Betöltés
loading

Egyre nagyobb hitelből tudnak csak lakást venni a magyarok. Most kell jól választani!

Hiába nőnek a bérek dinamikusan, az ingatlanok drágulásával képtelenek lépést tartani, amit nagyobb átlagos hitelösszeggel és hosszabb futamidővel igyekeznek a vásárlók kompenzálni. Ebben a helyzetben egyre fontosabb a számunkra legkedvezőbb lakáshitel megkeresése!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.
 Az ingatlanpiac 2014-ben rakétaként lőtt ki, a szárnyalás pedig azóta is tart, és bár a növekedés üteme idén várhatóan lassulni fog, a drágulást aligha ússzák meg a vásárolni szándékozók.

Hogy mit jelent ez számszerűsítve? A Duna House Ingatlan Barométer szerint – ami az országos ingatlanközvetítő hálózatot működtető cég látókörébe kerülő ingatlanok irányárán alapul – például míg egy vidéki panellakás átlagos irányára 2013-ban 124 500 Ft volt, addig 2018-ban ugyanazért már 270 500 Ft-ot kértek, ami 117% feletti drágulás. A budapesti panelek ára azonban ezt is képes volt túlszárnyalni, ezeknél öt év alatt 160%-os volt az áremelkedés mértéke, amire a maguk 153%-os átlagos drágulásával a fővárosi téglaépítésűek sem voltak képesek.

Bár a nettó bérek is nőttek az elmúlt években, hiszen a KSH szerinti 2018-as országos átlag (219 412 Ft) 29%-kal magasabb a 2014 évinél (155 690 Ft), az ingatlanok drágulásával ez láthatóan nem képes lépést tartani. Éppen ezért a lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók kénytelenek mind több hitelt felvenni.

Az MNB hitelstatisztikái szerint 2014-ben a bankok által folyósított lakáshitelek átlagos összege 7 millió forint volt, ám 2016-ban már 8,7 millió, 2018-ban pedig 11,7 millió forint volt ugyanez. A nagyobb felvett összeg természetesen magasabb havi törlesztőket eredményez, amit sokan a futamidő hosszabbításával kompenzálnak. Legalábbis erre utal, hogy a bankok által folyósított lakáshitelek átlagos futamideje öt év alatt 13,3-ról 15,5 évre emelkedett. A futamidőt illetően azonban meghatározó a hitelcél, hiszen a használt lakások vásárlói átlagosan 15,8 évre adósodnak el, a házat építők és az újépítésű lakást vásárlók azonban 17,5 illetve 17,4 évre kötelezik el magukat.

A nagyobb hitelösszeg a futamidő meghosszabbításával valamelyest közömbösíthető, legalábbis ami a havi törlesztőket illeti, ám teljes visszafizetésben ez bizony tetemes plusz költséggel jár. Minél tovább használjuk ugyanis a bank pénzét, annál több kamatot kell utána fizetni.

Számszerűsítve: a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint egy 7 millió Ft-os, 13 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője 59 357 Ft-tól kezdődik, ami összességében 9 259 661 Ft teljes visszafizetést jelent. Ugyanakkor egy 11,7 millió Ft-os, 15 éves futamidejű lakáshitel legalacsonyabb havi törlesztője 89 146 Ft, amihez 16 millió Ft feletti teljes visszafizetés tartozik. (Mindez a jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódus mellett.)

A nagyobb hitelösszeg és a hosszabb futamidő miatt egyre fontosabb, hogy a legjobb ajánlatot találd meg a tucatnyi bank kínálatából. Hiszen egy 2018-ban átlagosnak számító lakáshitelnél (11,7 millió Ft-os hitelösszeg, 15 éves futamidő) a legkedvezőbb ajánlat havi törlesztője 89 146 Ft, míg a legdrágábbért 107 700 Ft-ot kell fizetni, ami teljes visszafizetésben 3,4 millió Ft különbséget jelent. 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Joe Biden „német kiadásban”: Armin Laschet

  A meghatározó német kormánypárt új elnöke amolyan személyi garanciája annak, hogy folytatódjék a Merkel-korszak. Németország – földrajzi, geopolitikai, politikai, világgazdasági és pénzügyi értelemben egyaránt– maga...

 • KonyhaKontrolling Lesz még Föld a gyerekeinknek?

  Sokszor találkozom azzal az állásponttal, hogy elértük a föld teljesítőképességének határát, innentől kezdve csak rosszabb, sötétebb és szomorúbb jövő vár ránk. Mégis, amikor körbenézek, azt látom, hogy pár kivételtől eltekintve a világ egyre jobb hely. Jogos az ún. klímaszorongás, vagy nincs mitől félni? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről Tovább olvasom "Lesz még Föld a gyerekeinknek?" →