Betöltés

Egy lakáshiteles apróság, amin akár a jó kamat is múlhat

szerző: Fülöp Norbert
2019-03-08

Amikor lakáshitelre van szüksége valakinek, és összehasonlítja a bankok aktuális ajánlatait, akkor természetesen a legjobb kamatot keresi. Érthető, hiszen ettől függ a havi fizetnivaló összege. Ám az egyes bankok más-más időpontokban számítják ki a fizetendő kamatot, ami okozhat még meglepetéseket. Van például pénzintézet, ahol csak az utolsó pillanatban, a szerződéskor derül ki a pontos érték. Ezen pedig összegszerűen is sok múlhat.  

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az egyes lakáshitel-ajánlatok kamatai között jelentős különbségek vannak, ami a havi törlesztőkben, valamint a teljes visszafizetésben is megmutatkozik. Például egy 10 millió Ft-os, 10 éves kamatperiódusú, 20 év futamidejű lakáshitelnél az 5%-os és az 5,94%-os kamatszint között törlesztőben 11.443 Ft a különbség havonta. A probléma csak az, hogy a bankok által előre kalkulált kamat nem teljesen pontos, később még egy bonyolult képlet alapján kiszámítják a végleges értéket. Éppen ezért sok múlik azon, hogy ezt a számítást mikor végzik el.

A kamatot három időpontban számíthatják ki a bankok:

 1. A hiteligénylés befogadásakor
 2. A hiteligénylés jóváhagyásakor
 3. Szerződéskötéskor

A bankok ráadásul abból a szempontból sem konzekvensek, hogy sokszor a piaci és az Otthonteremtő hitelek esetében sem egyformán járnak el. Több olyan pénzintézet is van például, amelyik a piaci lakáshiteleinél a hiteligénylés befogadásakor kalkulált kamatot adja meg, míg a támogatott hiteleknél a szerződéskorit.

A hiteligénylés befogadása ezek közül a legkorábbi időpont, hiszen ez az első lépés a hitelhez vezető rögös úton. Amennyiben sikerült megfelelően kitölteni a bank erre a célra rendszeresített formanyomtatványát, és minden szükséges dokumentumot beszereztél, akkor a bankfiókban benyújthatod a hiteligénylésedet.

A hiteligénylés benyújtását követően elkezdenek őrölni a „bank malmai”, megvizsgálják a benyújtott dokumentumokat, ellenőrzik az igazolt jövedelmedet, közben az értékbecslő is elvégzi a fedezetként felkínált ingatlan forgalmi értékének meghatározását. Ez a szakasz akár 3 hétig is eltarthat, aminek végén a bank dönt arról, hogy megadja-e számodra kért kölcsönt. Van bank, amelyik ilyenkor számítja ki a hiteled kamatát is.

A pozitív döntést követően a bank elküldi az általuk elkészített szerződéstervezetet, amit a jogszabály szerint 3 napod van alaposan átrágni. Ha elfogadod a szerződéstervezetet, akkor a bankfiók munkatársával előre egyeztetett időpontban megtörténhet a szerződéskötés.

Jól láthatod, hogy a hiteligénylés benyújtása és a szerződéskötés időpontja között a legjobb esetben is 4 hét eltelhet, ennyi idő alatt pedig a bankok bőven frissíthetik a kamataikat. Ez persze lehet csökkenés és emelés egyaránt. Azt látjuk, hogy az átlagos kamatok nőttek valamelyest februárban az előző hónaphoz képest, így aki az elmúlt hetekben vett fel lakáshitelt, és a bankja szerződéskötéskor számította ki a hitelkamatát, az valószínűleg többet fizet valamennyivel annál, mintha a hiteligény befogadásakor érvényes kamatot kínálták volna a számára. Persze itt nem kell óriási különbségekre számítani a mostani nyugodt pénzügyi helyzetben, de nagy összegű hitelnél, vagy nagy változások idején nagy jelentősége is lehet a kamatszámítás időpontjának.

Ha megnéznéd, hogy mi most számodra a legjobb banki lakáshitel-ajánlat, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával azonnal megkapod a pontos számokat. Ha pedig kérdésed van, adataid megadását követően 24 órán belül felhív egy szakértő, aki mindenben a segítségedre lesz

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.