frankfurt és Zürich hozamra áhítozó pénzei is itt kerültek volna elhelyezésre. Ez azonban csak egy kis (?) magyar optikai sikertörténet volt, ahol a végén csak lehullott a lepel és ismét kiderült, hogy csodák nincsenek. Így lett a 13,5%-os éves hozam kisebb, mint 6,8%!

 Az eset legnagyobb tanulsága, hogy soha, de soha ne higgyük el: létezik könnyen elérhető kimagasló hozam. 

Nézd meg hogyan működnek a valós befektetések, szépítés nélkül!

Befektetési szimuláció

Már nem újdonság számodra a valódi befektetések, akkor válassz több száz befektetési alap közül befektetési alap keresőnkkel!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés