Betöltés

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

szerző: Singer Zoltán
2019-01-19

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat a saját számítási módszertanuk szerint? Erre a kérdésre ugyan most nem válaszolunk, de annyi biztos, hogy a havonta közzétett egy tizedesjegy pontosságú százalékos értékek átlagaként nem 2,8, hanem 2,85 százalék lenne a pontos érték. Ezt pedig a matematika szabályai szerint felfelé kerekítjük, mégpedig 2,9 százalékra. Ez a prémium magyar állampapírok esetében 2,5 milliárd forint többletkifizetést jelentene az államnak, és 2,5 milliárd forint plusz bevételt a prémium magyar állampapírok tulajdonosainak. Cikkünk „Nyugdíjas” írása alapján készült, a részleteket az Alapblogon olvashatod!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

A KSH havonta megjelenő gyorstájékoztatóiban szereplő számok alapján a 2018-as évre 2,85 százalékos, matematikai kerekítéssel 2,9 százalékos átlagos infláció adódna. Ehhez képest a KSH 2,8%-ot tett közzé. Mi lehet ennek az oka? Ennek jártunk utána.

A legegyszerűbb magyarázat az lehet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nem a gyorstájékoztatókban megjelölt számok alapján számítja ki az átlagos éves inflációt. Ez esetben viszont felmerül a kérdés, hogy a gyorstájékoztatókban miért nem pontosabb, például két tizedesjeggyel ellátott számokat tesznek közzé.

A 2018-ban havonta közzétett 12 havi inflációs adatok átlagolása alapján nem 2,8%-os, hanem 2,9%-os átlagos infláció jönne ki az elmúlt évre. A havi adatokat összeadva 34,2 jön ki, melyet 12-vel elosztva 2,85% adódik. Ezt a matematika szabályai szerint 2,9%-ra kerekítjük.

Miért olyan fontos ez? – kérdezheti az olvasó. Egészen pontosan azért, mert a magyarok kezében körülbelül 2500 milliárd forint prémium magyar állampapír van, ennek a 0,1%-a pedig 2,5 milliárd forint. Azaz az államnak ennyibe kerülne, ha a KSH egytized százalékponttal magasabb inflációt mutatna ki, ezzel szemben a PMÁP-ban megtakarítók 2,5 milliárddal lehetnének gazdagabbak.

Ha érdekelnek a további részletek, akkor olvasd el „Nyugdíjas” „A tét: 2,5 milliárd forintnyi kamat” című bejegyzését az Alapblogon!

Használd a portfólió tervező szolgáltatásunkat, és információkkal leszel gazdagabb!

Kapcsolódó tartalmak
Negatív reálkamatok a lakáshiteleknél!

A 2019. decemberi infláció 4% volt, a hitelkamatok viszont érdemben nem változtak. Így lakáshitelt – már több kamatperiódus esetén is – akár alacsonyabb kamattal igényelhetünk, mint a decemberi infláció volt....

Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.