Devizahitelek: így kapod vissza az árfolyamrést

Devizahitelek: így kapod vissza az árfolyamrést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-30
 

Az MNB közzétette, hogyan kell a bankoknak kiszámítani az árfolyamrés alkalmazása miatt a devizahiteleseknek visszafizetendő összeget. A számítás lényege, hogy az alkalmazott árfolyam és a középárfolyam között megfizetett különbözet az adósságot folyamatosan csökkenti. Mindez azt jelenti, hogy nem csak az árfolyam különbséget, hanem ezen összeget kamatostul kapják vissza a devizahitelesek.

Mi az az árfolyamrés?    Az árfolyamrés a deviza vételi és eladási árfolyam közötti különbség. A Kúria döntése értelmében tisztességtelennek minősül és így visszafizetendő az adós számára az árfolyamrés alkalmazása miatti hátrány a lakossági hitelszerződésekből.   
Hogyan számol az MNB?    Az MNB által közzétett útmutató szerint minden egyes hiteltörlesztésnél ki kell számolni az MNB középárfolyam és az alkalmazott árfolyam közötti különbségből származó túlfizetést. Ezen összeggel csökkenteni kell az adós tartozását. Ez egyet jelent azzal, hogy az adósok kamatokkal együtt kapják vissza az árfolyamrés hatását. A különbözet minden hónapban halmozódik, így akár az is előfordulhat, hogy egy futamidő vége felé járó szerződés esetén a számítások elvégzését követően a bank tartozik az ügyfélnek (visszafizetendő összeg meghaladja az adós tartozását).   
Mikor kapják vissza az adósok a pénzt?    A szabályozás értelmében a bankoknak 2014. október 24-ig kell elvégezni az árfolyamrés miatt visszafizetendő összeg számszerűsítését. A visszafizetés konkrét módja további szabályozás tárgyát fogja képezni, megítélésünk szerint a fennálló tartozással rendelkezők számára a legvalószínűbb kimenetel az adósság csökkentése lesz.  
Kötelező, vagy nem?   Az MNB tegnap ajánlás formájában tette közzé, hogyan kell a bankoknak kiszámolni az adósoknak visszajáró összeget. Fontos kiemelni, hogy ajánlásról van szó és nem jogszabály erejű, kötelezően alkalmazandó dokumentumról. Nem szabad azonban lebecsülnünk az ajánlás erejét: az MNB a saját módszertana alapján fogja ellenőrizni a bankok számításait, így effektív nincs sok választásuk a bankoknak…  
Ha érdekel, hogy a hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés