MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Egy őszi fesztiválon is életmentő lehet a mobilunk – Meg is mutatjuk, miért!

 • 2017.09.27.
 • szerző: bankmonitor.hu

Ismerős lehet sokak számára, hogy a fesztiválokon – például a Szigeten, vagy egyes őszi rendezvényeken – már nem fizethetünk készpénzzel, helyette az egyérintéses fizetés veszi át a vezető szerepet. A legújabb trend viszont a mobilfizetésé, ami tesztünk alapján több fesztiválon is megfelelt a magas elvárásoknak. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a bankkártyánk fizetési funkciójával a mobilunkat is felvértezhetjük. Így nem kell bajlódni a pénztárcával, elegendő egy okostelefon és jó eséllyel mi is gyorsan, kényelmesen és biztonságban fizethetünk.

Ha nyár, akkor sok magyar szíve dobban meg és gondol arra, mikor is jön el a nagy nap, amikor végre elmehet az igen színes hazai fesztivál paletta egyikére. Ősszel pedig leginkább a gasztro- és kulturális fesztiválok várják a kikapcsolódni vágyókat. Ilyenkor nemcsak arra kell figyelemmel lennünk, hogy mit vigyünk magunkkal, hanem arra is, hogy a pénzügyeket miként intézzük a kint tartózkodásunk alatt.

Hiszen a szervezők rendszerint megkötik az ember kezét, hogy milyen élelmiszert és italt vihet be magával a fesztivál területére. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen mennyiségű egyéb fizetős szolgáltatás van, amit nem lenne érdemes kihagyni. Így nem marad más hátra, mint – mindenkinek saját lehetőségeihez mérten – zsebpénzt magával vinnie. A 21. században persze ezt már nem hívhatjuk hivatalosan zsebpénznek, inkább kártyapénznek vagy mobilpénznek.

A fizetési szokások változása a fesztiválokat is elérte, a készpénzt már egy ideje kitessékelték a fesztiválokról, az új trendnek megfelelően kártyával vagy a legújabb irányvonal szerint már egyszerűen a mobiltelefonunkkal is fizethetünk. Ez utóbbinál arról van szó, hogy bizonyos bankok megengedik, hogy a bankkártyákat pillanatok alatt virtualizáljuk, ezzel pedig úgy használhatjuk fizetésre a mobilunkat, mintha csak egy egyérintéses bankkártya lenne.

Kis országunk az élen van, ha a mobilfizetésről van szó, mert négy banki applikációval is igénybe vehető a mobilfizetés. Jelenleg a következő alkalmazások érhetők el:

 • OTP Bank (Simple by OTP)
 • Gránit Bank (Gránit Pay),
 • MKB Bank (MKB Pay),
 • Budapest Bank és Telenor (Telenor MobilPass)

Újdonság, hogy néhány hete már nem OTP-s ügyfelek is használhatják a Simple by OTP alkalmazással a mobilfizetést havi 65 ezer forintig, egy OTP-s virtuális prepaid kártyával. Így – függetlenül attól, hogy melyik banknál vezetik a számlájukat – , ha van Android 4.4-es vagy annál magasabb verziójú NFC képes telefonjuk, akkor ezzel a megoldással tudnak mobillal fizetni. Tehát mindenki előtt nyitva áll az út.

Felhasználóként igazán nagy eltérés nem látható az egyes applikációk között, még akkor sem, ha egyébként a mögöttes technológia a Budapest Bank és Telenor együttműködésnél némileg eltér a többiektől. Végső soron azonban az számít, hogy miként lehet használni, és mivel a kihelyezett terminálok mind támogatják az egyérintéses fizetést, ezért minddel lehet fizetni is.

Annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a Gránit, az MKB és az OTP mobilfizetési megoldása is a Mastercard mögöttes biztonsági megoldását használja. A mobilszolgáltatótól teljesen független koncepció lényege, hogy a fizetéshez használt titkosított kártyaadatok a felhőben (interneten) tárolódnak. Az egyérintéses mobilfizetéshez nincs szükség internetkapcsolatra, ellenben az applikáció letöltéséhez szükség van rá, illetve az ún. tokenizáció során is kell. A tokenizáció során virtuális kártyánk egyedi, digitális kulcsokat kap. Ezek a kulcsok a beazonosításhoz és a vásárláshoz szükségesek.

Az 5000 forintos limit elérése a legtöbb esetben együtt jár azzal, hogy a kártya PIN-kódját is kéri terminál vagy a telefonban az alkalmazás.

A Simple mobilfizetés esetén viszont, ha telefonnal fizetünk, akkor az új termináloknál már 5000 forint felett sem kér PIN-kódot a rendszer, viszont a régieknél marad az egyérintéses fizetésnél jól bejáratott limit Az MKB Paynél az a különlegesség, hogy nem elegendő csak a képernyőzár feloldása, fizetéskor mindenképpen meg kell adnunk a mobil PIN-kódunkat, ami 6 számjegyből áll.

Több fesztiválon is teszteltük a nyár folyamán a mobilfizetési megoldást és minden esetben jól vizsgázott, vagyis egy megbízható formátumról van szó, ami valóban nagyon kényelmes megoldás olyan speciális körülmények között is, mint egy fesztivál. A tapasztalat éppen az, hogy nem túl kényelmes, ha túl sok dolgot kell magunkkal vinnünk. A mobilfizetés esetén könnyedén megtehetjük, hogy otthon hagyjuk a pénztárcánkat és a kártyáinkat, elengedő mindössze a mobilunkat magunknál tartani.

A biztonság szempontjából is lényeges ez a szempont, hiszen könnyebb egy dologra figyelni, mint többre. Egy fesztiválon a mobilt nem lehet nélkülözni, ennek megfelelően mindent meg is fogunk tenni annak érdekében, hogy illetéktelenek kezébe ne kerülhessen. Ha ez mégis megtörténne, akkor a képernyő feloldási minta/kód, valamint a mobilfizetéshez használatos PIN-kód is azt szolgálja, hogy ne élhessenek vissza a pénzünkkel. A kör bezárult és mint láttuk, a mobilunkat ma már olyan funkcióval is felruházhatjuk, ami eddig csak egy bankkártya kiváltsága volt.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Jobb vagy rosszabb, mint 50 éve?

  Tekintve, hogy mekkora fejlődés zajlott le az emberiség életminőségében, és minden egyes év az emberiség legjobb éve, aligha van a földgolyónak olyan zuga, ahol erre...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.