Devizahitelesek árfolyamgátban: hogyan kapják vissza az árfolyamrést?

Devizahitelesek árfolyamgátban: hogyan kapják vissza az árfolyamrést?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-30
 

Azt a jogos kérdést kaptuk, hogy mi történik az árfolyamgátba belépett devizahitelesekkel? Ők is visszakapják az árfolyamrést? Ha igen, hogyan? Duplán jól járnak, hiszen az árfolyamgát önmagában egy kedvező konstrukció?

Az árfolyamgát működési elve a következő. A devizahitelesek svájci frank esetében 180-as kedvezményes árfolyamon törleszthetnek. A piaci árfolyam és a kedvezményes árfolyam közötti különbségből a kamatra eső részt a bank és az állam átvállalja megosztva, míg a tőketartozásra eső rész gyűjtőszámlára kerül és ezt az adós később fizeti meg.  Jelenleg 171 ezer darab megnyitott gyűjtőszámla szerződés van az MNB adatai alapján, csupán összehasonlításként: a jelzálogfedezetes lakossági devizahitel szerződések száma 480 ezer darab. Az árfolyamgát népszerűsége az elmúlt időben lecsökkent, a havi belépők száma 1500-2000 között mozgott január és május között.   
Az árfolyamrés visszatérítése az árfolyamgátban résztvevőket illetően:

  1. számukra is jár a visszatérítés
  2. a számítás módszertana megegyezik a normál hitelesekével
  3. NEM járnak jobban, hiszen a kamatfizetésen keletkező árfolyam különbözetet (és így az itt potenciálisan megjelenő árfolyamrést) sem az adós állta, így az itt keletkező árfolyamrést nem fogja visszakapni a mi megítélésünk szerint. A tőkerészen keletkező árfolyamrés pedig azonos elszámolás alá esik a normál adósokéval
  4. a gyűjtőszámlán keletkezett árfolyamrés vélhetően az itt nyilvántartott tartozást fogja csökkenteni
  5. a gyűjtőszámla időszak előtti árfolyamrés pedig vélhetően a meglévő tartozást csökkenti

  A bankoknak 2014. október 24-ig kell számszerűsíteni az árfolyamrésből visszajáró összeget. A visszafizetés módját külön jogszabály fogja rendezni, vélhetően nem függetlenül a devizahitelesek tervezett forintosításától.   
Ha érdekel, hogy jár-e a hiteledre visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés