Egy év alatt 900 ezer Ft-tal lett olcsóbb a lakáshitel

szerző: Bankmonitor.hu
2016. 03. 08.

Az elmúlt egy évben 0,75%ponttal mérséklődött az MNB alapkamata. Ezt a mértéket is meghaladóan csökkent azonban a lakáshitelek, a személyi kölcsönök és a gépjárműhitelek kamata, ami azt jelzi, hogy a bankok közötti verseny fokozódott, egyre inkább szeretnének hitelt adni a lakosságnak. Az átlagos, 7 millió Ft-os lakáshitel teljes visszafizetése 885 ezer Ft-tal csökkent egy év alatt. Részletesen bemutatjuk az elmúlt egy év változásait, illetve felhívjuk a figyelmet az aktuális kockázatokra is.

Nagyot fordult a világ a magánszemélyek számára elérhető hitelekkel az elmúlt egy évben. Az újonnan felvett személyi hitelek kamata idén januárra 2,3%ponttal mérséklődött, a gépjárműhiteleké 1,4%ponttal lett alacsonyabb, a lakáshiteleké 0,9%ponttal alacsonyabb. Ezzel szemben a jegybanki kamat „csak” 0,75%ponttal mérséklődött. Az e felett bekövetkezett hitelkamat csökkenés a bankok kedvező hangulatára utal. Egyre nagyobb a hitelezési szándék, egyre nagyobb a verseny a lakosságért.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy „újra itt a felelőtlen eladósodás” a lakosság részéről? Szó sincs erről, a lakosság még 2015-ben is több hitelt fizetett vissza, mint amennyit felvett. A közép-európai régióból a magyar lakosság az egyetlen, melynél a felvett hitelek állománya a válság (2008) előtti szinten van. 

Nézd meg, hogy számodra milyen feltételekkel érhető el lakáshitel:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mit jelent mindez a havi törlesztésben?

A kamatok csökkenése egyértelműen pozitívan hat a havi hiteltörlesztésre. Az alábbi táblázatban bemutatjuk az átlagosnak tekinthető hitelösszegekhez kapcsolódó havi törlesztések és teljes visszafizetés változását. Mint látható a lakáshitelek esetében közel 900 ezer Ft-tal fizet vissza egy most felvett hitel esetében az adós. (A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy akik egy évvel ezelőtt vettek fel változó kamatozású hitelt, a kamatcsökkentés az ő hitelüket is kedvezően érintette.)

A személyi kölcsönök kamata január óta is érezhető mértékben csökkent. Sorra jelennek meg a bankok (igaz az átlag feletti jövedelműek számára) 10%-hoz közelítő, vagy enyhén az alatti kamatajánlattal.

Számold ki, számodra milyen kamatokkal érhető el a személyi kölcsön:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A kockázatok és mellékhatások

Ahogy a kamatok csökkenni tudnak, ugyanúgy emelkedhetnek is. A kamatemelés (ha nem a drágább fix törlesztéses konstrukciók közül választunk) emelni fogja a havi törlesztési kötelezettségünket. Egy átlagos lakáshitelnél 1%pontnyi kamatemelés 7% körül növeli a havi törlesztőt.

Egyelőre jele sincs közelgő kamatemelésnek. Ugyanakkor a fenti hiteleket hosszú évekre vesszük fel, így érdemes előre gondolkozni: mekkora kamatemelést bírunk elviselni, hajlandóak vagyunk-e magas törlesztőt fizetni, hogy nyugodtan aludhassunk?

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.