Betöltés

Egy gyönyörű infografika a pénzügyi tudásunkról

szerző: Bankmonitor.hu
2012-07-04

Az első 2000 játékos eredménye a Bankmonitor.hu által szervezett online pénzügyi tudásfelmérő játékon. Zsigerileg elutasítjuk a hitelt és jól tudunk dönteni, ha forint vagy euró lekötés között kell választani. Távolról sem fényes az ismeretünk azonban az egyes kamatozási típusokat illetően, illetve nagyon nem tudunk jól dönteni egy olyan helyzetben, ahol magasabb kamatajánlat érkezik és fel kellene törni lekötött betétünket. Életszerű helyzetek, életszerű választások. Aki nem próbálta ki saját tudását, még megteheti.

A Bankmonitor.hu által szervezett, jelenleg félidejénél tartó online teszt célja, hogy kizárólag olyan életszerű szituációkban mérje fel a lakosság pénzügyi ismeretszintjét, amelyekkel nap, mint nap találkozhat bárki. Június 18. és július 1. között 2000 válaszadó töltötte ki a tesztet. A résztvevők minden szituációban két alternatíva közül választhattak és a választást követően azonnal megismerhették döntésük pénzügyi következményét forintosítva is. Tekintettel arra, hogy a kérdéseknél két lehetőség közül kellett választani, emiatt 50 százalék a jó választás eltalálásának valószínűsége, így kizárólag az 50 százalékot jelentősen meghaladó jó válaszarány esetén tekinthetjük általánosan kielégítőnek az adott területen a lakosság problémamegoldó képességét.

Ami a felmérés eredményeit illeti: a legjobb teljesítményt – 85 százaléknyi jó válasszal -, a résztvevők annál a kérdésnél nyújtották, hogy érdemes-e hitelt felvenni az embernek, ha rendelkezik megtakarítással. A helyes válaszadás kiugróan magas aránya, a hitellel kapcsolatos tudatos döntés a válság „edukációs hatásának” is köszönhető, hiszen sokan tanulhattak a saját, illetve a mások megismert fájdalmas tapasztalataiból az elmúlt években. Valószínűsíthetően szintén a közelmúlt gazdasági eseményei miatt lett képes tudatosabban dönteni a magyar lakosság az „euróban, vagy forintban kamatoztassam a pénzem” kérdésre egy bizonyos forint gyengülés feltételezése mellett. A jó válaszok aránya itt 77 százalékot ért el.

A résztvevők 75 százaléka adott jó választ abban a helyzetben, amely azt vizsgálta, hogy egy adott összegű havi megtakarítással 2 év alatt elérhető-e a kitűzött anyagi cél. Az 50 százalékos valószínűséget mindössze 14 százalékkal meghaladóan, azaz már csak a válaszadók 64 százaléka találta el a jó választ arra a kérdésre, hogy fix jövőbeli fizetési kötelezettségünk mellett milyen mértékben szabad kockáztatni pénzünket bizonytalan hozammal rendelkező megtakarítással. Már-már lesújtónak tekinthető az, hogy a résztvevők csupán 58 százaléka volt képes helyesen kiválasztani a számára kedvezőbb bankbetétet akkor, amikor a hazai gyakorlatban széles körben alkalmazott, két eltérő módon meghatározott kamatozással rendelkező bankbetét volt az alternatíva. Csupán a vakon tippeléssel azonos eredményt, azaz 50 százalékos helyes válasz érkezett arra a kérdésre, hogy érdemes-e feltörni egy lekötött bankbetétet, ha futamidő közben magasabb kamatajánlatot kapunk.

A Bankmonitor.hu online pénzügyi tesztje 2012. július 15-én zárul le. Fontos kiemelni, hogy minden kérdés csak és kizárólag a hozzá tartozó paraméterekkel együtt értelmezhető. Egy-egy adott szituációban tehát a válasz helyessége nem általánosítható az adott konkrétumok ismerete nélkül. A felmérésben résztvevők nem képeznek statisztikai szempontból reprezentatív mintát.

Kattints a képre, hogy teljes méretben lásd a grafikát!

Jatek info grafika 20120704

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyítóval áttekinteni a dokumentum részleteit

Nem mindig “fair” hitelfelvétel előtt a tájékoztatás

2018. 12. 10.

Az MNB rendszeresen ellenőrzi a bankokat, a takarékszövetkezeteket és a pénzügyi vállalkozásokat, például azért, hogy azok mennyire felelnek meg az úgynevezett "fair banki" szabályoknak. Ezeket a hibákat találták legutóbb. A...

Blogajánló

  • alapblog

    Janus-arcú 2018

    Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.