Egy huszáros vágással utolértük a janicsárokat

Egy huszáros vágással utolértük a janicsárokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-05-28
 

A mai kamatdöntő ülésén újabb 25%pontos csökkentésről döntött a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Ezzel a lépéssel mindenkori legalacsonyabb szintre, 4,5%-ra csökkent a magyar irányadó kamat. Ugyanarra a szintre, ahol jelenleg a török jegybanki alapkamat található. Az MNB kamatdöntő ülése kapcsán áttekintettük versenytársaink kamatpályáját.

Tizedik alkalommal csökkent az elmúlt időszakban a magyar jegybanki alapkamat. 2012.08.28-i ülésén a Monetáris Tanács az addigi 7%-os kamatot 25%ponttal 6,75%-ra csökkentette. Ezzel kezdetét vette a máig tartó jegybanki alapkamat csökkentési sorozata, melynek keretén belül most 4,5%-ra csökkent a kamat.

kamatdontes2013.05.28

Magyarország versenytársaira pillantva ugyanúgy csökkenő alapkamatokat látunk. A többi országban is kisebb, vagy nagyobb intenzitással, de mérsékelődött a helyi irányadó ráta. Ez alól egy kivétel van: Románia, ahol jelenleg 5,25%-os az alapkamat, így ezzel az értékkel vezeti a régió kamatversenyét. Mi a második helyen helyezkedünk el Törökországgal együtt, a magunk 4,5%-ával. Negyedik helyen Lengyelország 3%-kal. A mezőnytől jelentősen leszakad Csehország, ahol mindössze 0,05% az alapkamat.

1

A kamatcsökkenések ellenére Magyarországon még mindig pozitív reálkamatról beszélhetünk, hiszen áprilisban 1,7%-os volt a pénzromlás mértéke. A jegybank középtávú inflációs célkitűzése is alacsonyabb (3%), mint a jelenlegi alapkamat, tehát még mindig megéri bankbetétekben tartani a pénzünk. Viszont érdemes felkészülni arra az időszakra is, amikor eltűnik a reálkamat: már most ismerkedjünk a befektetési alapok világával!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés