Betöltés

Cégtulajdonosok figyelem! Több tízmilliót nyerhetsz ezzel a döntéssel

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-01

Az alábbiakban egy konkrét példán keresztül mutatjuk be, hogyan léphet nagyságrendekkel előbbre egy cég, ha felülvizsgálja a korábbi adóoptimalizálási gyakorlatát. Egy klasszikus magyar vállalat esete a 30 millió Ft-os többletprofit dilemmájával. Az utolsó negyedév kezdődik ma, még van idő arra, hogy érdemi lépéseket tegyünk, és jövőre alkalmas legyen cégünk egy jelentős beruházási hitel megszerzésére 2,5%-os fix kamat mellett.

Egy valós történetet osztunk meg, természetesen a szereplők nevének és tevékenységének megváltoztatásával. Cégünk, melyet nevezzünk a későbbiekben Bútor Kft.-nek egyedi rendelésre készült bútorok előállításával foglalkozik. Árbevétele jelentős részben magán megrendelőktől származik, így nem jelent problémát – sőt gyakorlatilag vonz a kísértés -, hogy a bevétel számottevő része ne jelenjen meg a könyvelésben, így ne is adózzunk utána. 

Eljött azonban a Növekedési Hitelprogram ideje, ahol a társaság 2,5%-os fix kamattal rendelkező hitelt vehetne fel 10 éves futamidőre a termelő kapacitásainak bővítésére (telephely megnövelése, új gépek beszerzése). Erre komoly szükség is lenne, mivel az élénkülő ingatlanpiacról érkező megrendelések egyre jobban kapacitás korlátokba ütköznek. 

Az alábbi táblázat tartalmazza a Bútor Kft. bevételi és nyereség számait (mind kimutatott, mind a valós értékeket). 

tabla1_20141001A társaság számára jelen piaci körülmények között kapacitásai megduplázásához egy 100 millió Ft-os beruházás megvalósítása lenne célszerű, melyhez rendelkezik 30 millió Ft önerővel és 70 millió Ft hitelt venne fel a Növekedési Hitelprogramból. Ha 10 évre veszi fel a beruházási hitelt, akkor az éves adósság szolgálat (tőke + kamatfizetés) 8,75 millió Ft lenne (az első évben, a későbbiekben alacsonyabb). 

8,75 millió Ft-ot kifizetni egy éves 45 millió Ft-os (ráadásul a beruházás révén tovább növekvő) profitból nem jelenthet gondot. 

A probléma ott van, hogy mit lát ebből a cégből a bank:

  • időarányosan csökkenő árbevétel (a valós növekedéssel szemben)
  • minimális profit, minimális hitel törlesztési képesség 2013-ban
  • az idei év első felében veszteséges gazdálkodás

Vidám cégtulajdonosunk tehát percek alatt szomorú lesz, amikor kiderül, hogy a bank nem tudja számára megadni azt a hitelt, mely lehetővé tenné, hogy a kapacitásait 100%-kal bővítse (+300 millió Ft éves bevétel 45 millió Ft plusz profittal). 

Mit tehet ebben a helyzetben a tulajdonos? 

A Bútor Kft-nek törekednie kell arra, hogy minden forint bevételét kimutassa a hátralévő hónapokban, mellyel: 

  • a 2014-es teljes évet 250 millió Ft bevétellel és
  • 35 millió Ft feletti profittal zárja 

Ezzel megteremti a hitelképességet a cég számára és 2015-ben felveheti a hitelt. Egyelőre nincs meghirdetve jövő évre az Növekedési Hitelprogram, de a gazdaságpolitikai nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy jövőre is elérhető lesz az MNB által finanszírozott, kedvezményes, 2,5%-os kamatozású hitel. 

Nézzük meg, hogy mit áldoz fel és mit nyer a tulajdonos? 

A döntési lehetőség tehát lecsupaszítva úgy néz ki, hogy (A) fenntartjuk a korábbi „adóoptimalizált” megközelítést, vagy (B) kimutatjuk a profitot és hitel segítségével bővítünk. Az első esetben értelmezhető beruházási hitelt nem kap a cég és csupán a tulajdonos önerejére támaszkodva egy kisebb kapacitásbővítést tud végrehajtani. 

A döntési lehetőségeket és a következményeit az alábbi táblázat foglalja össze: 

tabla2_20141001Összesen 3,3 millió Ft többlet adó befizetése révén (3,5 m Ft szemben a 0,2 m Ft-tal) a cég hitelképessé válik és nagyobb beruházás megvalósítására képes. A nagyobb beruházás révén 30 millió Ft-tal nagyobb éves profitot tud elérni. 3,3 millió Ft „adóáldozattal” tehát 30 millió Ft-nyi éves többletprofithoz jut a tulajdonos (45 millió Ft versus 15 millió Ft profitbővülés a kisebb beruházási értéknél). 

Fontos hangsúlyozni, hogy a cég bővülését egy olyan hitel fogja finanszírozni, mely fix kamatozással bír. A jelenlegi 0%-os infláció mellett is kedvező a 2,5%-os Növekedési hitel kamat (hiszen a normál banki beruházási hitelek jelenleg 6-8,5%-os kamatszinttel érhetőek el). A jövő év végére várhatóan 2,5%-ra emelkedő infláció a változó kamatozáson keresztül a nem kedvezményes banki beruházási hitelek kamatait feltehetően a 8-11%-os szintig fogja emelni. Ez egyet jelent azzal, hogy rövid távon a Növekedési hitel kamatelőnye 6-8,5%pont lehet, mely önmagában 4-6 millió Ft-os kamatelőnyt jelent évente!

Most még cselekedhetsz!

Az évből hátralévő 3 hónapban még minden cégtulajdonos végiggondolhatja, hogy az idei évet hogyan szeretné zárni, terveiben milyen szerepet szán a hitelfelvételnek. 2,5%-on hitelt felvenni feltehetőn csak záros ideig lehet. Aki élt vele, az jelentős versenyelőnyhöz (és többlet profithoz) juthat. A hitelképességhez azonban előre kell gondolkozni!

Fentiekben egy nagyon jellemző, de leegyszerűsített példát mutattunk be. A hitelképességet, illetve az elérhető hitel nagyságát több tényező is befolyásolja, a fenti alapok nélkül azonban a többi tényezőt nem érdemes vizsgálni. Ha kétséged, vagy kérdésed van, fordulj a Bankmonitorhoz és segítünk az eligazodásban: bankmonitor@bankmonitor.hu

A Növekedési Hitel (NHP) odaítélése jellemzően bankonként eltérő gyakorlat mellett zajlik. Az alapvető hitelképességet az alábbi kis form kitöltésével ellenőrizni tudod. 

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

megtakarítás

2019 legkedvezőbb vállalkozói hitele

2019. 01. 21.

Jól indulhat az év a beruházást tervező vállalkozások számára. Ugyanis a korábban már osztatlan sikert arató Növekedési Hitelprogram újra elérhető a maga fix 2,5%-os kamatával. A 2,5%-os kamatszint már önmagában...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.