Betöltés

Elszálltak az eddig olcsónak számító lakótelepek árai

szerző: Fülöp Norbert
2018-12-11

Elképesztő dráguláson vannak túl a panelek az elmúlt három évben, ráadásul pont azokon a lakótelepeken nőttek legjobban az árak, amelyeket korábban szokás volt lefitymálni. 2015 óta például Budapesten a XVII., a X. és a XXI. kerületekben 90%-os volt az átlagos áremelkedés.

Az OTP Értéktérképe szerint az elmúlt években Budapesten leginkább az egyébként legolcsóbbak közé tartozó kerületek lakótelepei drágultak. 2015 óta például 90 százalék feletti volt az áremelkedés a XVII., a X. és a XXI. kerületekben, de a legkevésbé dráguló XVI. kerületben is 75%-kal kell többet fizetni ugyanazért a lakásért, mint három éve. Mindeközben a főváros egészében 65%-os volt a drágulás átlagos mértéke.

Jelenleg a XI. kerületben legértékesebbek a lakótelepi lakások, közelítve a félmilliós m2-árat, míg Újbudát a XIII. és IX. kerületek követik 450 ezer Ft/m2 körüli szinttel. A rangsor végén a XX. kerület áll alig 300 ezer forintot meghaladó négyzetméterárral. Összességében a budapesti lakótelepek átlagára hajszállal haladja meg a 400 ezer Ft/m2-t.

10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidővel, 5 év fix kamat: 59 029 Ft havi törlesztő
10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidővel, 10 év fix kamat: 63 000 Ft havi törlesztő
10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidővel, végig fix kamat: 68 000 Ft havi törlesztő

Vidéki lakótelepek árai

A megyeszékhelyek közül legnagyobb mértékben – 80%-ot kicsivel meghaladóan – a tatabányai lakótelepek árai nőttek 2015 óta, de Egerben és Kecskeméten is 75%-os emelkedést mértek. A növekedési sor végén álló – amúgy harmadik legdrágább – Győrben is harmadával kell azonban többet fizetni ma egy lakótelepi lakásért, mint három éve.

A tágan értelmezett lakótelepek között országosan jelenleg a XI. kerületi Lágymányosi lakótelep vezet a maga 587 ezres m2-árával. Ha csak a panelekre szűkítjük a kört, akkor viszont még mindig a III. kerületi Pók utcai (Aquincumi) telepé az elsőség, 523 ezer Ft/m2-rel. Vidéken a Budaörsi lakótelep vezet, itt 444 ezres árra készülhetnek fel a vevők, míg Ózd legnagyobb lakótelepein 50-70 ezer Ft-os árakkal találkozhatunk. Ez azt jelenti, hogy a budapesti Lágymányosi lakótelepen egy 50 m2-es panellakás csaknem 30 millió Ft-ba kerül, ami 15 millió Ft hitelösszegnél – 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal – 95 ezer Ft-os havi törlesztőket jelent.

Bár az öt év alatt országosan kimutatható 80%-os (Budapesten 120%-os!) nominális áremelkedés alapján joggal vetődhet fel, hogy ezek az árszintek már nem megfizethetőek, a kereslet folyamatos élénkülése nem ezt mutatja. 2019-ben – ha csökkenő mértékben is -, tovább emelkedhet az ingatlanok ára, az MNB által prognosztizált 10% körüli éves drágulás pedig bőven veri majd a 3% közelébe várt inflációt.

Ha hitelből vásárolnál panellakást, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megversenyeztetheted a bankok lakáshitel-ajánlatait.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.