Betöltés

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

szerző: Singer Zoltán
2019-01-19

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat a saját számítási módszertanuk szerint? Erre a kérdésre ugyan most nem válaszolunk, de annyi biztos, hogy a havonta közzétett egy tizedesjegy pontosságú százalékos értékek átlagaként nem 2,8, hanem 2,85 százalék lenne a pontos érték. Ezt pedig a matematika szabályai szerint felfelé kerekítjük, mégpedig 2,9 százalékra. Ez a prémium magyar állampapírok esetében 2,5 milliárd forint többletkifizetést jelentene az államnak, és 2,5 milliárd forint plusz bevételt a prémium magyar állampapírok tulajdonosainak. Cikkünk „Nyugdíjas” írása alapján készült, a részleteket az Alapblogon olvashatod!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

A KSH havonta megjelenő gyorstájékoztatóiban szereplő számok alapján a 2018-as évre 2,85 százalékos, matematikai kerekítéssel 2,9 százalékos átlagos infláció adódna. Ehhez képest a KSH 2,8%-ot tett közzé. Mi lehet ennek az oka? Ennek jártunk utána.

A legegyszerűbb magyarázat az lehet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nem a gyorstájékoztatókban megjelölt számok alapján számítja ki az átlagos éves inflációt. Ez esetben viszont felmerül a kérdés, hogy a gyorstájékoztatókban miért nem pontosabb, például két tizedesjeggyel ellátott számokat tesznek közzé.

A 2018-ban havonta közzétett 12 havi inflációs adatok átlagolása alapján nem 2,8%-os, hanem 2,9%-os átlagos infláció jönne ki az elmúlt évre. A havi adatokat összeadva 34,2 jön ki, melyet 12-vel elosztva 2,85% adódik. Ezt a matematika szabályai szerint 2,9%-ra kerekítjük.

Miért olyan fontos ez? – kérdezheti az olvasó. Egészen pontosan azért, mert a magyarok kezében körülbelül 2500 milliárd forint prémium magyar állampapír van, ennek a 0,1%-a pedig 2,5 milliárd forint. Azaz az államnak ennyibe kerülne, ha a KSH egytized százalékponttal magasabb inflációt mutatna ki, ezzel szemben a PMÁP-ban megtakarítók 2,5 milliárddal lehetnének gazdagabbak.

Ha érdekelnek a további részletek, akkor olvasd el „Nyugdíjas” „A tét: 2,5 milliárd forintnyi kamat” című bejegyzését az Alapblogon!

Használd a portfólió tervező szolgáltatásunkat, és információkkal leszel gazdagabb!

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.