Betöltés

Egyre többet ér a pénzed, most kell igazán figyelni!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-08

Ismét negatív inflációt mértek Magyarországon, ez az adat azonban némiképpen csalóka lehet, hiszen az egyes termékek árai igen eltérően változtak. A legtöbbünket érintő élelmiszerek árai például emelkedtek, ezen belül pedig volt olyan termék is, ami jelentősen drágult. Az MNB előrejelzése szerint viszont augusztusra vége lesz a negatív infláció időszakának, amit a Prémium Magyar Államkötvények tulajdonosai is örömmel fogadhatnak, viszont mindenki másnak is érdemes lehet figyelni, hiszen a reálhozamoknak még nagyon jót tesz a negatív infláció.

Sok termék drágább lett

0,3%-kal csökkentek a fogyasztói árak 2014 áprilisához képest, de várhatóan augusztusra már véget érnek a negatív infláció hónapjai. Mindennek ellenére az is érthető, ha sokan úgy érzik, hogy minden hasonló adat ellenére, a hétvégi bevásárlásai során egyre csak többet költöttek elmúlt időszakban is. Ez pedig annak köszönhető, hogy az inflációt a KSH által meghatározott termékekből összeállított kosár áralakulása alapján határozzák meg, amitől az átlagember fogyasztása jelentősen el is térhet.

De mindezt az adatok is alátámasztják, hiszen egyes termékcsoportok ára a 0,3%-is visszaeséstől egészen eltérően, jelentősen változott. Ezek közé tartoznak például az idényáras élelmiszerek, vagyis a burgonya, a friss zöldség, és gyümölcs ára átlagosan 6,8%-ot emelkedett, de a tojás is 6,6%-os, az étolaj pedig 5%-os áremelkedésen van túl. Ezek mellett a szeszesitalok, dohányáruk ára is 2,7%-ot nőtt.

Miért negatív mégis az infláció?

Hogy ilyen mértékű áremelkedések mellett, mégis -0,3%-os infláció alakult ki, az többek között a háztartási energia ára magyarázza, ami 5,1%-kal csökkent az elmúlt egy év során. De 4,5%-kal lettek olcsóbbak az „egyéb cikkek” kategóriájába eső termékek, amelyek a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkeket, illetve a gyógyszerek járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkeket fedi. Ezen belül egyedül a járműüzemanyagok 12,1%-ot zuhanást mutattak az elmúlt egy évben, amiben a nyersolaj világpiaci árfolyamának bezuhanása is fontos szerepet játszhatott.

Mi történ az elmúlt 1 hónapban?

Ha viszont rövidebb távon nézzük az árak megváltozását, azt láthatjuk, hogy idén márciushoz képest 0,4%-os infláció alakult ki. Ebben is nagy szerepet játszott az élelmiszerek 0,6%-os áremelkedése, és ebből is kiemelkednek az idényáras élelmiszerek, amelyek ára márciusról áprilisra 8,3%-ot nőtt. De ezen az időtávon is nőttek a szeszesitalok és dohányáruk, illetve a járműüzemanyagok árai. A háztartási energia ára viszont ebben az időszakban nem változott.

Sokat is nyerhetünk az inflációval

A megtakarítók szempontjából is igen sokat számítana, ha újra pozitív lenne az infláció. A hatalmas népszerűségnek örvendő Prémium Magyar Államkötvények kamatai ugyanis ettől függően az fizetnek kamatot. Minél nagyobb ugyanis az éves átlagos infláció, annál nagyobb az azt követő évben ezeknek az állampapíroknak a fix 3-4%-os kamatprémium fölött fizetendő kamata. Bár az is igaz, hogy ha megindul az infláció, akkor a reál kamatok és hozamok is visszaesnek majd, hiszen a nominális kamatokat csökkenteni fogja annak mértéke.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

megtakarítás

Az aranykornak (lassan) vége: mi vár rád 2019-ben pénzügyileg?

2019. 01. 01.

Infláció, ingatlanárak, hitelkamatok, befektetési kilátások, nyugdíj megtakarítások, tranzakciós illeték 2019-ben. A Bankmonitor.hu összefoglalója az idei évben várható folyamatokról és néhány konkrét javaslat. 2018-ban már egészen kézzelfogható jelei voltak annak, hogy...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.