Egyre kevésbé bízunk az államban

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 07. 06.

A jövő nyugdíjasainak több mint kétharmada szerint az államnak kötelessége gondoskodni az időskori ellátásról, ám kevesebb, mint negyedüknek jelenti az elsődleges forrását az állami nyugdíjrendszer a leendő nyugellátásuknak. Egyre nagyobb feladat hárul ránk ezen a téren is és ezzel párhuzamosan előtérbe kerül az öngondoskodás.

Az Aegon 12 országot, köztük Magyarországot érintő felméréséből kiderül, hogy ugyan a felnőtt lakosság 70 százaléka szerint az államnak aktív szerepet kell vállalnia a nyugdíj előteremtésében, mégis mindössze 17 százalékuk gondolja úgy, hogy az elsődleges nyugdíjforrása az állami nyugdíjrendszer lesz. Még a második legfontosabb nyugdíjcélú megtakarításnak is csak 10 százalékuk jelölte az állami nyugdíjszolgáltatást. Tehát a lakosság legnagyobb része már most sem az államtól várja a nyugdíjának a jelentős részét. Ez az arány folyamatosan nő, főként olyan országokban, ahol már történtek előrelépések a nyugdíj reformmal összefüggésben. Ilyen Magyarországon kívül például Franciaország, ahol tavaly még 51 százalék gondolta úgy, hogy semmi gond nincs az állami ellátásra való építéssel, idén már ennek a csoportnak az aránya 32 százalékra zsugorodott.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik azoknak az aránya, akik a megosztott felelősséget tekintik megoldásnak az állam, a munkáltatók és a munkavállalók között: a válaszadók 68 százaléka egyetértett ennek szükségességével. Érdekes hogy egy enyhe többség szerint az adók emelése és a kifizetett nyugdíjak csökkentése is szükséges lehet az állami nyugdíjpillér működőképességének fenntartásához. Mindazonáltal a nyugdíjkorhatár további emelése enyhe kisebbség szerint már nem megoldás. Ennek a tábornak az aránya különösen Kelet-Közép-Európában magas: Magyarországon 66, Lengyelországban pedig 60 százalék. Igaz a születéskor várható élettartam is alacsonyabb ezekben a régiókban. 

A felmérés tanúsága szerint a munkáltatók által kínált nyugdíjprogramok még nem mindenhol azonos mértékben terjedtek el. A megkérdezettek mindössze 22 százaléka számolt be például arról, hogy éves rendszerességgel a nyugdíjtervezést segítő anyagot készít a munkáltatója. Ez az arány Magyarországon a legalacsonyabb, mindössze 4 százalékos. Pedig kereslet lenne rá: a válaszadók 88 százaléka szívesen venné, ha segítséget kapna a nyugdíjtervezéshez a munkaadójától, 85 százalék szerint pedig oktatási segédanyagokat is szívesen fogadna.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A nyugdíjra való felkészülés mindenkinek a saját érdeke. Aki nem szeretne az állami rendszertől függeni, több alternatíva közül is választhat. Ezek közül kettőt már bemutattunk:
az önkéntes nyugdíjpénztár mellet az úgynevezett
nyugdíj-előtakarékossági számlával is foglalkoztunk korábban. Érdemes már most elkezdeni a nyugdíjra való felkészülést, mert havonta néhány ezer forintot félretéve 20-30 év alatt tetemes vagyont halmozhatunk fel.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Rákattantak az emberek a mobilfizetésre

2018. 06. 21.

Már öt kereskedelmi banknál is elérhető Magyarországon a mobilfizetés, a tavalyi évhez képest brutális növekedés következett be a bolti fizetésekkor. Úgy látszik, hogy a plasztikkártya helyett sokan a mobiljukat használják...

Mutatjuk, melyik 6 éves lakástakarék most a befutó!

A lakástakarék választás, mint bármelyik más pénzügyi döntés, ugyanúgy alapos megfontolást igényel. Pontosan ebben segít a futamidő egyenértékes összehasonlításunk, amelyben a lakástakarékok olyan jellemzőit hangoljuk össze, mint a számlanyitási díj...

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Megújul az MKB Bank – Mire érdemes figyelni? (x)

Az MKB Bank Zrt. új informatikai rendszer használatára áll át, amely kizárólag a Bank tervezett, időszakos informatikai leállásával valósítható meg. Az informatikai leállás időtartama: 2018. június 29. (péntek) 17:45 órától...

Blogajánló

  • alapblog

    Tények – különkiadás

    – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.