Drágább lett szinte minden: újra itt az infláció!

Drágább lett szinte minden: újra itt az infláció!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-09 Frissítve: 2018-07-03
 

Májusban 0,5%-kal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható defláció megfordult, és ismételten felütötte a fejét az infláció. A változás nem érhetett miket váratlanul, hiszen a Magyar Nemzeti Bank középtávú inflációs célja 3%. Addig még sok víz lefolyik a Dunán, míg olyan magasságba szökik a pénzromlás üteme. Nézzük mi várható addig!

1

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint májusban az árak átlagosan 0,5%-kal emelkedtek idehaza. Friss zöldség és gyümölcs ára 14% felett drágult, míg az örök klasszikus szeszes italok és dohányáruk mindössze 3%-kal kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt. A szolgáltatások is drágultak, átlagosan 2,3%-kal, míg a pénzügyi szolgáltatások ára 4,9%-kal növekedtek.

Viszont találunk a kosárban olyan összetevőt is, aminek csökkent az ára: ilyen a háztartási energia (áram, távfűtés stb.), amiért átlagosan 2,6%-kal kell kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Mi várható?

Lassan tovább emelkedhet az inflációs mutató, ám egyelőre még a tervezett 3% alatt marad. (Az infláció jövőbeli várható alakulása márciusi adat, tehát elképzelhető, hogy felfelé módosítják a kék görbét.) Ha hozzávesszük, hogy az alapkamatunk most 1,65%-os szinten található (és további csökkenés sincs kizárva), máris látszik, hogy a megtakarítók lépéskényszerben vannak: vagy magasabb hozamok irányába mozdulnak, vagy megbarátkoznak azzal a ténnyel, hogy a pénzük értéke befektetésekben is csökkenhet!

Mit tehetünk?

Ha nem szeretnénk, hogy a pénzünk vásárlóereje csökkenjen, akkor kereshetünk egy átlagosnál magasabb hozamot kínáló lekötött betétetet, vagy állampapírt. Ebben az esetben elmondható, hogy minél hosszabb időre tudunk lemondani a pénzünkről, annál magasabb hozamot tudhatunk a magunkénak. Ha bizonytalan vagy, hogy milyen biztonságos befektetést válasz, olvasd el korábbi cikkünket: Biztonság és magas hozam egyszerre – Így válassz állampapírt!

De nem csak ez az egy lehetőség létezik: többlet kockázatot felvállalva könnyen találhatunk inflációt megahaladó befektetést. Viszont ebben az esetben mindenképpen tisztában kell lennünk, hogy mekkora kockázatot tudunk elviselni. Mert hiába találunk 10%-os éves átlagos hozamot teljesítő befektetést, ha ehhez -15-25%-os mélypontok tartoznak, amit egyszerűen nem tudunk elviselni. Ezért érdemes jól megválasztani, mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak elviselni. Itt is igaz az összefüggés: minél magasabb kockázatot vagyok hajlandó elviselni, annál magasabb a várható hozamom. De vigyázat, ezzel egyetemben a potenciális veszteség mértéke is nő!


1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés