Betöltés
loading

Egy külföldi online vásárlás előnyei és kockázatai

Egy drágább áru megvásárlása előtt érdemes alaposan utánajárunk a termék jellemzőinek és reális vételárának. Ezt pedig egyre könnyebben meg tudjuk tenni az internet elterjedésével, az online világ kiszélesedésével. Nem csak információt tudunk gyűjteni az interneten, hanem online vásárlásra is lehetőségünk nyílik – akár külföldi webáruházakon keresztül, vagy közvetlenül külföldi gyártóktól -, így jóval olcsóbban hozzájuthatunk a kiszemelt áruhoz. Összegyűjtöttük mire kell figyelni egy külföldi online vásárlás során.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Az internet elterjedésével egyre több információt tudunk begyűjteni akár egy vásárlási döntés előtt is. Részletes leírást találhatunk a kiszemelt áruról, esetleg több teszt eredményét is elolvashatjuk. Sőt sok esetben a többi vevő tapasztalatát, véleményét is megtudhatjuk a netet böngészve.

Az informálódás, tapasztalat gyűjtés mellet már online megrendelhetjük a kiszemelt dolgot. Sőt nem csak hazai áruházakból rendelhetünk, hanem külföldi webshopok Aliexpress, Banggood -, gyártók kínálatát is elérhetjük.

Egy online vásárlás alapvetően olcsóbb lehet, hiszen nem szükséges az eladónak fizikai boltokat fenntartania és kevesebb alkalmazottra van szüksége. Egy külföldi rendelésnél emellett elérhetővé válik számunka az adott ország árszínvonalán számtalan termék.

Mit nyerhetünk egy online vásárlással?

Természetesen alacsonyabb áron vásárolhatunk. Az elérhető árelőny függ attól, hogy hol adnánk le rendelésünk és hogy mit vásárolnánk pontosan.

  • Profi kerékpározók elmondása alapján egy nagy értékű mountain bike akár több százezer forinttal is olcsóbb lehet, ha külföldről, online rendelik meg azt.
  • Egy mobiltelefon vásárlásakor is olcsóbb lehet, ha a neten rendeljük meg a készüléket. Itt azonban a megtakarítás függ a kiválasztott telefontól és a webshoptól is.
  • Gyerekülést is jóval olcsóbban rendelhetünk, ha a gyártó saját oldalán adjuk le igényünket.

Ha egy külföldi online vásárláshoz hitelre lenne szükségünk, akkor sajnos áruhitelt már nem tudunk igényelni. Ugyanakkor egy szabad felhasználású személyi kölcsönből minden további nélkül meg lehetne finanszírozni a vásárlást. A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján már 6,95%-os kamattal igényelhető 500 ezer forint személyi hitel – 4 éves futamidő és 250 ezer forint havi jövedelem beállítása esetén.

Erre pedig összesen 585 840 forintot kell visszafizetni, ez 17 százalékkal magasabb, mint a kért hitelösszeg. Amennyiben ennél drágábban tudnánk megvenni a kinézett árut egy hazai a boltban, akkor már jobban jártunk a külföldi rendeléssel.

A vételárat még ÁFA és VÁM növelheti

Egy külföldi rendelésnél az eladónak fizetendő ár csalóka lehet. Sajnos elképzelhető, hogy a vásárlás után még ÁFA-t és vámot is fizetnünk kell. A Magyar Posta oldalán a külföldi rendelés adóvonzatai elég részletesen le vannak írva. Mi most induljunk ki a 150,1-1 000 euró közötti értékű külföldi vásárlásra vonatkozó szabályból. Ebben az esetben 27% ÁFA és 2,5% vámfizetési kötelezettségünk lenne, ez akár el is viheti az eddig kalkulált nyereségünk.

Fontos kitétel azonban, hogy az Európai Unión belülről érkező áruk mentesülnek ezen adófizetési kötelezettség alól. Ebből a szempontból nem az számít, hogy az eladó cég hova van bejegyezve. Egy kínai kereskedőtől is tudunk további adófizetési kötelezettség nélkül vásárolni. A feltétel csupán az, hogy az áru valamilyen EU-s tagállam – például Spanyolország vagy Hollandia – raktárából érkezzen hozzánk.

A rendelés során tehát nem csak az árat, hanem azt is nézni kell, hogy honnan is fog hozzánk érkezni a megvásárolt áru. Emellett azonban még számos szempont felmerülhet.

Milyen kockázatokkal járhat egy online vásárlás és mit tehetünk ezek ellen?

Alapvetően mindenki kockázatosabbnak tart egy online vásárlást, hiszen a pénz átadásával nem kerül egyből a birtokunkba az árucikk. Gyakorlatilag egy eléggé kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk, hiszen mi már fizettünk, a terméket viszont később kapjuk meg.

Vannak olyan fizetési szolgáltatások – a nálunk elterjedt PayPal, vagy az Aliexpress webshopon használható Alipay -, amelyek védik mindkét fél érdekeit. Egyik jellemzője ezen megoldásoknak, hogy a fizetési rendszert üzemeltető ugyan megkapja tőlünk a pénzt, viszont ha mi nem kapjuk meg a megfelelő árut, ellenszoláltatást, akkor azt vissza is szolgáltatja nekünk. Mi tehát jóval kisebb kockázatnak vagyunk kitéve, hiszen egy független harmadik fél garantálja a vételár visszafizetését mindaddig, amíg az árut rendben meg nem kaptuk.

Emellett fontos jelzés lehet a webáruházak oldalán az eladók minősítése és eladásaik száma is. Csak olyan kereskedőtől rendeljünk, amely minősítése jó és amely már több – akár több 100 – terméket eladott már. Emellett érdemes lehet elolvasni a korábbi vásárlók szöveges értékelését is, ebből még jó pár szubjektív észrevételt, véleményt megtudhatunk.

Egy árucikk kiválasztásánál tehát nem csak a vételár, hanem a kereskedő minősítése is nagyon fontos. Lehet érdemes drágábban megvenni a terméket csak azért, mert számunkra megbízhatóbbnak tűnik a kereskedő.

Fontos szempont lehet a szállítási idő. Ha karácsonyra szeretnénk vásárolni, akkor olyan helyről érdemes rendelni, ahonnan még időben ideér az áru. A szállítás számos külföldi webáruház leírása alapján akár 30 nap is lehet. Ráadásul a hazai posta leterheltségétől is függhet, hogy időben megkapjuk megrendelésünk. Mindenképpen fontos a vásárlás előtt azt is átgondolnunk, hogy mikorra kellene nekünk a kiválasztott termék.

Bankmonitor tipp: Mindenképpen érdemes egy drágább áru kiválasztása, megvásárlása előtt az interneten is szétnézni. Könnyen elképzelhető, hogy jóval olcsóbban megvásárolhatjuk a kiszemelt terméket, de nem szabad elfeledkeznünk az esetleges adózási vonzatokról és a szállítási időről sem.

Amennyiben vásárláshoz személyi kölcsöne lenne szükséged használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát. Néhány adat megadását követően megismerheted a számodra elérhető banki ajánlatokat.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Blogajánló
  • alapblog Újra múzeumban

    A mai nyugati értelmiség civilizációkritikája és jövőpesszimizmusa is ősrégi, ezt bizonyítja Max Peintner képe 1970-ből – nincs új a nap alatt. Azért a világ döcögve,... The post Újra múzeumban appeared first on alapblog.