loading

Egy nagy lakás ketté választása – hogyan kapunk erre hitelt?

Érdekes elképzeléssel találkoztunk a Bankmonitornál. Zoli egy budapesti, belvárosi lakást szeretett volna megvenni. A vételár 21 millió, a hiteligény 8 millió. Ez eddig hibátlan. De most jön a csavar. A lakás, amit Zoli megvenne, egy nagyobb lakásból lett leválasztva. Ilyet nem minden nap hallani! Vajon kapott lakáshitelt? Olvasd el írásunkat és megkapod a választ.

Lakáshitel igénylésekor alapvető elvárás, hogy az ingatlan tulajdoni viszonyai rendezettek legyenek, a lakás a természetben meggyezzen a tulajdoni lapon feltüntetett állapottal. Az pedig, amikor egy helyrajzi szám alatt két lakást találunk egy helyett, ráadásul a négyzetméter se stimmel, nem mondható tökéletes egyezésnek.

Nézzük a konkrét esetet!

Az eladó – 120 m2-es lakásról lévén szó – ketté osztotta és két lakásként szerette volna értékesíteni. Csakhogy a házban rengeteg lakás van és egészen egyszerűen nem kivitelezhető a társasházi okirat módosítása. Illetve megoldható, de ez akár több éves procedúra is lehet. Ezért a két új lakás osztatlan közös tulajdon maradt.

Lássuk be ez egy faramuci helyzet! Társasházi lakás, ami egyébként két osztatlan közös tulajdonú ingatlan.

Van-e egyáltalán lehetőség hitelt felvenni egy ilyen lakás megvásárlásához? 

A legtöbb bank válasza ilyen esetben az, hogy módosítani kell a társasházi alapító okiratot, és amikor már rendezettek a viszonyok, akkor lehet hitelben gondolkozni.

Csakhogy ennyi idő nincs! Az ajtóban toporognak a készpénzes vevők, megoldást kell találni! Persze a Bankmonitor szakemberei nem adják fel egy könnyen!

Ha kíváncsi vagy a lehetőségekre add meg adataidat és szakértő kollégánk válaszol kérdéseidre!

A szóban forgó ingatlant természetben megosztották. Ez azt jelenti, hogy a lakást fizikailag is ketté osztották, azok önállóan is értékesíthetőek. Két külön bejárattal, saját fürdőszobával, konyhával és természetesen külön mérőórák kerültek felszerelésre.

Osztatlan közös tulajdon esetén a feleket elővásárlási jog illeti meg arra az esetre, ha a másik fél értékesíteni szeretné a tulajdonrészét. Nem volt ez másként most sem.

Hogyan oldottuk meg?

Ez egy olyan speciális helyzet, amikor rendkívüli körültekintésre van szükség. Ezért az adott bankkal, előzetesen egyeztettünk és egyedi állásfoglalást kértünk. Csak ezt követően került aláírásra az adásvételi szerződés, természetesen a választott bank elvárásai szerint. Így felesleges kiadástól kíméltük meg Zolit.

Miért kaptunk zöld lámpát?

  • alacsony finanszírozási igény
  • jó helyen lévő, értékes ingatlan
  • jó jövedelem

A kezdeti egyeztetéstől eltekintve a hitelbírálat már sztenderd módon működött és nem is tartott tovább az átlagosnak mondható 5 hétnél.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
5 gyakori tévhit a lakáshitelekről

Nagyon sok félreértés kering a köztudatban a lakáshitelekkel kapcsolatban, ezek egy része pedig csak az igénylés során derül ki, ami komoly problémákat okozhat. Ezekből gyűjtöttünk össze néhány jellemzőt. 1. A...

családi nyaralás
Lehet olcsóbb egy lakáshitel, mint egy Babaváró kölcsön?

Nagyon sokféle állami támogatás érhető már el hazánkban. A különböző kedvezményeket eltérő feltételekkel lehet igényelni és nem mindet lehet összekombinálni. Nagyon fontos a körültekintő tájékozódás, több millió forint múlhat ugyanis...