Elbukik 5000 év pénzügyi bölcsessége?

Elbukik 5000 év pénzügyi bölcsessége?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-04-17
 

Pontosan egy héttel ezelőtt a Gazdasági Rádióban hallgattuk az egyik aranyszakértő nyilatkozatát, ami valahogy így szólt „Az arany válságkörnyezetben mindig jó befektetésül szolgált, ezt bizonyítja az elmúlt 5000 év tapasztalata. 5000 év tapasztalatát pedig az sem feltétlen írja felül, ha Soros György ezt nem így gondolja…” Az arany a rádió interjú megjelenése óta 200 dollárt, azaz valamivel több, mint 13%-olt esett. Természetesen mi sem látunk a jövőbe és nem tudjuk megmondani hogyan alakul az arany árfolyama, pusztán néhány fontos tényezőre szeretnénk felhívni a figyelmet.

goldnowtabla1.jpg

1., Nem mindegy milyen árszinten fektetünk aranyba, még akkor sem, ha válság van

Az arany árfolyama a 2000-es évek elején a 200-300 dolláros sávból indult szárnyalásnak és érte el a 2000 dolláros szintet. A 2008 őszén kirobbant nemzetközi pénzügyi válság, majd az azt követően jelentkező hatalmas bizonytalanság a dollárt, illetve az eurót illetőn valósággal repítette a nemesfém árát.

Az arany ára tehát megtízszereződött az utóbbi kicsit több, mint 10 évben. Valóban van/lehet az aranynak értékőrző szerepe, de bármekkora válság is van, érdemes egy kicsit elgondolkodni, hogy milyen emelkedés van már mögöttünk…

goldnowtabla2.jpg

2., 30%-os gyengülés után elszakad a húr?

Sok nemzeti bank fektetett aranyba miután a dollárt és az eurót kevésbé tartották kiszámíthatónak. Egy bizonyos értékvesztés (és ennek konkrét szintje minden nemzeti banknál, minden befektetőnél különböző) jó eséllyel azt váltja ki, hogy eladóként megjelennek a legnagyobb befektetők is, hiszen limitálni szeretnék a veszteségüket.

Az előzmények

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az
arannyal, mint hosszú távú befektetési célponttal. Akkori véleményünket – miszerint az arany hozama valószínűleg alacsonyabb lesz, mintsem kárpótoljon minket a kockázatáért – továbbra is fenntartjuk. Az arany árának egyik felhajtó ereje az inflációtól való félelem. Ám, ha szétnézünk a világban, (különösen az Amerikai Egyesült Államokban, vagy Európa szerte) mostanság nem igazán találkozunk magas inflációval.
Még a magyar infláció is bőségesen 3 %-os inflációs cél alatt maradt.

Az elemzők többsége szerint a mostani árzuhanás egyik momentuma az a félelem volt, miszerint Ciprus értékesítené az aranytartalékainak egy jelentős részét. Itt nem maga a miért a fontos: arra szeretnénk rávilágítani, hogy az arany ára mennyire változékony (ugrál) az utóbbi időben. Márpedig, ha értékmegőrző funkciójáért veszünk valamit, akkor elvárjuk tőle, hogy az ára (ha nem is emelkedik, de) stabil legyen. De találunk-e ilyen terméket még manapság?


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés