Betöltés

Devizahitelesek figyelem! Hitelkiváltással több százezret is spórolhatsz!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-06-09

Szinte az összes devizahiteles már kézhez vette az elszámoló levelet. A Bankmonitorhoz beérkező megkeresések nagy részében azonban az előzetes várakozásokkal szemben csak kis mértékben csökkent a havi törlesztőrészlet. Szerencsére nincs minden veszve! Ha nem vagy elégedett az új törlesztővel, akkor egy egyszerű hitelkiváltással százezreket takaríthatsz meg. Az idő viszont sürget, ezért összegyűjtöttük a legjobb hitelkiváltó ajánlatokat és a legfontosabb érveket a bankváltás mellett!

Miért érdemes kiváltani a hitelünket?

Az árfolyamrésből és az egyoldalú kamatemelésből származó visszatérítés mintegy 500 ezer élő deviza jelzáloghitel szerződést érintett. Az elszámolás és a forintosítás következtében egy átlagos jelzáloghitel adós törlesztőrészlete 20-25%-kal csökkent az MNB előzetes adati szerint. Van olyan szerencsés, akinek a havi részlete akár 40%-kal is csökkent, de akad olyan is, akinek egyáltalán nem, vagy egyenesen emelkedett a törlesztője az elszámoló levél kézhezvétele után (utóbbi az esetek igen kis százalékában).

De hiba lenne most elégedetten hátradőlni, mivel egy egyszerű hitelkiváltással tovább faraghatjuk kiadásainkat.

Ennek egyik oka, hogy a Jegybank kamatcsökkentési sorozata, az élénkülő lakáspiac és a hitelpiac újrafelosztása elhozta a Kánaánt az ügyfeleknek.  Az előbbi tényezők kombinált, egymást erősítő hatása történelmi mélypontra lökte a lakáshitel kamatokat. Másik oka pedig az, hogy a pontosan fizető adósok kegyeiért óriási küzdelem alakult ki, számos bank kifejezetten a forintosított hitelek kiváltására egészen különleges ajánlatokkal rukkolt elő.

Mennyit takaríthat meg egy átlagos adós hitelkiváltással?

A Bankmonitor számításai szerint egy 2007-ben 20 évre felvett 7 millió forintos svájci frank alapú hitel fennálló tartozása az elszámolást és a forintosítást követően a kezdeti forint összeg körül alakul. Az immár forint hitel havi törlesztőrészlete 68 ezer forint lesz. Hitelkiváltással a tartozás ugyan nem, a törlesztőrészlet azonban tovább csökkenthető, a kezelési költség pedig eltüntethető. A végeredmény pedig az, hogy a legjobb hitelkiváltó ajánlatokkal havi szinten 4-8 ezer forint, a hátralevő 12 éves futamidő során pedig akár az 1 millió forintot is meghaladó megtakarítás érhető el!

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük az országos lefedettségű és az online fókuszú bankok legjobb hitelkiváltó ajánlatait:

Mit nyerhetünk a hitelkiváltással?

A hitelkiváltás segítségével új hitelünket kényünkre, kedvünkre alakíthatjuk, ezáltal teljesen személyre szabhatjuk bizonyos feltételeit:

A legalacsonyabb törlesztőrészletet nyomában

Ahogy a fenti példában is jól látható, több ezer forinttal, akár 10%-ot meghaladóan is csökkenthető az elszámolás utáni törlesztőrészlet, így minden adósnak azt tanácsoljuk, hogy legalább két-három bank ajánlatát hasonlítsa össze. Erre azért van szükség, mert a hitelképesség vizsgálat a forintosított hitelek esetén kevésbé átlátható, mint az új folyósítású lakáshiteleknél.

Aki kiszámítható törlesztőrészletet szeretne

Az elszámolással egy időben a deviza alapú hiteleket átváltották forintra, ezáltal az árfolyamkockázat megszűnt. A kamatkockázat viszont továbbra is fennáll, így ha nem szeretnénk, hogy a forintosított hitelünk törlesztőrészlete 3 havonta változzon, akkor választhatunk hosszabb időre, 3-5 vagy akár 10 évre is fix törlesztést biztosító ajánlatot. A  hosszú távon kiszámítható hitelek egyetlen hátránya, hogy némiképp drágábbak, mint a piac mozgását gyorsan lekövető rövid kamatperiódusú kölcsönök.

Még mindig nehezen tudom fizetni a hitelem

Abban az esetben, ha még mindig túl megterhelőnek találjuk az értesítő levélben szereplő törlesztőrészletet, akkor dönthetünk a futamidő meghosszabbítása mellett is (amellett, hogy az új hitel kiválasztásakor a kiszámítható vagy az alacsony törlesztőrészlet mellé tesszük le voksunkat). A havonta fizetendő részlet így csökkenthető, de ennek ára az, hogy a teljes visszafizetés megnövekszik.

Készítettünk neked egy kalkulátort, hogy megtudd, mennyivel csökkentheted a törlesztődet! 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor


Mit veszíthetsz, ha nem most lépsz?

Számos kedvezmény időkorláthoz kötött, így érdemes minél előbb lépni és átböngészni a banki ajánlatokat, ha nem szeretnénk lemaradni a következő kedvezmények valamelyikéről:

Speciális akciós ajánlatok

A harc a pontosan fizető adósokért zajlik, néhány bank pedig nem habozott és egészen egyedi ajánlatokkal próbálja magához csábítani az adósokat.

Több bank is azonnali, kézzel fogható pénzvisszatérítéssel jutalmazza az őket választókat. Az Erste Bank fixen 100 ezer forintot, míg az FHB és az OTP Bank egy havi törlesztőrészletet ír jóvá újdonsült ügyfele számláján (a jóváírás felső korlátja előbbi esetén 100 ezer, míg utóbbi esetben 200 ezer forint).

Az MKB bank a korábban említett pénzintézetekkel szemben egészesen egyedi utat választott. Az elszámoló levélben található kamatnál 2%ponttal kedvezőbb ajánlatot ad a hitelképesnek tartott adósoknak (a kamat minimuma azonban szabályozott). A hitelvizsgálat ráadásul rendkívül gyors, hiánytalan kérelem esetén 5 munkanapon belül visszavonhatatlan hitelajánlatot állítanak ki.

Ingyenes végtörlesztés

Az immár forintra átváltott hitelünket most még díjmentesen lezárhatjuk és egy számunkra kedvezőbb ajánlatra válthatunk. Az idő viszont sürget! A díjmentes végtörlesztés feltétele, hogy régi hitelünket a szerződésmódosítást követő 60 napon belül felmondjuk, illetve, hogy legalább részben egy másik hitelből fizessük azt vissza. Az átlagos végtörlesztési díj 1-2%, így a fenti példával megegyező 7 millió forintos hitel esetén 70-140 ezer forintot spórolhatunk meg!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Vírusmarketing

    Szubjektív kitekintő a magyar bevásárlóközpontok konzervkészleteiről és ennek tőkepiaci hatásairól. A hét elején engedve a nemeztközi hírek nyomásának elmentem bevásárolni. Egy ötbetűs, leginkább nagykereskedőknek célzott... The post Vírusmarketing appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.