Betöltés

Egyre kevésbé bízunk az államban

szerző: Bankmonitor.hu
2013-07-06

A jövő nyugdíjasainak több mint kétharmada szerint az államnak kötelessége gondoskodni az időskori ellátásról, ám kevesebb, mint negyedüknek jelenti az elsődleges forrását az állami nyugdíjrendszer a leendő nyugellátásuknak. Egyre nagyobb feladat hárul ránk ezen a téren is és ezzel párhuzamosan előtérbe kerül az öngondoskodás.

Az Aegon 12 országot, köztük Magyarországot érintő felméréséből kiderül, hogy ugyan a felnőtt lakosság 70 százaléka szerint az államnak aktív szerepet kell vállalnia a nyugdíj előteremtésében, mégis mindössze 17 százalékuk gondolja úgy, hogy az elsődleges nyugdíjforrása az állami nyugdíjrendszer lesz. Még a második legfontosabb nyugdíjcélú megtakarításnak is csak 10 százalékuk jelölte az állami nyugdíjszolgáltatást. Tehát a lakosság legnagyobb része már most sem az államtól várja a nyugdíjának a jelentős részét. Ez az arány folyamatosan nő, főként olyan országokban, ahol már történtek előrelépések a nyugdíj reformmal összefüggésben. Ilyen Magyarországon kívül például Franciaország, ahol tavaly még 51 százalék gondolta úgy, hogy semmi gond nincs az állami ellátásra való építéssel, idén már ennek a csoportnak az aránya 32 százalékra zsugorodott.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik azoknak az aránya, akik a megosztott felelősséget tekintik megoldásnak az állam, a munkáltatók és a munkavállalók között: a válaszadók 68 százaléka egyetértett ennek szükségességével. Érdekes hogy egy enyhe többség szerint az adók emelése és a kifizetett nyugdíjak csökkentése is szükséges lehet az állami nyugdíjpillér működőképességének fenntartásához. Mindazonáltal a nyugdíjkorhatár további emelése enyhe kisebbség szerint már nem megoldás. Ennek a tábornak az aránya különösen Kelet-Közép-Európában magas: Magyarországon 66, Lengyelországban pedig 60 százalék. Igaz a születéskor várható élettartam is alacsonyabb ezekben a régiókban. 

A felmérés tanúsága szerint a munkáltatók által kínált nyugdíjprogramok még nem mindenhol azonos mértékben terjedtek el. A megkérdezettek mindössze 22 százaléka számolt be például arról, hogy éves rendszerességgel a nyugdíjtervezést segítő anyagot készít a munkáltatója. Ez az arány Magyarországon a legalacsonyabb, mindössze 4 százalékos. Pedig kereslet lenne rá: a válaszadók 88 százaléka szívesen venné, ha segítséget kapna a nyugdíjtervezéshez a munkaadójától, 85 százalék szerint pedig oktatási segédanyagokat is szívesen fogadna.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A nyugdíjra való felkészülés mindenkinek a saját érdeke. Aki nem szeretne az állami rendszertől függeni, több alternatíva közül is választhat. Ezek közül kettőt már bemutattunk:
az önkéntes nyugdíjpénztár mellet az úgynevezett
nyugdíj-előtakarékossági számlával is foglalkoztunk korábban. Érdemes már most elkezdeni a nyugdíjra való felkészülést, mert havonta néhány ezer forintot félretéve 20-30 év alatt tetemes vagyont halmozhatunk fel.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Blogajánló

  • alapblog

    Más pénze, más problémája

    A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.