Devizahitelesek figyelem! A Kúria döntött: Tisztességtelen az árfolyamrés

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 06. 16.

A deviza alapú hitelek vonatkozásában az árfolyamkockázat, az egyoldalú szerződésmódosítás, valamint a vételi és eladási árfolyamok alkalmazása tekintetében hozott ma jogegységi határozatot a Kúria. A döntés értelmében sok minden múlik azon, milyen tájékoztatást kapott a fogyasztó, viszont az eladási-vételi árfolyamok alkalmazása tisztességtelen.

Semmis a deviza alapú hitelszerződés?

Nem! A deviza alapú hitel, mint termék, nem ütközik jogszabályba. Így ne számítsunk arra, hogy a mai döntés értelmében semmissé válnának ezek a hitelek.

Miről rendelkezett a mai döntés?

1. Tisztességtelen-e az árfolyamkockázat?

Attól függ…A deviza alapú hitelek esetében az árfolyamkockázatot az ügyfél viseli. Ennek tisztességtelensége csak akkor állapítható meg a Kúria döntésének értelmében, ha az ügyfél számára az árfolyamkockázat, mint olyan, a szerződéskötéskor nem volt világos, nem volt érthető. Ha a tájékoztatás nem volt megfelelő, vagy elmaradt, és emiatt az ügyfél alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, ez esetben az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezés tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen.

Az erre vonatkozó tájékoztatás minden bizonnyal megtörtént a szerződéskötéseket megelőzően, így valószínűleg a tájékoztatás mikéntjén lesz a hangsúly.

2. Tisztességtelen-e az egyoldalú szerződésmódosítás?


Attól függ…Nem tisztességtelen az egyoldalú szerződésmódosítás akkor, ha az ügyfél számára világosan és érthetően meghatározzák, hogy a szerződésmódosítást lehetővé tévő okok, körülmények változásai milyen hatással vannak az ügyfél fizetési kötelezettségére.

Az egyoldalú kamatemelés nem tiltott, de egyértelműen ki kell derülnie, hogy mely okok vezethetnek az ilyen típusú szerződésmódosításhoz. Ezt egy ok-lista tartalmazza, amelynek tételesen fel kell sorolnia, hogy melyek ezek a tényezők, illetve amennyiben ezek változnak, milyen módon és mértékben hatnak ki a törlesztőrészletre. Ezek közé tartozik például a bank forrásköltségeinek változása (például a jegybanki alapkamat változása, Magyarország hitelbesorolásának változása, stb.). A végrehajtott kamatemelések tisztességes vagy tisztességtelen mivoltának meghatározása erősen kérdéses, illetve az egyedi szerződések tartalmától függ. Továbbá kérdéses, hogy a végrehajtott kamatemelések valóban a kiváltó oknak megfelelő mértékben történtek-e…  

3.Tisztességtelen-e a vételi és eladási árfolyamok alkalmazása?

Igen!A Kúria döntésének értelmében a folyósításkor meghatározott vételi, a törlesztésekkor pedig eladási árfolyamok alkalmazása egyértelműen tisztességtelen. Oka, hogy ez nem a fogyasztó számára közvetlenül nyújtott szolgáltatás, így ez egy indokolatlan költség. Továbbá tisztességtelen, mert gazdasági indoka az ügyfél számára nem világos, nem érthető és nem átlátható.

A vételi és eladási árfolyamot már a folyósítás időpontjában is alkalmazták ezen szerződésekre, így ezek alapján az árfolyamrés tisztességtelensége már a folyósításkor is fennállt. 

A Kúria döntésének értelmében tehát a vételi és eladási árfolyam alkalmazása tisztességtelen, az ügyfélre háruló árfolyamkockázat, illetve az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességessége viszont attól függ, megkapta-e az ügyfél ezekről a megefelelő tájékoztatást. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. KONCZ MIHÁLYNÉ

  én érdeklödöm hogy az auto kölcsönre is vonatkozik .Mivel nem emelkedett a havi törlesztő egyformát fizettünk minden honapban 2015 áprilisában járt volna le .De halmozott árfolyam külömbség végett meghosszabították igy 2018 áprilisig kell fizetnünk .Havi törlesztö részlet 24800ft volt Az árfolyam különbség pedig 847000ft amit 3évre adtak .23800FT-TAL KELL FIZETNÜNK.vÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.ÜDV KONCZNÉ

  2017.02.24.17:07

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.