Betöltés

Dörzsölhetjük a tenyerünket: a kis kedvenccel nagyobbat szakítunk, mint korábban

szerző: Bankmonitor
2017-02-27

Egyre inkább eltűnőben vannak a vonzó hozammal kecsegtető megtakarítási lehetőségek, amit jól mutat, hogy a lakossági állampapíroknál is csökkentek a kamatok. A nemrégiben lecserélt Prémium Magyar Állampapírnál is esett a kamatprémium, ennek ellenére most mégis magasabb kamat mellett lehet a miénk, mint korábban. A szerencsés helyzet azonban csak ideig-óráig maradhat érvényben, aztán hátrányba kerülhet, aki most vásárol. Viszont most még egy trükk is van a tarsolyunkban, ami igazán vonzóvá teszi az új Prémium Államkötvényt.

Sokan ismerik már a lakossági állampapírokat, ami nem is csoda, hiszen a kockázatmentes megtakarítások között most egyértelműen ezek viszik a prímet. Ugyanakkor már itt sincs könnyű dolgunk, mivel a bőkezűnek mondható állampapír ajánlatok is veszítettek a vonzerejükből az elmúlt hetekben.

Először is az emberek által leginkább kedvelt rövid futamidejű papíroknál léptek életbe változások, így itt 0,25-0,5 százalékkal esett vissza a kamat. Ezek alapján a Féléves Kincstárjegy 1,5 százalékos, míg a Kamatozó Kincstárjegy 2 százalékos hozam mellett vásárolható meg.

Ezenkívül a hosszú lejáratú állampapíroknál is meglepetés ért minket, hiszen a Prémium Államkötvényeknél is új sorozattal rukkoltak elő, miután a régi értékesítése véget ért. A legnagyobb változás a kamatprémium esésében érhető tetten, mivel a korábbi nagyvonalú 2,75 és 3,25 százalék helyett ma már 1,75 és 2,25 százalékos a kamatfelár. Természetesen a változás azokat nem érinti, akik még a régebbi kibocsátású Prémium Állampapírból vásároltak..

A kamatprémium esése ellenére mégis szerencsések vagyunk, mert a 3 és 5 éves prémium kamata az új sorozat esetében 3,55 és 4,05 százalék, míg a már nem vásárolható sorozatnál 2,75 és 3,25 százalék. A magasabb kamatot pedig a kamatbázis változása okozza, ami a Prémium Államkötvénynél az éves átlagos infláció mértékét foglalja magában. Na de itt találjuk a csavart, mert a 2016-os éves átlagos 0,4 százalék helyett most az új sorozatnál 2016 decemberi 1,8 százalékos inflációt vették alapul az induláskor.

A következő kalkulátor segítségével a legmegfelelőbb állampapír befektetést is megtalálod!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az új prémium lekörözi a régit? Nem sokáig tart a csoda

Tehát abban az érdekes helyzetben találjuk magunk, hogy az új prémiumból vásárlók most jobban járnak, mint azok, akik még a régi sorozatból vásároltak be. Viszont nem sokáig örülhetünk a magasabb kamatnak, hiszen minden arra utal, hogy az csak a következő kamat megállapításig marad érvényben.

A nem vásárolható prémium sorozathoz képest most ugyan 0,8 százalékos előnyt élvez az új sorozat, azonban nemsokára már fordul a kocka. Ugyan 2018-ban még tartja az előnyét a frissen bevezetett állampapír, de 2019-ben a kamatbázis csökkenése miatt már kevesebbet fog fizetni. Ez azért van így, mert ekkor már ennek a kamatbázisa is a 2017 egészére jellemző inflációs adatot fogja alapul venni (a becslések szerint 2,4% lesz), így a régi sorozattal szembeni előny is eltűnik.

Ekkor már az jár jobban, aki még régebben vásárolt az értékpapírból, hiszen az általa várható kamat 5,15 és 5,65 százalék, míg, aki az új prémiumot veszi, az már csak 4,15 illetve 4,65 százalékra számíthat.

Egy trükk, amivel jobban jöhetünk ki a hosszú állampapírral

Sokan ódzkodnak a hosszú lejáratú befektetéstől, de az új prémium sorozat révén most egy igazán jó lehetőséget is kapunk. Átmenetileg még akkor is megéri a Prémium Államkötvényt megvásárolni, ha nem tudjuk lejáratig megtartani, sőt már egy év után is jobban jöhetünk ki, mint az egy éves Kamatozó Kincstárjeggyel.

A lényeg abban áll, hogy a két sorozat által fizetett 3,55-4,05 százalékos hozam időarányos részét idő előtti értékesítés esetén is megkapjuk. Még úgy is jobban járunk, ha az 1 százalékos eladási költséget levonjuk, mivel ebben az esetben is 2,55-3,05 százalékos hozamot kapunk egy év után. Tehát a Kamatozó Kincstárjegy 2 százalékos kamatához képest, 0,5 illetve 1,05 százalékpontos előnyünk van.

Persze ez a kivételes lehetőség lehet, hogy csak ideig-óráig marad érvényben, hiszen a Magyar Államkincstár bármikor változtathat az árfolyamjegyzésén, ami ezt az előnyt eltüntetheti. És mi is inkább azon a véleményen vagyunk, hogy inkább lejáratig tartsuk meg a papírt.

2 Hozzászólás

 1. Szakács Ottó

  Az új sorozatú államkötvény a 2017-re előrejelzett 2,4 % inf. feletti prémiummal növelt kamatot 5,95 %-t vagy 6,45 %-t nem a következő évben vagyis 2018-ban fizeti ?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szakács Ottó! Az új prémium államkötvények kamatfelára 1,75% és 2,25%, ami azt jelenti, hogy ha a kamatbázis a 2017-es 2,4%-os várt infláció, akkor a várt kamatfizetés mértéke 4,15% és 4,65% lesz. A cikkben is említettük, hogy speciális a kamatozása a kötvényeknek. Az Ön által említett példában a 2017-es éves átlagos infláció lesz az alapja a 2018 nyarától kezdődő kamatperiódusnak (2018-ban évesítve 3,55 és 4,05 százalékot fizet). Vagyis a 4,15 és 4,65 százalékkal 2018 nyarától kezd csak kamatozni, amit 2019 nyarán fizetnek majd ki. Leegyszerűsítve a prémiumnál az a rendszer, hogy a kamatbázishoz képest a kifizetés gyakorlatilag két évet késik.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.