Betöltés

Elképesztő tévhitben élünk – Azt sem tudjuk, mennyit kereshetünk

szerző: Bankmonitor.hu
2016-10-14

Egészen komikus adatokat találtunk, egy friss elemzés szerint a befektetők teljesen elrugaszkodnak a valóságtól, ha az elérhető hozamokról kérdezzük őket. Világszerte az emberek azt mondták, hogy az infláció felett 9,5%-ot lehet elérni hosszú távon, miközben a tanácsadók szerint 5% körül lehet ez, ha részvényekbe fektetünk. Csak reménykedni lehet, hogy mi nem esünk ebbe a hibába, mert alaposan ráfázhatunk.

Nem tanulunk a hibáinkból

Teljesen megbabonázta az embereket a világban, hogy a válságot követő években olyan jól ment a részvénypiacoknak. Hajlamosak vagyunk arra, hogy ha jól mennek a dolgok, akkor azt alapvetően elfogadottnak tekintsük és a várakozásainkat is ahhoz viszonyítsuk. Ez történt a befektetőkkel is, állapítja meg a Natixis Global alapkezelő friss felmérése.

Egészen hihetetlen megállapításra jutott a felmérésük, többek között Amerikában a befektetők az infláció felett 8,5 százalékos (!) hozamot várnak el hosszabb távon, míg a pénzügyi tanácsadók szerint sokkal inkább közelebb állunk a valósághoz, ha 5,9 százalékot feltételeznénk. Nem is olyan kis eltérés van a két oldal között, a kinti befektetők laza 44 százalékkal várnak el többet, mint azt a tanácsadói oldal gondolja.

A földtől teljesen elrugaszkodott elképzelés ilyet várni, mert 1926 és 2016 között az amerikai részvények átlagosan 10%-os éves hozamot hoztak, ami a 2,9%-os infláció értelmében 6,9%-os reálhozamnak felelt meg. Abban pedig egyetérthetünk, hogy a 2008-as válság után más útra léptünk, egy olyan világba, ahol sokkal alacsonyabb hozamot érhetünk csak el. Egy elemzőház szerint az infláció feletti 5%-os elvárás is túlzott, a következő évtizedben vélhetően Amerikában is csak 1-2%-os reálhozamot lehet majd kipasszírozni a részvényekből.

kavar161014Elcsúsztunk a banánhéjon

A globális felmérésből az is jól kiolvasható, hogy a betegség ragályos, gyakorlatilag bármelyik földrészt is nézzük, mindenhol tévhitben vannak az emberek. Elszomorító a világszerte látott átlag is, majdnem kétszámjegyű hozamot várnának el az emberek az infláció felett, míg a tanácsadók szerint egy kockázatosabb portfólióval is jó eséllyel csak a felét lehet majd elérni.

Minden bizonnyal, ha nálunk is készülne egy hasonló felmérés, akkor ugyanilyen eredményeket látnánk. El kell ismerni, hogy nehéz megbirkózni az új helyzettel, de ha egy lekötött betét sem hoz 1%-nál többet, és az állampapírokkal is maximum 4% érhető most el, akkor ne várjunk csodát.

Kiváló példa az elemzés is arra, hogy nemcsak hazánkban, de külföldön is óriási problémát jelent az, hogy az emberek a múltbeli hozamokra alapoznak és ennek megfelelően keresnek maguknak befektetést is. Márpedig, ha arra számítunk, hogy szép hozamot érhetünk el, akkor nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy új befektetések után nézzünk.

Különösen a hosszabb távú befektetéseknél jelent ez gondot, amilyen a nyugdíjcélú megtakarítás. Ha abban a hitben vagyunk, hogy sokat hoz a jövőben a befektetésünk, akkor az indokoltnál kevesebbet fogunk félretenni. A kellemetlen felismerés csak évek után jön majd, amikor azzal szembesülünk, hogy a várakozásokat nem hozta a befektetésünk.

Egy valamit tehetünk, próbáljunk nyitott szemmel járni és minél több információt összegyűjteni. Jó viszonyítási alap egy nem akciós lekötött betét vagy egy éven belüli állampapír ahhoz, hogy ne eshessünk a fentebb részletezett hibába. Sokkal jobb még idejekorán felkészülni a rosszabb forgatókönyvre, mint utólagosan bánkódni amiatt, ami elveszett.

Könnyen ellenőrizheted a kalkulátorunkkal, hogy mekkora hozamot érhetsz el az állampapírokkal!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Azt hiszed, hogy az OTP áll Hozzád a legközelebb?

2018. 11. 21.

A bankfiókok száma az utóbbi 10 évben körülbelül 30%-kal, a banki alkalmazottaké nagyjából 10%-kal csökkent, mivel a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket inkább az online felületek felé terelni. A trend idén annyiban...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló

 • alapblog

  A tőzsde jelene és jövője

  A Párbeszéd a gazdaságról legutóbbi adásában Máté-Tóth István, a BÉT vezérigazgató-helyettese és Korányi G. Tamás, tőzsdei szakértő beszélgettek a tőzsde szerepéről, jelenéről és jövőjéről. Az alábbiakban...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.