Egyre öregszik a társadalom, ki fogja fizetni a nyugdíjunkat?

Egyre öregszik a társadalom, ki fogja fizetni a nyugdíjunkat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-11 Frissítve: 2021-08-06
 

Alapvető tény, hogy a világ fejlett országainak lakossága rohamos ütemben öregszik, de mi sem vagyunk biztonságban, hiszen hazánkra is igaz ez a tendencia. Annak örülhetünk, hogy egyre tovább élünk, ugyanakkor az már aggasztó, hogy ki fogja a jövő időseinek nyugdíját fizetni. Az biztos, hogy a nyugdíjasok érdekképviseletének egyre nagyobb szerepe lesz a jövőben, amit a nyugdíjaspártok szaporodása is jelez Európában. Az Alapblog írása pont ezzel a témával foglalkozik.

A kedvezőtlen demográfiai változásoknak köszönhetően a jövő idősei egyre nehezebb helyzetben találják majd magukat. Egyre kevesebb aktív kereső lesz, aki a növekvő számú nyugdíjast eltartsa, így valamilyen módon még most szükséges kezelni az égető problémát. Sajnos a Szent Grál nincs a kezünkben, így olyan javaslatok jöhetnek szóba, mint az emelkedő nyugdíjkorhatár, az aktív évek kitolása, illetve ahol lehetséges a családon belüli gondoskodás az idősebb felmenőkről. Akárhogy nézzük, minden megoldás fájdalmasnak tűnik.

Mivel a társadalmak egyre nagyobb része lesz nyugdíjas, így kétségtelen nőni fog a nyugdíjaspártok ereje is, akik minden erejükkel az elfogadható mértékű nyugdíjakért fognak küzdeni. Elképzelhetőnek tűnik egy olyan helyzet, ahol közvetve a nyugdíjas szavazók döntik el, hogy mennyi adót fizessenek az aktív dolgozók, az elfogadható nyugdíj szintjének megfelelően. Ez persze nagyon sok kérdést felvet, de a demográfiai problémák alapvetően változtathatják meg a most megszokott politikai helyzetet.

Hazánkban is vannak már erre vonatkozó törekvések. A Nyugdíjaspárt 50+ nevű szervezet szerint a közeljövőre nézve tüneti kezelést jelentene az is, ha bevezetnék az alapnyugdíjat és a minimum nyugdíj mértékén emelnének. Ha az alapnyugdíj havi 40 ezer forintos összeget jelentene, és a nyugdíjminimum is a mostani 28,5 ezerről 50 ezerre nőne, egy életét munkával töltő ember nem mehetne havi 90 ezer forintnál kevesebb jövedelemmel nyugdíjba. Az Alapblog „Megváltoztathatják-e az alakuló nyugdíjaspártok az általános választójogon alapuló demokráciát” és a „Válasz Nyugdíjas kolléga nyugdíjas írására” című írásaiban bővebben is olvashatunk ezekről a témákról.

Hirdetés
Hirdetés