Egy év alatt 900 ezer Ft-tal lett olcsóbb a lakáshitel

 • 2016.03.08.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt egy évben 0,75%ponttal mérséklődött az MNB alapkamata. Ezt a mértéket is meghaladóan csökkent azonban a lakáshitelek, a személyi kölcsönök és a gépjárműhitelek kamata, ami azt jelzi, hogy a bankok közötti verseny fokozódott, egyre inkább szeretnének hitelt adni a lakosságnak. Az átlagos, 7 millió Ft-os lakáshitel teljes visszafizetése 885 ezer Ft-tal csökkent egy év alatt. Részletesen bemutatjuk az elmúlt egy év változásait, illetve felhívjuk a figyelmet az aktuális kockázatokra is.

Nagyot fordult a világ a magánszemélyek számára elérhető hitelekkel az elmúlt egy évben. Az újonnan felvett személyi hitelek kamata idén januárra 2,3%ponttal mérséklődött, a gépjárműhiteleké 1,4%ponttal lett alacsonyabb, a lakáshiteleké 0,9%ponttal alacsonyabb. Ezzel szemben a jegybanki kamat „csak” 0,75%ponttal mérséklődött. Az e felett bekövetkezett hitelkamat csökkenés a bankok kedvező hangulatára utal. Egyre nagyobb a hitelezési szándék, egyre nagyobb a verseny a lakosságért.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy „újra itt a felelőtlen eladósodás” a lakosság részéről? Szó sincs erről, a lakosság még 2015-ben is több hitelt fizetett vissza, mint amennyit felvett. A közép-európai régióból a magyar lakosság az egyetlen, melynél a felvett hitelek állománya a válság (2008) előtti szinten van. 

Nézd meg, hogy számodra milyen feltételekkel érhető el lakáshitel:

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Mit jelent mindez a havi törlesztésben?

A kamatok csökkenése egyértelműen pozitívan hat a havi hiteltörlesztésre. Az alábbi táblázatban bemutatjuk az átlagosnak tekinthető hitelösszegekhez kapcsolódó havi törlesztések és teljes visszafizetés változását. Mint látható a lakáshitelek esetében közel 900 ezer Ft-tal fizet vissza egy most felvett hitel esetében az adós. (A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy akik egy évvel ezelőtt vettek fel változó kamatozású hitelt, a kamatcsökkentés az ő hitelüket is kedvezően érintette.)

A személyi kölcsönök kamata január óta is érezhető mértékben csökkent. Sorra jelennek meg a bankok (igaz az átlag feletti jövedelműek számára) 10%-hoz közelítő, vagy enyhén az alatti kamatajánlattal.

Számold ki, számodra milyen kamatokkal érhető el a személyi kölcsön:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A kockázatok és mellékhatások

Ahogy a kamatok csökkenni tudnak, ugyanúgy emelkedhetnek is. A kamatemelés (ha nem a drágább fix törlesztéses konstrukciók közül választunk) emelni fogja a havi törlesztési kötelezettségünket. Egy átlagos lakáshitelnél 1%pontnyi kamatemelés 7% körül növeli a havi törlesztőt.

Egyelőre jele sincs közelgő kamatemelésnek. Ugyanakkor a fenti hiteleket hosszú évekre vesszük fel, így érdemes előre gondolkozni: mekkora kamatemelést bírunk elviselni, hajlandóak vagyunk-e magas törlesztőt fizetni, hogy nyugodtan aludhassunk?

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.