Betöltés

Ekho szerint adózol? Akkor erre számíthatsz, ha lakáshitelt vagy Babaváró támogatást igényelnél!

szerző: Fülöp Norbert
2020-01-16

Keveset hallani az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, vagyis ez ekhóról, pedig nagyon sokan adóznak eszerint Magyarországon. Azonban, ha egy így adózó személy lakáshitelt vagy Babaváró hitelt venne fel, akkor bizony felkészülhet arra, hogy nem minden banknál fog sikerrel járni. Ezért nekik különösen fontos körültekintően bankot és hitelt választaniuk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Kezdjük először is azzal, hogy mi is az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás), mivel jár az, ha valaki ezt választja, illetve kiknek van egyáltalán lehetőségük így adózni.

Mi az ekho?

Az ekho anno azért jött létre, hogy bizonyos tevékenységi körökben visszaszorítsák a munkáltatók és a munkavállalók közötti színlelt megbízási, vállalkozási szerződések elharapózását, amelyekkel a bért terhelő közterheket igyekeztek csökkenteni. Az ekho ennek a körnek jelent alternatívát azzal,  hogy ekhós munkaszerződés esetén kizárólag a minimálbér után kell a munkáltatónak és a munkavállalónak a szokásos terheket megfizetnie, az e fölötti részt pedig már csak az ekho terheli. A lényeg tehát az, hogy ekho esetén ugyanakkora munkáltói költségre magasabb nettó bér jut.

Mennyi az ekho?

Az ekho alapja a teljes ekhós bevétel (ha valaki áfás, akkor a forgalmi adóval csökkentve). A munkáltató az ekho alap 17,5 százalékát (2019. június 30. előtt ez még 19,5% volt) fizeti be a költségvetésbe, míg ha bérként fizetné ki ugyanezt, akkor 27 százalékot kellene fizetnie. A munkavállalónak a bruttó bére után pedig 15 százalék ekhót kell fizetnie, ám ha nyugdíjasról van szó, akkor mindössze 11,1% ez a teher. Fontos, hogy az ekho éves felső határa jelenleg 60 millió forint akkor, ha a bejelentett jövedelem az adott évben eléri a minimálbér 12-szeresét. (Sportolók esetében meghatározott feltételekkel a felső határ 250-500 millió is lehet.)

Kik választhatják az ekhót?

Hogy pontosan milyen foglalkozást űzők (milyen FEOR számmal) választhatják az ekhót, azt jogszabály határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy művészek, a médiában dolgozók és sportolók választhatják többnyire, például színészek, újságírók, műfordítók, edzők stb.

Lakáshitel vagy Babaváró ekhóval?

Az ekho okozhat nem várt, kellemetlen meglepetéseket akkor, ha valaki lakáshitelt vagy akár Babaváró hitelt venne fel, ezen pedig akár az is múlhat, hogy végül siker-e megvenni vagy felépíteni az áhított ingatlant. Ugyanis az egyes bankok nagyon különbözőképpen kezelik ezt a fajta jövedelmet, van ahol egyáltalán nem fogadják el, míg máshol egyedileg döntenek minden ilyen ügyletről, de találkozni pénzintézettel, ahol éppen úgy veszik figyelembe, mintha valaki szja szerint adózna. Éppen ezért az ekhósoknak nem elég megkeresniük azt a bankot, amelyik a legkedvezőbb áron kínál számukra, hanem azt kell először ellenőrizniük, hogy egyáltalán melyik bank jöhet szóba az esetükben.

Bankmonitor tipp: érdemes először a 13 magyar bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátorral megkeresni az egyéni paraméterek szerinti legkedvezőbb hitelt, majd az adataidat megadva hitelszakértő segítségét kérni, aki 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, és segít megtalálni a sikeres igényléshez vezető utat.

Az akár 10 millió Ft összegű, egy gyermek születése esetén a futamidő végéig kamatmentes Babaváró hitel esetében is okozhat galibát az ekhós jövedelem, ugyanis több olyan bank is van, amelyik az ilyen igénylőt azonnal elutasítja. Ettől azonban nem kell kétségbe esni, mert szerencsére van olyan pénzintézet, amelyik ad hitelt erre is, ráadásul az állami támogatást ez semmiképpen nem érinti, vagyis nem járhatsz rosszabbul. Hogy jogosult vagy-e a Babaváró hitelre, azt ezzel a Babaváró kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted.  

Ha lakáshitelt és Babavárót együtt szeretnél, például azért, mert máskülönben nem tudod megvenni a kiszemelt ingatlant, vagy a Babavárót önerőként használnád fel (hiszen a bankok általában a vételár 70%-áig hiteleznek csak), akkor még jobban elkél a segítség, mert a bankok nagyon elérően kezelik ezt a helyzetet.

 • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírást követik.
 • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett mindenképpen elvárják a vásárláshoz legalább 10-20% saját megtakarítás bevonását.
 • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett elvárják, hogy a lakáshitel és a babaváró hitel együttes összege ne haladja meg a vételárat.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

 

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Gyengül a forint, épülnek a gyárak

  Amikor a forint gyengülése előkerül, általában negatív felhanggal történik és részben érthető is: az importtermékek drágulnak, a fizetések leértékelődnek a külföldhöz képest.  Van azonban ennek... The post Gyengül a forint, épülnek a gyárak appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.