Betöltés

Egekben a lakásárak, feleződtek a kamatok – Tényleg jobb most hitelt felvennem?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-01-20

Elképesztő az, ami az ingatlanpiacon folyik ma hazánkban, a lakásárak bő 3 év alatt egyes becslések szerint 50%-kal emelkedtek. Ezzel párhuzamosan viszont a lakáshitel kamatok feleződtek. A számításaink alapján, ha nem tudunk most több önerőt biztosítani, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni lakásvásárláskor a magasabb törlesztő miatt. Ámbár, ha mi azt tapasztaltuk, hogy az árak nem nagyon mentek 20%-nál jobban fentebb, akkor örülhetünk, mert a havi törlesztő egy fillérrel sem lenne több.

Szerencsére nem kell egyben lenyelnünk az ingatlanárak növekedését

Sokakat tart izgalomban a kérdés, hogy vajon az országban elszálló ingatlanárak mennyire húzhatták keresztbe a számításainkat. Például 2013-ban kinéztünk magunkat egy lakást (véletlenül éppen az ingatlanpiac mélypontján), ami akkor 17 millió forintba került. Az önerőnk 9 millió forint volt, amihez 8 millió forint hitelt kellett volna felvennünk. Akkoriban még a magasban voltak a hitelkamatok, a számításaink szerint 20 évre havi 80 ezerért folyósították volna nekünk a kért összeget.

Akkor nem jutottunk dűlőre, most viszont kapva az alkalmon, megnéznénk, hogy az olcsó hitelek korszakában mire is kellene számítanunk. Két egymással ellentétes hatással van dolgunk. Egyrészt, az ingatlanárak elszálltak, vagyis átlagos növekedést feltételezve a 17 millió forintos lakást 25 millió forintért vásárolhatjuk meg. Másrészt, a kamatok lefeleződtek, ami havi kiadási szinten javította a pozíciónkat.

Van egy jó és egy rossz hírünk. A rossz az, hogy a két hatás eredőjeként a 2013-ra érvényes havi törlesztő-részlet 80 ezer helyett 110 ezer forint lenne most, feltételezve azt, hogy az áremelkedést hitelből fedezzük (8 millió helyett 16 milliót szükséges felvenni). A jó hír viszont, hogy ha a kamatok nem estek volna le, akkor a havi törlesztő duplázódott volna a kétszer akkora hitel miatt.

Mindent egybevéve a közel 50%-os lakásár növekedést nem tudtuk kiváltani a hitelkamatok csökkenésével, de legalább a számunkra kedvezőtlen hatások nem érvényesülnek annyira. Viszont, ha olyan helyen éltünk, ahol maximum 21%-kal nőttek 2013-hoz képest az ingatlanárak, akkor semmiről sem maradtunk le, mert ugyanakkora törlesztőt fizetnénk most, mint bő 3 éve.

Érdemes a kalkulátorunkkal megnézni, hogy saját igényeinkre szabva, melyek lehetnek a legjobb ajánlatok!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Elszálltak az árak az utóbbi években

Az ingatlanok esetében nagyon nehéz egyetlen esetet kiragadni és véleményt alkotni az árak pontos alakulásáról, mert ezernyi feltételtől függ, hogy egy lakás mennyit is ér. Különösen igaz ez Budapestre, ahol kerülettől függően hasonló méretű és felszereltségű lakások árai között akár két-háromszoros eltérés is lehet.

Az irányban biztosak lehettünk, az utóbbi bő 3 évben megindultak a lakásárak. A Duna House Barométer adataira támaszkodva az árak országos átlagban közel 50%-kal nőttek a valós adásvételek alapján. Az épület jellege szerint óriási eltérések lehettek, egy panelért 2013 elejéhez képest most már 66%-kal kell többet fizetni, míg egy téglaépítésű ingatlannál az áremelkedés mértéke elérte a 37%-ot.

Persze volt honnan visszakapaszkodnia az áraknak, de ha csak az új aranykorszak időszakát nézzük, akkor ezekkel a számokkal fogunk találkozni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy abszolút igazság nincs ebben a kérdésben, ugyanis a jegybank és az MNB lakásár statisztikái visszafogottabb áremelkedést mutattak. Ez alapján például a jegybank azt a következtetést vonta le, hogy nem túlárazott az ingatlanpiac, vagyis ha nem is ekkora ütemben, de folytatódhat az emelkedés.

Soha nem volt ilyen jó hitelesnek lenni

Igaz, az elmúlt években nem voltunk elhalmozva jó befektetési lehetőségekkel, de legnagyobb szerencsénkre úgy alakult, hogy legalább a hitelfelvétel terhei nagyobb mértékben csökkentek. Míg 2013-ban egy átlagos 8 millió forintos hitelhez 20 évre 10,5%-os THM mellett juthattunk hozzá, addig tavaly év végén a jegybank 5,5% körüli átlagos THM-et mutatott ki a friss szerződésekre.

