Elszállt a svájci frank! – Rettegjenek a hitelesek?

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 01. 15.

Ma robbant a hír, hogy a Svájci Jegybank nem védi tovább a frankot a rá nehezedő nyomástól és hagyja az euróval szemben az 1,20-as szint alá erősödni. Hiába változtatta az irányadó rátáját – 0,75%-ra (negatív kamatrátára!) a frank azonnal erősödni kezdett, és még a paritás alá is beköszönt az árfolyam. Mivel ez a döntés nem hagyta hidegen a világ devizáit, a forint is gyengülni kezdett: euróval szemben azonnal 325 fölé gyengült, frankkal szemben 380-as szint fölé ugrott. Azóta picit konszolidálódott a helyzet, de nézzük mik a következmények!

Egy ilyen kaliberű bejelentés a világ egyik vezető jegybankjától komoly devizapiaci turbulenciát okoz. Az természetesnek vesszük, hogy a frank azonnal erősödni kezd minden devizával szemben. De a Svájci Jegybank bejelentése hatással volt az EURUSD árfolyamára és (számunkra sajnos) a forint árfolyamára is. Forintot főként az euróval szemben érdemes nézni. A korábban említett 325 feletti tartományból (ami mindenkori mélypontot jelenti), jelenleg a 322-as árfolyamszint körüli értékeken található. Frankkal szemben a brutális gyengülés után, a még mindig masszív 313-314 körüli szinteken látszik stabilizálódni a forint, azaz 47 forinttal kell többet adni egy svájci frankért cserébe!

Mik a következmények?

Hiteleknél

A deviza alapú jelzáloghiteleknél korábban napvilágra került a forintosítás árfolyama. Ez euró esetén 309, míg frank esetén 257 forint lesz. A mai gyengüléssel gyakorlatilag biztosan eldőlt, hogy szinte mindenkinek megéri forintosítania a hiteleit, hiszen frank esetében majd 20%-kal kedvezőbben járunk, mintha a megnövekedett törlesztőrészleteket fizetnénk.

Az egyéb deviza alapú hitelek esetén azonban nincs ilyen szerencsés helyzetben az adós. Akikre nem vonatkozik a forintosítás szabályai (autóhitelesek, személyi kölcsönnel rendelkezők, vagy cégek, önkormányzatok), azok kénytelenek lesznek a megnövekedett hitelt fizetni. Ráadásul ma előállhat egy olyan helyzet, hogy a törlesztési számlán elkülönített összeg nem biztos, hogy fedezi a hitel havi részletét.

Befektetéseknél

Sok befektetési alapkezelő játszott gyengülő frankra. Úgy gondolkodtak, hogy egy szolid kockázat mellett befektethetnek egy olyan ügyletbe, ahol a frank gyengül az euró ellenébe. Hiszen 1,20-as szint alatt mindig beavatkozott a Svájci Jegybank. Viszont most nemhogy gyengül a frank, hanem korlát alá erősödött jelentősen. Természetesen a veszteség maximalizáló (úgynevezett stop loss) megbízással ennek az ügyletnek a negatív hatása tompítható.

Emellett a Svájci Tőzsde is zuhanásba kezdett (közel 10%-os csökkenésben tart).

De lehet pozitív hatása is a frank erősödésnek. Ha valamelyik alap tart bármilyen frankban denominált fix eszközt (például kötvényt), azok most többet érnek a világ bármely devizájában. A napokban kiderül melyik alapot, hogyan érintette a hír.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

  • alapblog

    Tények – különkiadás

    – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.