Betöltés

Drágállod a lakáshitel törlesztőt? A válasz megérkezett!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-28

Ingatlanvásárlási lázban ég az ország, a lehetőségekhez mérten sokan tennének szert lakásra, ehhez viszont gyakran hitelre van szükség. Több cikkben is kifejtettük már, hogy nemzetközi összevetésben magasabb áron kaphatunk csak hitelt. A helyzet jelentőségét mutatja, hogy a napokban jelent meg a jegybank szakértőinek írása, amely az okokat próbálja mélyebben feltárni. A végkövetkeztetés, hogy idővel a törlesztők is csökkenhetnek, akár 10 százalékkal is.

Nagyobbat spórolhatnánk a törlesztőn

A fő gond a hitelben gondolkozók számára, hogy a régió átlagához képest jóval magasabb kamat mellett tudnak csak hitelt felvenni. Egyrészt a bankközi kamatok is magasabbak nálunk, ezért alapból magasabb szintről indulhatunk. Másrészt, erre rájön még a kamatfelár, ami az átlagos 3 százalékhoz képest nálunk majdnem 4,5 százalék. A kettő eredőjeként sokkal nagyobb teher hárul ránk, egy szlovák vagy cseh hiteleshez képest közel dupla akkora kamatot fizetünk.

Kifejezetten nagy összeg maradna a bankszámlánkon, ha idővel a hitelkamatok csökkennének. A jegybank adatait alapul véve, egy átlagos 5,2 millió forintos 14 éves lakáshitel esetében a havi törlesztő-részlete 45 ezer forint körül alakul, míg a régió átlagát nézve 40 ezer forint is lehetne. Ergo 11,3 százalékot megspórolhatnánk a havi törlesztőn, aminek minden bizonnyal lenne helye.

kamatfelar160727A bázisnak tekinthető bankközi kamat adottság (hazánkban a BUBOR csenghet ismerősen, vagyis a budapesti bankközi forint hitelkamat), azt elfogadottnak kell tekinteni, a kamatfelárra viszont nagyon sok tényező hatással van, és itt lehet nagyobb megtakarítással számolni. A jegybank szerzői úgy vélik, hogy a régióban csak a fix kamatozású hiteleknél van nagy eltérés, míg a változóknál az alkalmazkodás megtörtént. Előbbinél többet kell fizetnünk, de ezért cserébe a havi törlesztő akár hosszabb távon is változatlan maradhat.

Nyilvánvaló, hogy vastagabban fog a ceruzája a banknak, ha a kamatok változásának kockázatát vállalnia kell, márpedig nálunk jelentős a kockázata a jövőbeli kamatemelkedésnek. Máshol a régióban ez nincs így, ezért Magyarországon a bankok a hosszú távon rögzített hiteleket drágábbra árazzák. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy több mint 50 százalékban mi magyarok éven túl rögzített kamatozású hitelt választunk, vagyis hajlandóak vagyunk akár jóval többet is fizetni, hogy a havi törlesztő-részleteket stabilan tartsuk.

Lakáshitelt keresel és minél olcsóbb akarod kihozni a törlesztőt? Akkor használd bátran a kalkulátorunkat!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hát ezért lógunk ki a sorból

 • A múltbeli kellemetlen tapasztalatok miatt, vagyis azért, mert korábban sok hiteles nem volt képes fizetni a hitelét, a bankok most magasabb kamatot határoznak meg. Egyszerűen az esetleges hitelezési veszteséget a banknak a jó adósokon kell valahogy érvényesítenie, így kompenzálja magát. Sajnos ez a devizahitelekre vezethető vissza, azoknak az időknek a negatív velejárói még most is érződnek. Idővel viszont a bankok is fel fogják ismerni, hogy egyre jobb a visszafizetési képesség, és ez visszaköszönhet az olcsóbb felárakban is.
 • A jegybank is elismeri, hogy a hazai bankrendszer kevésbé működik költséghatékonyan, mint más országokban. Márpedig a bank alapvetően hitelezésből él, így a legfőbb bevételi forrását is ehhez képest állapítja meg. Ha sokat költenek például a fiókok fenntartására, akkor ez meglátszódik a hitelek kamatában is.
 • A bankjaink leginkább a hitelezésben erősek, az eredményeiket is ez határozza meg, míg az egyéb szolgáltatások elhanyagolható részarányt harapnak ki a tortából. A régiós bankok ilyen téren is jobban állnak, ami indokolhatja az olcsóbb felárakat.
 • A bankadó az új hitelekre nem gyakorolt negatív hatást, a többletköltségeket inkább a meglévő hitelesek körében porlasztották a bankok.
 • Az tiszta sor, hogy a banknak profitot kell termelnie a tulajdonosainak, az viszont már egy másik kérdés, hogy ennek szintje hol optimális. Ha nincs nagy verseny a bankok között és a hitelfelvevők kevésbé tudatosak pénzügyileg és elfogadják a magasabb kamatokat, akkor a minimális elváráshoz képest nagyobb profitot eredményező kamatokat állapíthatnak meg. Különösen nehéz helyzetben lehetnek az olyan helyen élők, ahol csak kevés bank érhető el, mert így kiszolgáltatottá válhatnak.

Összességében optimistán látják a jövőt a jegybank szakértői, véleményük szerint, ha az utóbbi 1-2 évben látott kedvező folyamatok fennmaradnak, akkor egyre kisebb felár mellett vehetjük fel az új hitelünket. Ehhez elengedhetetlen, hogy ne akadjon meg a magyar gazdasági növekedés, az adósok közül minél többen időben fizessék a törlesztőt és a bankok közötti verseny fokozódjon.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. csocso

  Frankó, a régi hitelesek akik meg fizettek rendesen azok szívnak! Jó hogy elmagyarázzák hogy egy bank miért is drágább itthon, mint pl 50km északra a határ “b” oldalán…Talán mertz itt negedik, ott pedig nem??

 2. Sinka László

  Mikor azt olvasom,hogy a legkedvezőbb kamatra csak nálunk kaphat pénzt, rögtön az jut eszembe az én pénzem miért nem ér annyit mint a banké? A legkedvezőbb kamat a 8,9% és mi pedig 0%-os kamatot kapunk a bankoktól a pénzünkért! Jelenkezen aki úgy érzi, hogy így igazságos és reális! Mindenki az anyukáját nézze hülyének

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.