Lényegében a hitelkamat a felére esett vissza, azonban a törlesztő-részletek ennél kisebb mértékben. Nincs okunk viszont a panaszra, mert míg 2013-ban havi 80 ezer forintért juthattunk volna hozzá a hőn áhított lakáshitelhez, addig most az átlagos érték 55 ezer forint.

Sőt, ha nem csak az átlagot követjük, hanem esetlegesen a legolcsóbb hitelre pályázunk, akkor a feltételek teljesülése esetén akár már 3%-os THM mellett felvehetünk hitelt. Ez forintosítva az 55 ezer helyett 45 ezres havi részletet ad. Persze ezért cserébe felvállaljuk azt a kockázatot is, hogy éven belül akár többször is változhat a havi kiadás.

A mi javaslatunk éppen az, hogy a magas kamatemelési kockázatok miatt biztosítsuk be magunkat, és ha hitelfelvételt szeretnénk, akkor a hosszabb távon, akár 10-15 évre rögzített kamatú hitelt válasszunk. Ennek a kezdő törlesztője magasabb, ellenben akár már 1-3%-os kamatemelés után jobban jöhetünk ki, mintha az elsőre legalacsonyabb törlesztő-részlettel bíró ajánlatot választottuk volna.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. Ásvány Attila

  Az ég szerelmére, fel ne vegyetek semmilyen hitelt! A betéti kamatokra már 1 %.ot sem adnak a jóindulatu ugy nevezett ..magyar bankok– akik persze a külföldi anyabankokat támogatják a mi magas törlesztőrészleteinkből és igy tudnak a külföldi bankok az anyaországban már–3 %-os hitelt adni az angolnak , németnek , franciának stb… A hitelek THM mutatói még a 8 % alá sem mennek , inkább 17-42 % a THM mutatók !! Miért is támogatnánk ebből a nagyon magas fizetésünkből ?? mi magyarok a külföldi hiteleseket ???? mikor a külföldiek C S A K —— 5-8-szor többet keresnek , mint mi ! Megtehetnék, ha már egy hajóban evezünk –helyettük -is —, de amig fejös tehénnek néznek minket és ilyen szemét módon megkülönböztettenek a pénzügyekben is, addig ne vegyetek fel –SEMMIRE — kölcsönt ! Nem sokára változni fog az egész rendszer, majd akkor !!Gondolkozzatok !!
  egy 72 éves repszerelő

  1. bankmonitor.hu

   Először érdemes gondolkozni és átlátni egy bank működését, valamint az aktuális helyzetet és csak utána véleményt alkotni. Elég csak a mi kalkulátorainkat megnézni és látható, hogy már 3% körüli THM mellett is lehet lakáshitelt kapni. A legjobb személyi kölcsönök pedig 7% körül is megkaphatók már. A külső környezet határozza meg, hogy mekkora kamattal ad hitelt ad a bank, az pedig totális félreértés, hogy keresztfinanszírozás lenne a bankon belül. Adott országra vonatkoztatva dől el, hogy milyen árazást használ a bank. Külföldön azért lehetnek esetlegesen olcsóbbak a hitelek, mert az ottani eurós alapkamat nulla közelében van és a hitelfelvevők sem jelentenek akkora kockázatot a bankoknak, mint nálunk. Ez vezet oda, hogy olcsóbban lehet hitelt adni. Óriási szerencsénk van, hogy ilyen időszak eljöhetett Magyarországra is, a lehető legjobb feltételek adottak ahhoz, hogy hitelhez jussunk.

 2. Viktor

  Kedves Attila!

  orulok hogy elarulta foglalkozasat, a “repszereloknel” mar csak a hentesek ertenek jobban a penzugyekhez. En 3.8%-os THM-mel vettem fel Forint hitelt a “gonosz magyar bankoktol”. Kerem ne terjesszen remhireket.

 3. Ásvány Attila

  Tisztelt Viktor !Köszönöm a lojalitását a repszerelők nevében is , korrekt volt !! Örülnék ha leirná melyik tisztakezü , magyarokat tisztelő banknál vette fel a hitelét és mikor ?? Az irásomban nem terjesztettem rémhirt, de melyikre gondol ?? a kereszt finanszirozásra , a külföldi bérekre, vagy hogy mi magyarok vagyunk a gonoszok mert nagy kockázatot jelentünk a bankoknak, persze nem az alacsony jövedelmünk miatt !!
  üdv
  egy repgépszerelő

 4. Ásvány Attila

  Viktor ! Egy hete várom hogy , válaszolj ! csak azért mert hitel kérdésben teljesen naprakész vagyok, kb 1 éve nézegetem a banki ajánlatokat, és van egy kettő banki ismerősöm aki ellát tanácsokkal közben ! A részletekben lakik az ördög –szokták Ök is mondani. Várom a részleteket, hátha jobban értek a pénzügyekhez mint Te !
  egy 72 éves repszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.