Betöltés
loading

Egyre olcsóbb a mobiltelefonálás Európában! És nálunk?

Alapigazság, hogy minél több van valamiből, az annál olcsóbb. A mobiltelefon az elmúlt néhány évtizedben annyira elterjedt, hogy ma már szinte minden európai polgár zsebében lapul egy ilyen készülék. De vajon attól, hogy sokan használják, olcsóbb is lett a mobiltelefon használata?

Ennek a kérdésnek próbált utána járnia a holland Telecompaper piackutató cég. Összesen 16 országban vizsgálták meg fél év alatt mennyivel változott a mobiltelefon használat költsége. A vizsgálat során minden költséget figyelembe vettek: az előfizetési díjakat, a készülékek árát és ez egyéb díjakat egyaránt. Meglepő dolgokat találtak.

A 16 országban idén, az első három hónapban összesen 3200 különféle ajánlattal voltak jelen a mobiltársaságok. Ez 18 százalékkal kevesebb, mint fél évvel korábban. Érdekes, hogy az előfizetőknek szánt csomagok mérete egyre növekszik, azaz a szolgáltatók igyekeznek egyre többet adni az előfizetők pénzéért. Például 27-ről 36 százalékra azoknak a SIM kártyás csomagoknak az ára, amelyek legalább ezer percet vagy akármennyit beszélhetünk ingyen. Az előfizetési díj fejében egyre nagyobb adatcsomagot is kaphat az előfizető, a vizsgált 16 országban az átlagos adatcsomag mérete 2 gigabyte.

Csökkentenéd mobiltelefon számládat úgy, hogy közben olcsón jutsz okostelefonhoz? Tanulmányozd az alábbi ajánlatot!

 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az előfizetési díjak meglehetősen változatos képet mutatnak. Például a már említett legalább ezer perc ingyenes beszélgetést és 2 gigabyte adatforgalmat biztosító csomagok átlagos ára Nyugat-Európában 38 euró (nagyjából 11 ezer forint) körül van. Ettől azonban fel- és lefelé egyaránt komoly eltérések vannak. Dániában például egy ilyen csomag mindössze 19 euró ( körülbelül 5700 forint) havonta, Görögországban ellenben 101 euró( több mint 30 ezer forint).

No de mi a helyzet Magyarországon? A felmérés a nálunk elérhető előfizetéseket nem vizsgálta ugyan, de az elmúlt hetek híreiből nem nehéz kiolvasni, hogy Magyarország bizony szembe megy a tőlünk Nyugatra tapasztalható folyamatokkal. A három nagy mobilszolgáltató közül kettő ugyanis áremelést jelentett be. A Telenor az üzleti előfizetőkre rakott plusz terhet, hiszen bevezette a kiegészítő havidíjat és a kapcsolási díjat. Példáját a Magyar Telekom is követte, hiszen májustól növelte a kis- és közepes cégek előfizetési díjait.

Ám ez csak az első lépés volt. A Magyar Telekom júliustól a lakossági előfizetőktől is több pénzt kér: drágulnak a havidíjas, a feltöltőkártyás előfizetések és az ügyfélszolgálat is. például a percdíjak az előfizetők számára bruttó 2-4 forinttal emelkednek, míg a feltöltőkártyások esetében a drágulás 1-11 forint közé esik. Ráadásul a legjobb, ha elfelejtjük a Telekom ügyfélszolgálatot, mert személyes ügyintézés esetén például a díjcsomagváltás költsége megduplázódik.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így fogsz mobilozni öt év múlva!

Már több világcég is dolgozik azon az új fajta mobilhálózaton, amely a ma ismertnél jóval gyorsabb és jobb minőségű adatforgalmat tesz lehetővé. Ez az úgynevezett 5G hálózat öt év múlva...

Még nincs okostelefonod? Akkor erről le fogsz maradni!

Öt év. Mindössze ennyi idő kell ahhoz, hogy alapjaiban átalakuljon a világunk. Ebben az új rendszerben pedig, akinek nincsen okostelefonja, az kívülállónak fogja érezni magát és nehezen boldogul majd a...

Olcsó vásárlás telefonnal? Nem lehetetlen!

Okostelefon. Bár neve alapján egy ilyen készülék az emberi hang továbbítására alkalmas, ám lassacskán ezt a tudását használjuk a legkevésbé. Az átlag felhasználó ma már inkább csetelésre, azaz üzenetek gyors...

Menő okostelefonra vágysz? Ezeket válaszd!

Napjainkban megkerülhetetlennek számító használati tárgy az okostelefon. Munkában, szórakozásban, a hétköznapi teendők intézésében hasznos segítőtárs. A számunkra legmegfelelőbb készülék kiválasztása nem könnyű feladat. Ehhez jó kapaszkodó lehet az eladási statisztika,...

Blogajánló
  • alapblog Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon?

    Ebben még nem nagyon van benne a lezárás hatása. Az “örökre” alacsony (és/vagy negatív) kamat valószínűleg jó nagy támaszt jelent majd a jövőben az európai... The post Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon? appeared first on alapblog.