Mekkora támogatott hitellel számolhat a vállalkozásunk?

Mekkora támogatott hitellel számolhat a vállalkozásunk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-28
 

Bizonyára a sok reklám áll annak hátterében, hogy hitelre vágyó vállalkozások vezetői hajlamosak túlbecsülni azt a kölcsönösszeget, amelyre a siker reményében pályázhatnak valamelyik pénzintézetnél. Pedig hitelösszeg dolgában végül mindig a bank által végzett kockázatértékelés eredménye a döntő.

Ne vegyük tehát készpénznek azt, hogy a hirdetésekben szereplő összegekhez feltétel nélkül hozzájuthatunk – mint ahogyan a reklámok apró betűs részében rendre hangsúlyozzák is ezt. A nagy betűkkel kommunikált számok ugyanis csak tájékoztató jellegűek és nem kötelezik a hirdetést feladó bankot, hogy éppen annyi hitelt adjon, mint amennyit az ügyfél kikalkulált.

Az ajánlatkérés varázslata

A Bankmonitor munkatársainak tapasztalatai szerint nagyon markáns különbségek vannak az egyes pénzintézetek kockázatelbírálási gyakorlata és kockázati „étvágya” között, ezért a vállalkozások szinte minden megkeresett banknál más-más maximális hitelösszegre számíthatnak. A megfelelő pénzintézet kiválasztásában ezért sokat segíthet egy tapasztalt hiteltanácsadó, aki ismerve a piacon levő különbségeket ajánlatot kér ügyfele részére a szóba jöhető bankoktól .

Hirdetés

Hirdetés

A maximum nehezen elérhető

Az adott hitelfajták felső korlátjának mértékét többnyire már az adott hitelkonstrukció leírásában megtalálhatjuk. Ebből a szempontból igencsak eltérnek egymástól a különböző céllal felvehető hitelek: más feltételekkel és keretekkel találkozhatunk egy rövidebb lejáratú forgóeszköz-hitelnél, mint egy hosszabb lejáratú beruházási kölcsön esetében. Beruházási hiteleknél például azt is látnia kell a banknak, hogy mi az a többletnyereség, ami a beruházás révén keletkezik, s amelynek révén az arra adott hitel visszafizetése megtörténhet.

Az államilag támogatott hitelprogramok esetében központilag is meghatározzák a felvehető hitelösszeg maximumát, amelytől a hitelt nyújtó bankok – akik a hitelezés kockázat ténylegesen viselik – eltérhetnek, de csak lefelé.

A Kavosz által működtetett Széchenyi Kártya hitelprogram esetében általános előírás, hogy a 2019. évi árbevételének egynegyede vagy a 2019. évi (vagy az utolsó rendelkezésre álló évi) bérköltség kétszerese, illetve indokolt esetekben a 18 havi likviditás-szükséglet lehet a kölcsönként kihelyezett legmagasabb érték. A Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! növekedési hitelprogramjánál – legalábbis a forgóeszközhitelek vonatkozásában – a vállalkozás átlagos éves készletállománya, 30 napon túli vevőállománya és személyi ráfordításokra költött összege lesz a maximum.

Azonban nem ez az egyetlen korlátja az adható maximális hitelösszegnek, mivel a kezességvállaló intézmények által is vannak szabályok, amelyeket szükséges figyelembe venni.  Számos pénzintézet ugyanakkor ennél szigorúbb feltételeket szab: például az éves bankszámlaforgalom nagyságától is függővé teszi a nyújtott hitel maximumát.

A futamidőtől is függ a felső határ

Az adható hitelösszeg nagysága az igényelt hitel futamidejétől is függ, bár csak közvetett módon. Általánosságban elmondható, hogy a hosszabb futamidőre magasabb hitelösszeggel kalkulálhatunk, ugyanakkor a hosszabb futamidő által jelentett nagyobb kockázatot a pénzintézetek szigorúbb feltételek előírásával igyekeznek kompenzálni. Különösen a beruházási hitelek esetében fontos ezt figyelembe venni, hiszen a hitel futamideje nem lehet hosszabb, mint az abból megvalósított beruházás amortizációs ideje. A bank viszont legfeljebb akkora kölcsönt folyósít majd, amelynek a visszafizetését a cég ezen időszak alatt megtermelt eredménye lehetővé teszi.

Kedvezményes intézményi kezességvállalás

A futamidő befolyásolja a Garantiqa Zrt. konstrukcióinak választhatóságát is, hiszen az úgynevezett Krízis Program 90%-os kezességvállalással csupán maximum 6 éves futamidő esetén érhetők el, ha a vállalkozásnak hosszabb futamidőre van szüksége, akkor sem kell megijedni, hiszen még mindig ott van a 80%-os kezességvállalás lehetősége, mely megteremti az akár 10 éves futamidő lehetőségét is.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod milyen összegű és futamidejű támogatott Széchenyi hitel felvételére alkalmas, akkor használd a bankmonitor.hu kalkulátorát!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés