Elképesztő, mi folyik ebben az országban

2016. 08. 20. szerző: bankmonitor.hu

Az olimpiai történések követése során felmerülhet bennünk a kérdés, hogy az esemény rendezése milyen hatásokkal jár a fogadó ország, Brazília számára. Az biztos, hogy az ott élő embereket vegyesen érintette a gigászi rendezvény, de a sportesemény gazdasági hatásairól sem könnyű képet alkotni. A brazil emberek számára viszont ennél fontosabb szempont, hogy a világ kicsit belelátott az ott zajló folyamatokba, ami elég lehangoló képet festhetett az országról. Az Alapblog írása során az olimpia Brazíliára vonatkozó hatásairól számol be.

Egyre-másra hallani a Brazíliából érkező hírekben, hogy sajnos az uralkodó gazdasági helyzet nem túl rózsás, amit ráadásul politikai botrányok is tarkítottak az utóbbi időkben. Az ország legfőbb problémája abban rejlik, hogy nem történtek meg azok a fontos intézkedések, amik által az ország stabil lábakon tudna állni. Például elmaradtak a jelentős beruházások, és továbbra is a nyersanyagáraktól, valamint a külföldi befektetők tőkéjétől függ az ország.

A latin amerikai ország így nem a legjobbkor láthatta el az olimpia rendezésének feladatát, ami igénybe vette a brazil erőforrásokat és feszült légkört eredményezett. A számos megvalósult beruházás ellenére a brazil átlagemberek helyzete nem feltétlenül javult, számottevő haladást egyedül a megépült metróvonal jelenthet. De nem is ez a legfontosabb a brazil lakosság számára. Az olimpia által talán a világ másik részén lakók számára is láthatóvá vált az országban burjánzó korrupció, a bűnözés mértéke, valamint a környezetszennyezés. A pozitív hatás már érezhető, mivel változások indultak többek közt a politikai vezetés körül és remélhetőleg az ország általános befektetői megítélése is javulni fog. Az Alapblog „Rio haszna” című írásában bővebben olvashatunk erről a témáról.

10 Hozzászólás

 1. Takács Antal

  Azért ne hasonlítsuk össze a két országot teherviselő képesség szempontjából, hiszen terület- és népességszám tekintetében is nagyságrendi a különbség Brazília javára. Egy olimpia pedig lényegében változatlan befektetési nagyságrend, bárhol is kerül megrendezésre!

  2016.08.20.10:25

 2. István

  Éljen Augusztus 20. a 3,60-as kenyér, a jó forint és Alkotmányunk ünnepe!

  2016.08.20.10:45

 3. zpatriot

  Igen, amikor még pályáztak, mások voltak a nyersanyag-árak, ment a habzsi-dőzsi.
  Most – amikor mi pályázunk – ugyanez a helyzet: az EU-pénzek habzsi-dőzsije megy.
  Mi marad mindebből 2024-re?
  Nyomor, és egyszerre két óriás beruházás: az esetleg elnyert olimpiáé, és a Paks II építése.
  A közbiztonság alul fogja múlni a brazilt is – hiába teremtett rendet Pintér úr két hét alatt…
  Budapesttel lehet majd Rio-gatni, mint elrettentő példaképpel.

  2016.08.20.14:56

 4. Docens (valóban az)

  A problémák ráadásul ekkor kezdődnek: Energiaválság, környezeti válság, fokozódik a globális menekültválság, a talajok jó része akkorra kezdi elveszteni a termőképességét, közben az emberiség létszáma csak nő. A társadalmi parazitizmus is fokozódik, azaz még kevesebb lesz a produktív, termék előállító termelő munka, több lesz a robot és több az improduktív munka és a munkanélküli. Tovább romlanak az elosztási viszonyok. A természeti erőforrások csökkennek. Kevesebb lesz a tiszta ivóvíz és az élelmiszer. A biodiverzitás drámaian csökken és így tovább sorolhatnám…
  Ami ugyanekkor nőni fog:
  A globalizmus, a tőkekoncentráció, föld népessége, a nyomor, a fedezet nélküli “virtuális pénz mennyisége” a bolygó szintjén (amelyből ugyanakkor relatív hiány is lesz egy-egy ország szintjén, de főként egyes vidékeken), a környezetszennyezés, a széndioxid szintje a levegőben, az átlaghőmérséklet, stb.
  Ami a jó hír: az akkor élőknek már nem kell a hosszú távú családtervezéssel bajlódni, mert 2050-re az emberiség kiirtja saját magát is erről a bolygóról.
  Ha ez a tendencia marad, akkor sajnos ezek a realitások, márpedig mitől ne maradna. A Ferengi filozófia sajnos marad. A korlátlan vagyongyűjtés szabályai nem változnak.

  2016.08.20.18:40

 5. FREDERIK

  NEM LEHET VERSENYKAPTALIZMUST ÉS COMMUNIONT EGYSZERRE.

  2016.08.21.14:30

 6. bizakodó

  Egyszer már meg írtam a nép bizalma nélkül nem lehet ilyen költségekkel járó rendezvényt tartani,szerintem bukásra van ítélve az egész,még talán van remény,hogy a NOB felméri a bizalmi indexet mielőtt végleg dönt,az eredmény nem kétséges és jól arcra esnek a haszonlesők!!

  2016.08.21.19:18

 7. Gézapapa

  Az utolsó öt olimpiából négy nyereséges volt/Kivéve a görög,de ez a gazdaság már harminc éve csődtömeg/Nálunk az infrastruktúra,a létesítmények nagyjából felépültek,és az olimpián nemcsak kiadások,óriási bevételek is vannak.

  2016.08.25.18:44

 8. MM

  A szegény családok még szegényebbek lesznek, a gazdagok még több pénzt tudnak a saját pályájukra állítani. Átverés az egész.

  2016.08.26.12:37

 9. Pungor Csaba

  Én bár nem vagyok docens, de teljes mértékkel egyetértek vele. SAJNOS!

  2016.08.27.11:00

 10. Epü

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Hogy lehetne a lakásáfával kedvezni a családoknak?

2018. 05. 19.

A lakáspiacon, főként Budapesten a befektetői kereslet dominált, mielőtt a saját célra vásárlók is vásárlásba kezdtek volna. Igen ám, de ez együtt jár a lakásárak nagyfokú emelkedésével is, így a...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.