Betöltés

Egyre nagyobb hitelből tudnak csak lakást venni a magyarok. Most kell jól választani!

szerző: Bankmonitor.hu
2019-04-18

Hiába nőnek a bérek dinamikusan, az ingatlanok drágulásával képtelenek lépést tartani, amit nagyobb átlagos hitelösszeggel és hosszabb futamidővel igyekeznek a vásárlók kompenzálni. Ebben a helyzetben egyre fontosabb a számunkra legkedvezőbb lakáshitel megkeresése!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.
 Az ingatlanpiac 2014-ben rakétaként lőtt ki, a szárnyalás pedig azóta is tart, és bár a növekedés üteme idén várhatóan lassulni fog, a drágulást aligha ússzák meg a vásárolni szándékozók.

Hogy mit jelent ez számszerűsítve? A Duna House Ingatlan Barométer szerint – ami az országos ingatlanközvetítő hálózatot működtető cég látókörébe kerülő ingatlanok irányárán alapul – például míg egy vidéki panellakás átlagos irányára 2013-ban 124 500 Ft volt, addig 2018-ban ugyanazért már 270 500 Ft-ot kértek, ami 117% feletti drágulás. A budapesti panelek ára azonban ezt is képes volt túlszárnyalni, ezeknél öt év alatt 160%-os volt az áremelkedés mértéke, amire a maguk 153%-os átlagos drágulásával a fővárosi téglaépítésűek sem voltak képesek.

Bár a nettó bérek is nőttek az elmúlt években, hiszen a KSH szerinti 2018-as országos átlag (219 412 Ft) 29%-kal magasabb a 2014 évinél (155 690 Ft), az ingatlanok drágulásával ez láthatóan nem képes lépést tartani. Éppen ezért a lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók kénytelenek mind több hitelt felvenni.

Az MNB hitelstatisztikái szerint 2014-ben a bankok által folyósított lakáshitelek átlagos összege 7 millió forint volt, ám 2016-ban már 8,7 millió, 2018-ban pedig 11,7 millió forint volt ugyanez. A nagyobb felvett összeg természetesen magasabb havi törlesztőket eredményez, amit sokan a futamidő hosszabbításával kompenzálnak. Legalábbis erre utal, hogy a bankok által folyósított lakáshitelek átlagos futamideje öt év alatt 13,3-ról 15,5 évre emelkedett. A futamidőt illetően azonban meghatározó a hitelcél, hiszen a használt lakások vásárlói átlagosan 15,8 évre adósodnak el, a házat építők és az újépítésű lakást vásárlók azonban 17,5 illetve 17,4 évre kötelezik el magukat.

A nagyobb hitelösszeg a futamidő meghosszabbításával valamelyest közömbösíthető, legalábbis ami a havi törlesztőket illeti, ám teljes visszafizetésben ez bizony tetemes plusz költséggel jár. Minél tovább használjuk ugyanis a bank pénzét, annál több kamatot kell utána fizetni.

Számszerűsítve: a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint egy 7 millió Ft-os, 13 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője 59 357 Ft-tól kezdődik, ami összességében 9 259 661 Ft teljes visszafizetést jelent. Ugyanakkor egy 11,7 millió Ft-os, 15 éves futamidejű lakáshitel legalacsonyabb havi törlesztője 89 146 Ft, amihez 16 millió Ft feletti teljes visszafizetés tartozik. (Mindez a jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódus mellett.)

A nagyobb hitelösszeg és a hosszabb futamidő miatt egyre fontosabb, hogy a legjobb ajánlatot találd meg a tucatnyi bank kínálatából. Hiszen egy 2018-ban átlagosnak számító lakáshitelnél (11,7 millió Ft-os hitelösszeg, 15 éves futamidő) a legkedvezőbb ajánlat havi törlesztője 89 146 Ft, míg a legdrágábbért 107 700 Ft-ot kell fizetni, ami teljes visszafizetésben 3,4 millió Ft különbséget jelent. 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
A lakáshitelek felénél emelkedhet a havi törlesztő!
2020. 02. 17.

2019 közepén a lakáshitelek fele olyan változó kamatozású konstrukció volt, amelyek havi törlesztőit a bankok éven belül módosíthatják. Az ilyen hitelek kamata egy referenciamutatóhoz, jellemzően a 3 havi BUBOR hitelkamatlábhoz...

Blogajánló
  • alapblog Ez+az

    Egy finn befektető 16 hotelt épít a 22-es katari foci vb-re, és mind úszó hotel lesz. A vb után, amikor bezuhan a kereslet, simán el... The post Ez+az appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.