Csekkbefizetés 4-től 556 forintig

2013. 07. 22. szerző: bankmonitor

A közüzemű számlákat Magyarországon a többség még mindig csekken fizeti postán, sorban állva. De milyen lehetőségünk van még ezen kívül? Korábban már bemutattunk egy alternatív megoldást, most számba vesszük az összes lehetőséget, és megtudhatod azt is, melyik mennyibe kerül!

A postán

A leggyakoribb, de egyben a legdrágább megoldással kezdünk, ami a postai sorban állás. 10 emberből 9 havonta legalább egy sárga csekket felad, és ezzel átlagosan 25 percet veszít az életéből. Átlagosan 23.000 forintot fizetünk be így havonta. Ha már a postát választottuk, akkor vagy kártyával rendezzük a csekk ellenértékét (ami készpénzfelvételnek minősül), vagy már korábban készpénzhez jutottunk, és azzal fizetünk. Az előzetes készpénzfelvétel történhet egy újabb sorban állással a bank pénztárában, vagy (racionális döntésként) a bankunk saját ATM-éből.

A leginkább idő- és pénzrabló lehetőség ezek közül, amikor a
saját bankunk pénztáránál vesszük fel a kívánt összeget. Ez átlagban
556 forintunkba kerül, de akár ennek közel a dupláját is kifizethetjük a készpénzfelvétel után. Nem is beszélve a kényelmetlenségről, hiszen kétszer kell sorban állnunk. Egyszer a bankban, másodjára pedig a postán.

Ennél sokkal kényelmesebb, ha a postán az ügyintézőnek átnyújtjuk a
kártyánkat, hogy azzal fizessünk. Ilyenkor csak egyszer kellett sorba állnunk, de anyagilag nem jártunk sokkal jobban: átlagosan
494 forintba kerül az ilyen tranzakció, de akár majd 900 forintot is fizethetünk egy ilyen műveletért.

Ennél sokkal kedvezőbb díjazású, ha a
bankunk saját ATM-éből vesszük fel a szükséges összeget. Ugyan itt is kétszer kell sorban állni, de általában az ATM-eknél ez nem jelent többet 5 percnél, és a díjazása közel fele az előző két lehetőséghez képest:
232 forintot kell költenünk pluszban, ami kedvezőtlen banki díjazás esetén 431 forint is lehet. Bár egyre inkább háttérbe szorul, de még található olyan díjcsomag, amivel ingyenesen juthatunk készpénzhez.

csekkktg

Otthonunkban

Ha el kívánjuk kerülni a sorban állást és nem mellesleg spórolni is szeretnék, akkor a csekken található számlaszámra akár át is utalhatjuk a közüzemi számlánk végösszegét. Ugyanis a csekk nem más, mint egy utalási megbízás. A sárga csekk hivatalos neve is ez: készpénzátutalási megbízás. Tehát minden csekk tartalmaz egy számlaszámot, amire átutalva a kívánt összeget, rendezhetjük a számlánkat. Az első ilyen utalás esetén azért érdemes megkérdezni a szolgáltatónkat, hogy mit írjunk be a közleménybe. Általában ide az ügyfélszámot, vagy fogyasztói hely azonosítót szokták kérni. Mindazonáltal, hogy kényelmes megoldás, az egyik legolcsóbb is egyben:
ha interneten utalunk, akkor összesen átlag 94 forintunkba kerül ez, sőt egyes díjcsomagokban ingyenes is lehet, de legrosszabb esetben sem fogunk többet költeni rá, mint 373 forint.

Ha még sárga csekket sem szeretnénk kapni, akkor kerül szóba a
Díjnet szolgáltatása. Ilyenkor elektronikusan kapjuk a számlákat és az utalás mellett az egyik legköltséghatékonyabb módon kártyás vásárlással is rendezhetjük a közüzemi díjainkat. Ha a kártyás vásárlás mellett döntünk az utalás helyett, akkor átlagban
4 forintunkba kerül ez. Ez úgy jöhet ki, hogy többségében ingyenes a
kártyával történő vásárlás. Amelyik banknál pedig nem, ott a tranzakciós adót, azaz 46 forintot fizetünk egy-egy ilyen 23.000 forintos tranzakció után. Ha érdekel ez a szolgáltatás, kattints a gombra:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Más lehetőségek

Természetesen a fejlődés megállíthatatlan ezen a területen is. A Brink’s közleményéből kiderül, hogy van néhány bank, amelynek az
ATM-e alkalmas a sárga csekk befizetésére. Ebben a kezdeti üzemben szintén kártyás vásárlás díjáért tudjuk kiegyenlíteni a közüzemi számlánkat az utcán, vagy bárhol máshol, ahol erre alkalmas automatát találunk.

Élhetünk még
csoportos beszedés adta lehetőséggel is. (Ilyenkor a szolgáltatót felhatalmazzuk, hogy a számla végösszegét emelje le a folyószámlánkról.) Ebben az esetben azonban a számlák feletti kontrolt némileg kiengedtük a kezünkből.

Ha időt és pénzt szeretnénk spórolni, ám mindenképpen kontrol alatt szeretnénk tartani közüzemi számláinkat, akkor mindenképpen olyan lehetőséget válasszunk, ahol kártyás vásárlás költségével rendezhetjük a csekkünk végösszegét. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor pedig válasszunk az internetes átutalást, a postán való sorban állás helyett.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. csaki lajosne

  köszönöm a hasznos tanácsokat

  2013.07.22.13:22

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Gyengül a forint, mi lesz a hitelemmel?

Sokan felkaphatták a fejüket az utóbbi napokban a forintgyengülésre, érdekes módon viszont az utóbbi fél évben látható hozamemelkedés ekkora felhajtást nem okozott. Pedig, ha jobban megnézzük, akkor elsősorban utóbbira kellene...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.