Egy nagy lakás ketté választása – hogyan kapunk erre hitelt?

szerző: Bankmonitor.hu
2016. 06. 02.

Érdekes elképzeléssel találkoztunk a Bankmonitornál. Zoli egy budapesti, belvárosi lakást szeretett volna megvenni. A vételár 21 millió, a hiteligény 8 millió. Ez eddig hibátlan. De most jön a csavar. A lakás, amit Zoli megvenne, egy nagyobb lakásból lett leválasztva. Ilyet nem minden nap hallani! Vajon kapott lakáshitelt? Olvasd el írásunkat és megkapod a választ.

Lakáshitel igénylésekor alapvető elvárás, hogy az ingatlan tulajdoni viszonyai rendezettek legyenek, a lakás a természetben meggyezzen a tulajdoni lapon feltüntetett állapottal. Az pedig, amikor egy helyrajzi szám alatt két lakást találunk egy helyett, ráadásul a négyzetméter se stimmel, nem mondható tökéletes egyezésnek.

Nézzük a konkrét esetet!

Az eladó – 120 m2-es lakásról lévén szó – ketté osztotta és két lakásként szerette volna értékesíteni. Csakhogy a házban rengeteg lakás van és egészen egyszerűen nem kivitelezhető a társasházi okirat módosítása. Illetve megoldható, de ez akár több éves procedúra is lehet. Ezért a két új lakás osztatlan közös tulajdon maradt.

Lássuk be ez egy faramuci helyzet! Társasházi lakás, ami egyébként két osztatlan közös tulajdonú ingatlan.

Van-e egyáltalán lehetőség hitelt felvenni egy ilyen lakás megvásárlásához? 

A legtöbb bank válasza ilyen esetben az, hogy módosítani kell a társasházi alapító okiratot, és amikor már rendezettek a viszonyok, akkor lehet hitelben gondolkozni.

Csakhogy ennyi idő nincs! Az ajtóban toporognak a készpénzes vevők, megoldást kell találni! Persze a Bankmonitor szakemberei nem adják fel egy könnyen!

Ha kíváncsi vagy a lehetőségekre add meg adataidat és szakértő kollégánk válaszol kérdéseidre!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A szóban forgó ingatlant természetben megosztották. Ez azt jelenti, hogy a lakást fizikailag is ketté osztották, azok önállóan is értékesíthetőek. Két külön bejárattal, saját fürdőszobával, konyhával és természetesen külön mérőórák kerültek felszerelésre.

Osztatlan közös tulajdon esetén a feleket elővásárlási jog illeti meg arra az esetre, ha a másik fél értékesíteni szeretné a tulajdonrészét. Nem volt ez másként most sem.

Hogyan oldottuk meg?

Ez egy olyan speciális helyzet, amikor rendkívüli körültekintésre van szükség. Ezért az adott bankkal, előzetesen egyeztettünk és egyedi állásfoglalást kértünk. Csak ezt követően került aláírásra az adásvételi szerződés, természetesen a választott bank elvárásai szerint. Így felesleges kiadástól kíméltük meg Zolit.

Miért kaptunk zöld lámpát?

 • alacsony finanszírozási igény
 • jó helyen lévő, értékes ingatlan
 • jó jövedelem

A kezdeti egyeztetéstől eltekintve a hitelbírálat már sztenderd módon működött és nem is tartott tovább az átlagosnak mondható 5 hétnél.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Blogajánló

 • alapblog

  Záróra

  Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.