Betöltés

Egy nagy lakás ketté választása – hogyan kapunk erre hitelt?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-02

Érdekes elképzeléssel találkoztunk a Bankmonitornál. Zoli egy budapesti, belvárosi lakást szeretett volna megvenni. A vételár 21 millió, a hiteligény 8 millió. Ez eddig hibátlan. De most jön a csavar. A lakás, amit Zoli megvenne, egy nagyobb lakásból lett leválasztva. Ilyet nem minden nap hallani! Vajon kapott lakáshitelt? Olvasd el írásunkat és megkapod a választ.

Lakáshitel igénylésekor alapvető elvárás, hogy az ingatlan tulajdoni viszonyai rendezettek legyenek, a lakás a természetben meggyezzen a tulajdoni lapon feltüntetett állapottal. Az pedig, amikor egy helyrajzi szám alatt két lakást találunk egy helyett, ráadásul a négyzetméter se stimmel, nem mondható tökéletes egyezésnek.

Nézzük a konkrét esetet!

Az eladó – 120 m2-es lakásról lévén szó – ketté osztotta és két lakásként szerette volna értékesíteni. Csakhogy a házban rengeteg lakás van és egészen egyszerűen nem kivitelezhető a társasházi okirat módosítása. Illetve megoldható, de ez akár több éves procedúra is lehet. Ezért a két új lakás osztatlan közös tulajdon maradt.

Lássuk be ez egy faramuci helyzet! Társasházi lakás, ami egyébként két osztatlan közös tulajdonú ingatlan.

Van-e egyáltalán lehetőség hitelt felvenni egy ilyen lakás megvásárlásához? 

A legtöbb bank válasza ilyen esetben az, hogy módosítani kell a társasházi alapító okiratot, és amikor már rendezettek a viszonyok, akkor lehet hitelben gondolkozni.

Csakhogy ennyi idő nincs! Az ajtóban toporognak a készpénzes vevők, megoldást kell találni! Persze a Bankmonitor szakemberei nem adják fel egy könnyen!

Ha kíváncsi vagy a lehetőségekre add meg adataidat és szakértő kollégánk válaszol kérdéseidre!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A szóban forgó ingatlant természetben megosztották. Ez azt jelenti, hogy a lakást fizikailag is ketté osztották, azok önállóan is értékesíthetőek. Két külön bejárattal, saját fürdőszobával, konyhával és természetesen külön mérőórák kerültek felszerelésre.

Osztatlan közös tulajdon esetén a feleket elővásárlási jog illeti meg arra az esetre, ha a másik fél értékesíteni szeretné a tulajdonrészét. Nem volt ez másként most sem.

Hogyan oldottuk meg?

Ez egy olyan speciális helyzet, amikor rendkívüli körültekintésre van szükség. Ezért az adott bankkal, előzetesen egyeztettünk és egyedi állásfoglalást kértünk. Csak ezt követően került aláírásra az adásvételi szerződés, természetesen a választott bank elvárásai szerint. Így felesleges kiadástól kíméltük meg Zolit.

Miért kaptunk zöld lámpát?

 • alacsony finanszírozási igény
 • jó helyen lévő, értékes ingatlan
 • jó jövedelem

A kezdeti egyeztetéstől eltekintve a hitelbírálat már sztenderd módon működött és nem is tartott tovább az átlagosnak mondható 5 hétnél.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.