Betöltés

Devizás befektetések: ahol minden forint számít!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-23

A svájci frank özönvízszerű erősödése rendesen felkavarta a befektetések egyébként sem állóvízét. Ilyen mértékű devizamozgások után tűnik igazán hasznosnak, ha valaki nem csak egy pénznemben (praktikusan forintban) fektet be. Több száz devizás alap hozamát néztük meg és az eredmények magukért beszélnek: a forintra átszámolt hozamuknak olykor teljes egészét a forint árfolyam gyengülése adta!

Forint megtakarítás

Bizonyos pénzügyi vagyon felett pénzügyileg mindenképpen racionális döntés a megtakarítások devizális megosztása. Régi mondás: az is egy devizális kitettség, ha nincs devizád. Ilyenkor a forint értékétől függ a teljes vagyonod. Ha a forint jelentősebben gyengül, akkor bizony a megtakarításod devizában kifejezett értéke is csökken (kevesebb külföldi nyaralásra/síelésre elegendő). Ennek kivédésére érdemes a vagyonunk egy részét devizában tartani. Ám a devizára kapott kamatok alacsonyabbak még a magyar betéti kamatoknál is! Mi lehet a megoldás? A legkönnyebben befektetési alapokhoz férhetünk hozzá, amivel megvalósíthatjuk a devizális megosztást.

Devizás befektetési alapok

Először is különítsünk el két fogalmat. A devizás befektetési alapok abban különböznek a forintos társaiktól, hogy devizában van kifejezve az értékük és devizáért vásároljuk meg őket. A forintért vásárolt alap is fektethet devizába vagy devizában nyilvántartott befektetésbe. Viszont ezen befektetések aktuális értékét forintra váltja az alapkezelő és úgy mutatja ki az alap teljesítményét. Ezzel szemben a devizás befektetési alap (mondjuk egy eurós) minden befektetését az adott devizára (példánkban euróra) váltják át. Most ez utóbbi alapok teljesítményét vettük górcső alá. Három devizanemet (eurót, dollárt és frankot) és három befektetési alap kategóriát vizsgáltunk meg. Összességében több száz alap teljesítményét foglaltuk össze a következő táblázatban:

A számok jól tükrözik, hogy miért érdemes a portfóliónkban devizát is tartani. A forint árfolyama az év utolsó napjához képest euró ellenében több, mint egy százalékot, dollár ellenében 6%-ot, míg frankkal szemben majdnem 20%-ot gyengült! Ha a devizás alapunk nem hozott semmit (esetleg még negatív tartományban is van) a forintban számolt hozamunk sokszor még így is két számjegyű lesz!

Ám foglalkozzunk egy picit a devizában elért hozamokkal. Euróban az év eleje óta az általunk vizsgált minden befektetési kategóriában pozitív hozamokat láthatunk. Kiváltképpen a részvényalapok állnak időarányosan kiválóan. A kötvény alapok év elejei teljesítménye sem lebecsülendő. Főként, ha összehasonlítjuk az euróra vonatkozó 0,05%-os alapkamattal. Dollárban és frankban már nem ilyen egyértelmű, hogy az alapok pozitív hozamot nyújtanak. Ezekben a devizákban jegyzett részvényalapoknál negatív átlagos hozamot láthatunk (ami adódhat, ezen devizák erősödéséből is.) Érdemes megemlíteni, hogy dollárban az átlagos kötvényalap zérus teljesítményt nyújtott (egyik oka, hogy a dollár alapkamata 0,25%, illetve lehetett hozamemelkedés is). Frank kötvényhozamokat valószínűleg a további kamatcsökkenés húzhatta pozitívba (a frankra vonatkozó alapkamat az tavalyi évben 0%-ról -0,25%-ra csökkent, majd idén -0,75%-ra!).

Deviza választása

A fentiek alapján látható, hogy megéri az alacsonyabb hozamot nyújtó, de erősödő devizában tartani megtakarításaink egy részét. És melyik devizát érdemes választani? Mindig mást! Egy időben az eurónak állt a zászló, de az utóbbi időben a dollár erősödött. Aztán kinyitották a gátat a franknál és mindenkit lekörözött néhány óra alatt. A devizák mozgásának előrejelzése egy külön szakma, ráadásul akkor is történhetnek olyan meglepetések, mint ami a frankkal történt. A megoldás, hogy a vagyonunk egy részét több devizára osztjuk. Erre a nagy devizák alkalmasak, mint a dollár, euró, frank, font, esetleg a jen. De természetesen, ha elég nagy tőkéről beszélünk spekulatív célzattal kisebb helyi valutákat is be lehet venni a portfóliónkba.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.