Egyre kevésbé bízunk az államban

 • 2013.07.06.
 • szerző: bankmonitor

A jövő nyugdíjasainak több mint kétharmada szerint az államnak kötelessége gondoskodni az időskori ellátásról, ám kevesebb, mint negyedüknek jelenti az elsődleges forrását az állami nyugdíjrendszer a leendő nyugellátásuknak. Egyre nagyobb feladat hárul ránk ezen a téren is és ezzel párhuzamosan előtérbe kerül az öngondoskodás.

Az Aegon 12 országot, köztük Magyarországot érintő felméréséből kiderül, hogy ugyan a felnőtt lakosság 70 százaléka szerint az államnak aktív szerepet kell vállalnia a nyugdíj előteremtésében, mégis mindössze 17 százalékuk gondolja úgy, hogy az elsődleges nyugdíjforrása az állami nyugdíjrendszer lesz. Még a második legfontosabb nyugdíjcélú megtakarításnak is csak 10 százalékuk jelölte az állami nyugdíjszolgáltatást. Tehát a lakosság legnagyobb része már most sem az államtól várja a nyugdíjának a jelentős részét. Ez az arány folyamatosan nő, főként olyan országokban, ahol már történtek előrelépések a nyugdíj reformmal összefüggésben. Ilyen Magyarországon kívül például Franciaország, ahol tavaly még 51 százalék gondolta úgy, hogy semmi gond nincs az állami ellátásra való építéssel, idén már ennek a csoportnak az aránya 32 százalékra zsugorodott.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik azoknak az aránya, akik a megosztott felelősséget tekintik megoldásnak az állam, a munkáltatók és a munkavállalók között: a válaszadók 68 százaléka egyetértett ennek szükségességével. Érdekes hogy egy enyhe többség szerint az adók emelése és a kifizetett nyugdíjak csökkentése is szükséges lehet az állami nyugdíjpillér működőképességének fenntartásához. Mindazonáltal a nyugdíjkorhatár további emelése enyhe kisebbség szerint már nem megoldás. Ennek a tábornak az aránya különösen Kelet-Közép-Európában magas: Magyarországon 66, Lengyelországban pedig 60 százalék. Igaz a születéskor várható élettartam is alacsonyabb ezekben a régiókban. 

A felmérés tanúsága szerint a munkáltatók által kínált nyugdíjprogramok még nem mindenhol azonos mértékben terjedtek el. A megkérdezettek mindössze 22 százaléka számolt be például arról, hogy éves rendszerességgel a nyugdíjtervezést segítő anyagot készít a munkáltatója. Ez az arány Magyarországon a legalacsonyabb, mindössze 4 százalékos. Pedig kereslet lenne rá: a válaszadók 88 százaléka szívesen venné, ha segítséget kapna a nyugdíjtervezéshez a munkaadójától, 85 százalék szerint pedig oktatási segédanyagokat is szívesen fogadna.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A nyugdíjra való felkészülés mindenkinek a saját érdeke. Aki nem szeretne az állami rendszertől függeni, több alternatíva közül is választhat. Ezek közül kettőt már bemutattunk:
az önkéntes nyugdíjpénztár mellet az úgynevezett
nyugdíj-előtakarékossági számlával is foglalkoztunk korábban. Érdemes már most elkezdeni a nyugdíjra való felkészülést, mert havonta néhány ezer forintot félretéve 20-30 év alatt tetemes vagyont halmozhatunk fel.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.