Durván csökkenthető a lakáshitel törlesztőrészlete

szerző: Szabó Gergely
2016. 09. 12.

100 új folyósítású lakáshitelből csak minden 12. hitelkiváltási célú. Pedig súlyos ezreket lehet spórolni, ha hitelünket egyik bankból a másikba visszük át. A korábban felvett hitelek átlagos kamatszintje 5,4%, ezzel szemben az aktuális ajánlatok már 3,3%-tól elérhetőek! Akár 1,4 millió forintot is spórolhatunk egy átlagos hitelen…

A legegyszerűbb talán egy konkrét példán keresztül megközelíteni a kérdést: egy 2011-ben 20 évre felvett 8 millió forintos lakáshitel kezdő törlesztőrészlete 73 ezer forint volt, az akkori 9,21%-os kamat mellett. Mára jelentősen csökkent az átlagos kamatszint, így már csak havi 57 ezer forintot kell fizetni 5 évvel a hitelfelvétel után.

Ezzel a 16 ezer forintos törlesztőrészlet csökkenéssel akár már elégedettek is lehetnénk, de minek ülnénk ölbe tett kézzel, ha minimális erőfeszítéssel tovább faraghatunk rajta vagy a futamidő végéig bebetonozhatjuk a részleteket?

1. Alacsonyabb törlesztőrészlet = 1,4 millió Ft megtakarítás

Hitelkiváltással az aktuális 57 ezer forintos törlesztőrészletet egy csapással 50 ezer forint alá csökkenthetjük. A legolcsóbb, de akár 3 havonta változó törlesztőrészletű hitelkiváltó ajánlatokkal így havonta 8 ezer forintot (14%-ot) is meg lehet takarítani. Ez a hátralévő futamidő alatt pedig nem kevesebb, mint 1,4 millió forint.

Hogy ne legyen minden fenékig tejfel, a rövid kamatperiódusú hitelek árnyoldala a magas kamatkockázat. Ez azt jelenti, hogy a jegybanki alapkamat változására nagyon érzékenyen reagál a hitel kamatát meghatározó referencia kamat, a BUBOR. Ennek az a következménye, hogy a hitel törlesztőrészlete kis csúszással leköveti a piaci folyamatokat, legyen az pozitív vagy negatív.

2. Kiszámítható törlesztés = nincs jövőbeni kockázat

Ha inkább nyugodtan szeretnénk aludni, akkor változatlan vagy minimálisan magasabb törlesztőrészletért cserébe az egész hátralévő futamidőre berögzíthetjük a hitel kamatát és törlesztőrészletét.

Ezen azért célszerű elgondolkodni, mert a lakáshitelek kamata mélyponton van, további kamatcsökkenésre már alig vagy egyáltalán nincs tér. Ezért ennél kedvezőbb időpont már nem biztos, hogy lesz, ha relatíve olcsón szeretnénk hosszú távra rögzíteni a hitel törlesztőrészletét.

hitelkivaltas_lista_20160912

Akár az alacsonyabb törlesztőrészlet, akár a kiszámítható lakáshitel felé húz a szívünk, minden esetben érdemes évente legalább egyszer felülvizsgálni meglévő lakáshitelünket és összehasonlítani az aktuális piaci ajánlatokkal:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Emellett fontos megjegyezni, hogy az ügyfélminősítés eredménye jelentősen befolyásolja, hogy mekkora kamatra számíthat az adós. A kamat mértéke függ többek között a jövedelem nagyságától, valamint a hitel és az ingatlan értékének az arányától. Ezért célszerű minden esetben személyre szabott kalkulációt végezni.

Továbbá figyeljünk oda, hogy attól még hogy jelzálogfedeztű hitelünk van, nem biztos, hogy az lakáscélúnak minősül. Ha nem lakáscélú hitelről van szó, akkor csak a fenti ajánlatoknál némileg drágább, szabad felhasználású hitelkiváltó ajánlatok jöhetnek szóba.

Ki válthatja ki a meglévő hitelét?

A sikeres hitelkiváltáshoz az alábbi feltételeket mindenképp teljesíteni kell:

 • a jelenlegi hitel törlesztése rendben zajlik, nincs elmaradás
 • megfelelő jövedelmet tudsz igazolni (például KATA, EVA vállalkozás nem mindenhol jöhet szóba)
 • minimum 3 hónapos munkaviszony megléte, az esetleges próbaidő már letelt
 • a bank által elfogadható ingatlan fedezetet tudsz felajánlani

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Reményt kaptak az ingatlanvásárlók: lassul az áremelkedés

2018. 06. 12.

Úgy néz ki, hogy a tavalyi évvel az ingatlanárak meredek emelkedéssel jellemezhető időszakán túllendültünk. Idénre már lassabb ütemű ingatlanár emelkedéssel lehet számolni, hiszen az ingatlanpiacon a fellendülés időszaka lassan lezárul....

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.