Betöltés

Egy lakáshiteles apróság, amin akár a jó kamat is múlhat

szerző: Fülöp Norbert
2019-03-08

Amikor lakáshitelre van szüksége valakinek, és összehasonlítja a bankok aktuális ajánlatait, akkor természetesen a legjobb kamatot keresi. Érthető, hiszen ettől függ a havi fizetnivaló összege. Ám az egyes bankok más-más időpontokban számítják ki a fizetendő kamatot, ami okozhat még meglepetéseket. Van például pénzintézet, ahol csak az utolsó pillanatban, a szerződéskor derül ki a pontos érték. Ezen pedig összegszerűen is sok múlhat.  

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az egyes lakáshitel-ajánlatok kamatai között jelentős különbségek vannak, ami a havi törlesztőkben, valamint a teljes visszafizetésben is megmutatkozik. Például egy 10 millió Ft-os, 10 éves kamatperiódusú, 20 év futamidejű lakáshitelnél az 5%-os és az 5,94%-os kamatszint között törlesztőben 11.443 Ft a különbség havonta. A probléma csak az, hogy a bankok által előre kalkulált kamat nem teljesen pontos, később még egy bonyolult képlet alapján kiszámítják a végleges értéket. Éppen ezért sok múlik azon, hogy ezt a számítást mikor végzik el.

A kamatot három időpontban számíthatják ki a bankok:

 1. A hiteligénylés befogadásakor
 2. A hiteligénylés jóváhagyásakor
 3. Szerződéskötéskor

A bankok ráadásul abból a szempontból sem konzekvensek, hogy sokszor a piaci és az Otthonteremtő hitelek esetében sem egyformán járnak el. Több olyan pénzintézet is van például, amelyik a piaci lakáshiteleinél a hiteligénylés befogadásakor kalkulált kamatot adja meg, míg a támogatott hiteleknél a szerződéskorit.

A hiteligénylés befogadása ezek közül a legkorábbi időpont, hiszen ez az első lépés a hitelhez vezető rögös úton. Amennyiben sikerült megfelelően kitölteni a bank erre a célra rendszeresített formanyomtatványát, és minden szükséges dokumentumot beszereztél, akkor a bankfiókban benyújthatod a hiteligénylésedet.

A hiteligénylés benyújtását követően elkezdenek őrölni a „bank malmai”, megvizsgálják a benyújtott dokumentumokat, ellenőrzik az igazolt jövedelmedet, közben az értékbecslő is elvégzi a fedezetként felkínált ingatlan forgalmi értékének meghatározását. Ez a szakasz akár 3 hétig is eltarthat, aminek végén a bank dönt arról, hogy megadja-e számodra kért kölcsönt. Van bank, amelyik ilyenkor számítja ki a hiteled kamatát is.

A pozitív döntést követően a bank elküldi az általuk elkészített szerződéstervezetet, amit a jogszabály szerint 3 napod van alaposan átrágni. Ha elfogadod a szerződéstervezetet, akkor a bankfiók munkatársával előre egyeztetett időpontban megtörténhet a szerződéskötés.

Jól láthatod, hogy a hiteligénylés benyújtása és a szerződéskötés időpontja között a legjobb esetben is 4 hét eltelhet, ennyi idő alatt pedig a bankok bőven frissíthetik a kamataikat. Ez persze lehet csökkenés és emelés egyaránt. Azt látjuk, hogy az átlagos kamatok nőttek valamelyest februárban az előző hónaphoz képest, így aki az elmúlt hetekben vett fel lakáshitelt, és a bankja szerződéskötéskor számította ki a hitelkamatát, az valószínűleg többet fizet valamennyivel annál, mintha a hiteligény befogadásakor érvényes kamatot kínálták volna a számára. Persze itt nem kell óriási különbségekre számítani a mostani nyugodt pénzügyi helyzetben, de nagy összegű hitelnél, vagy nagy változások idején nagy jelentősége is lehet a kamatszámítás időpontjának.

Ha megnéznéd, hogy mi most számodra a legjobb banki lakáshitel-ajánlat, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával azonnal megkapod a pontos számokat. Ha pedig kérdésed van, adataid megadását követően 24 órán belül felhív egy szakértő, aki mindenben a segítségedre lesz

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Nem kell templom!

  Van elég, parkot akarunk! Jekatyerinburgban, Oroszország negyedik legnagyobb városában napok óta tüntetők ezrei, főleg fiatalok protestálnak, mert a város egyik közparkjába óriási katedrálist akarnak építeni,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.