Betöltés

Devizahitelesek: felvirradt a nagy nap!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-01

A devizahitelesek számára piros betűs ünnepnap következik: most vasárnapi fordulónappal elszámolásra kerül a tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, költség- és díjemelésből, valamint az árfolyamrésből származó túlfizetés. Ezzel egy időben az ingatlan fedezetű deviza hiteleket forintra váltják és visszaállítják a hitel eredeti kamatszintjét. Az első új törlesztőrészletre azonban még hónapokat kell várni. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, mikor mit tehetünk, mikor csökken ténylegesen a hitelünk törlesztőrészlete, mire érdemes figyelni, milyen határidők kritikusak. Gyakorlati útmutató a Bankmonitortól.

Egy konkrét hitelen keresztül mutatjuk be, mire számíthatnak az ingatlanfedezetes hitellel rendelkezők. Számításainkhoz egy átlagos hitelt vettünk alapul, egy 2007-ben felvett 7 millió forintos, 20 éves futamidővel rendelkező, lakáscélú, deviza alapú kölcsönt.

Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy az adós konkrétan mikor, mit fog tapasztalni a hitelével kapcsolatban: január és április között még magasabb törlesztőrészletet fizet, majd májustól érvényesül a banki visszatérítés, kamatszint csökkentés és forintosítás hatása a havi tényleges törlesztő fizetésben.

Fontos kiemelni, hogy a visszatérítés mértéke hitelintézetenként és hitelenként is jelentősen eltérhet, azonban mindig függ: a hitelfelvétel időpontjától, a hitel összegétől, a futamidőtől, az alkalmazott kamatemelés és az árfolyamrés mértékétől.

Mivel minden egyes helyzet egyedi, ezért a bankok március és árpilis között megküldik az elszámolásra (azaz a tisztességtelennek minősített kamat-, költségemelés és árfolyamrés alkalmazása miatt visszajáró összeget) és a forintosításra vonatkozó tájékoztatót. A tájékoztató tartalmazza a szerződésmódosítást (azaz milyen lesz az új forint hitelünk: kamat és költségek), a hátralévő futamidőre vonatkozó új törlesztési táblázatot. Ismételten kiemeljük: az új, csökkentett törlesztőrészletet azonban csak májustól kell fizetni. A február és május között keletkezett túlfizetéseket (az új és a régi törlesztő közötti különbséget) egy összegben a számlánkra utalja a bank.

Amennyiben egyetértünk a visszatérítésre vonatkozó elszámolással, úgy a tájékoztató szerint kell eljárnunk. Ha nem, akkor első lépésben panasszal élhetünk, később Pénzügyi Békéltető Testülethez vagy utolsó sorban akár bírósághoz is fordulhatunk.

Ha kíváncsi vagy, hogy jár-e visszatérítés a hiteledre, akkor töltsd ki az alábbi kalkulátort!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhozBankunk tájékoztatója tartalmazni fogja, hogyan válthatjuk ki az immár forintosított lakáshitelünket egy másik bank kedvezőbb hitelével. A forintosított deviza alapú hiteleket az ügyfelek a szerződésmódosítást követő 60 napon belül felmondhatják. Felmondás után pedig 90 nap áll rendelkezésre, hogy kiegyenlítsük a teljes fennálló tartozást (természetesen ekkor is pontosan kell fizetni a hitelt). Amennyiben az eredeti kölcsön visszafizetése hitelkiváltással valósul meg, úgy ingyenesen, végtörlesztési vagy bármilyen egyéb költség nélkül lehet elválni a korábbi banktól.

Az, hogy mikor éri meg az átváltott hitelünket kedvezményesen újra cserélni, azt a következő szempontok és tanácsok mérlegelésével tudjuk eldönteni:

 • az elérhető kamatszintet elsősorban
  • a jövedelmünk nagysága, és
  • a hitel összegének az ingatlan értékéhez viszonyított aránya határozza meg, ami az árfolyamgyengülés és az elszámolás következtében rendszerint a kezdeti érték körül alakul
 • kik azok, akik nagyobb valószínűséggel kaphatnak jobb hitelt az automatikusan forintosított hitelnél? A bankok elsősorban a jó adósokért fognak versenyezni, így feltételezésünk szerint az ő esetükben érdemes leginkább megnézni a piacon elérhető új hitellehetőségeket:
  • a hitel értéke nem haladja meg az ingatlan értékének 70-75%-át és
  • az adós jövedelme minimum eléri az átlagot (nettó 150 ezer Ft/hó) és
  • az igazolt jövedelem kevesebb, mint harmadát fordítja hiteltörlesztésre havonta
 • a forintosított hitel törlesztőrészlete 3 havonta változhat, így ha hosszú távon kiszámítható fix törlesztőrészletet szeretnénk, akkor mindenképp érdemes szétnézni a piacon (de tudnunk kell; a biztonságosabb, évekig fix törlesztőrészlettel rendelkező hitelek drágábbak)
 • fontos tanács: meglévő hitelünket mindig azonos futamidejű hitellel hasonlítsuk össze

Az alábbi kalkulátor kitöltésével megtudhatod, hogy milyen lakáshitelt tudsz igénybe venni ma:


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. julia55

  Az a probléma hogy én örököltem a svájci frank alapú jelzálog hitelt, ami 2008. 3. 20-án lett felvéve, és édesapám 2009 júnus 25-én elhunyt. több részlettel el volt maradva de ezeket törlesztettem és 2012 decemberig fizettem. Ekkor édesapám huga költözött be a lakásba és innentől kezdve ő fizette tovább. A hitel ma is él és az lenne a kérdésem hogy amíg én fizettem nekem is jár e a vissza térítés?
  Válaszát előre is köszönöm! Julia

 2. bankmonitor.hu

  @julia55: A visszatérítés a szerződés aktuális adósának jár.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hírcsokor

  1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.