Betöltés

Cégvezetőknek a legolcsóbb megoldás a dolgozók ösztönzésére!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-12

Adómentesen adható juttatásnál nem lehet cégtulajdonosként olcsóbb dolgozói ösztönzőt elképzelni. 100 forint kifizetés nagyon ritkán kerül a cégnek is 100 forintba (bér esetén ekkora kifizetés jellemzően 202 Ft összköltséget jelent). A bizonyos korlátok között lakáshitel törlesztésére nyújtható támogatás azonban ilyen. A banki devizahitel visszatérítések és az ezt követő forintosítás után is családok tömege számára marad továbbra is az élet része a lakáshitel, így egy kifejezetten kedvező lehetőség a munkáltatók számára az adómentesen adható lakáshitel törlesztési támogatás.

A dolgozóknak adható juttatások

Dolgozóink ösztönzésére többféle béren kívüli juttatást is alkalmazhatunk, és az egyes elemek eltérő szabályozás alá esnek az adóterhek tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a dolgozónak adott nettó 10 000 Ft a munkáltató részére az egyik juttatás esetében jelentős többletköltséggel jár (nem is beszélve arról, ha ezt munkabérként fizeti ki), míg más elemek esetén nem jelent plusz költséget.

Az adómentesen nyújtható juttatási körből a lakáscélú hiteltörlesztési támogatásnak van a legnagyobb jelentősége. A teljesség kedvéért az adómentes körben említhető meg a sporteseményre szóló belépő, kulturális szolgáltatás, a munkába járás költségének kiegészítése, kockázati biztosítások, életbiztosítás, de a mindennapi életben egy család számára ezek közül a lakáshitel törlesztésének támogatása értelmezhető a leginkább.

Jelenleg 35,70%-os adó-, illetve járulék teher mellett nyújtható például az Erzsébet-utalvány, SZÉP kártya, vagy az önkéntes nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagdíj hozzájárulás. Egyes elemeknél a törvény szerint meghatározott havi, illetve éves keret túllépése esetén az előbbiek helyett 51,17%-os adókulcs kerül érvényesítésre az értékhatárok feletti részre.

A 2015-ös tervezet szerint a fenti adókulcsok az adóköteles juttatások esetében 51,17%-ra emelkednének, míg egyéb juttatások, illetve a meghatározott keretek túllépése esetén 65,79%-ra.

Ezek a megoldások alkalmazhatók

1. A Cafeteria részeként, vagy külön szabályzat szerint

A támogatás beépíthető a korábbiakban részletezett béren kívüli juttatások közé, az adható Cafeteria keretbe. Ha nincs Cafeteria rendszer kialakítva, attól függetlenül is nyújtható lakáscélú hiteltörlesztési támogatás, amennyiben erre átlátható belső szabályzat kerül kialakításra. A belső szabályzatnak tartalmaznia kell, hogy kik jogosultak a támogatásra, milyen összegben, milyen gyakorisággal juthatnak hozzá.

2. Egyösszegű jutalom

A munkáltató egyösszegű, nem rendszeres jutalomban részesítheti a dolgozót. A jutalmat lehetőség van átminősíteni adómentes lakáshitel törlesztési támogatássá. Fontos, hogy ha munkaszerződésünkben van prémium előírás, akkor az nem helyettesíthető ilyen módon, csak a prémiumon felül van lehetőség a támogatás nyújtására.

Az alábbi kalkulátorunkban munkáltatóként is megnézheted, hogy egy „átlagos” alkalmazott esetén milyen mértékű adómentes lakáshitel támogatás nyújtható.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Így nem adhatod a lakáscélú hiteltörlesztési támogatást a munkavállalónak!

Nem kérdés tehát, hogy a legoptimálisabb mind a munkáltató, mind a dolgozó szempontjából, ha a kifizetett nettó 10 000 Ft mind a két szereplőnél nettó 10 000 Ft-ot jelent. A lakáscélú hiteltörlesztési támogatásnál pontosan erről van szó, azonban a támogatás bevezetésekor ügyelni kell arra, hogy a gyakorlatba történő átültetéskor ne legyen kifogásolható az adózás tekintetében.

1. A bér nem alakítható át

Ebben az esetben ugyanis a NAV bérjellegű juttatásnak minősítené, és a büntetés mellett az összes adó-, és járulék terhet meg kellene utána fizetni. Amit tehát korábban munkabérként kapott a dolgozó, az a jövőben nem lehet támogatás.

2. A prémium nem alakítható át

Amennyiben munkaszerződésünk szabályozza a prémium fizetését, akkor az előzőek miatt szintén nem oldható meg, hogy ilyen formában, a prémiumot helyettesítve nyújtsunk a dolgozónak támogatást.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.