loading

Elszálltak az eddig olcsónak számító lakótelepek árai

Elképesztő dráguláson vannak túl a panelek az elmúlt három évben, ráadásul pont azokon a lakótelepeken nőttek legjobban az árak, amelyeket korábban szokás volt lefitymálni. 2015 óta például Budapesten a XVII., a X. és a XXI. kerületekben 90%-os volt az átlagos áremelkedés.

Az OTP Értéktérképe szerint az elmúlt években Budapesten leginkább az egyébként legolcsóbbak közé tartozó kerületek lakótelepei drágultak. 2015 óta például 90 százalék feletti volt az áremelkedés a XVII., a X. és a XXI. kerületekben, de a legkevésbé dráguló XVI. kerületben is 75%-kal kell többet fizetni ugyanazért a lakásért, mint három éve. Mindeközben a főváros egészében 65%-os volt a drágulás átlagos mértéke.

Jelenleg a XI. kerületben legértékesebbek a lakótelepi lakások, közelítve a félmilliós m2-árat, míg Újbudát a XIII. és IX. kerületek követik 450 ezer Ft/m2 körüli szinttel. A rangsor végén a XX. kerület áll alig 300 ezer forintot meghaladó négyzetméterárral. Összességében a budapesti lakótelepek átlagára hajszállal haladja meg a 400 ezer Ft/m2-t.

10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidővel, 5 év fix kamat: 59 029 Ft havi törlesztő
10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidővel, 10 év fix kamat: 63 000 Ft havi törlesztő
10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidővel, végig fix kamat: 68 000 Ft havi törlesztő

Vidéki lakótelepek árai

A megyeszékhelyek közül legnagyobb mértékben – 80%-ot kicsivel meghaladóan – a tatabányai lakótelepek árai nőttek 2015 óta, de Egerben és Kecskeméten is 75%-os emelkedést mértek. A növekedési sor végén álló – amúgy harmadik legdrágább – Győrben is harmadával kell azonban többet fizetni ma egy lakótelepi lakásért, mint három éve.

A tágan értelmezett lakótelepek között országosan jelenleg a XI. kerületi Lágymányosi lakótelep vezet a maga 587 ezres m2-árával. Ha csak a panelekre szűkítjük a kört, akkor viszont még mindig a III. kerületi Pók utcai (Aquincumi) telepé az elsőség, 523 ezer Ft/m2-rel. Vidéken a Budaörsi lakótelep vezet, itt 444 ezres árra készülhetnek fel a vevők, míg Ózd legnagyobb lakótelepein 50-70 ezer Ft-os árakkal találkozhatunk. Ez azt jelenti, hogy a budapesti Lágymányosi lakótelepen egy 50 m2-es panellakás csaknem 30 millió Ft-ba kerül, ami 15 millió Ft hitelösszegnél – 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal – 95 ezer Ft-os havi törlesztőket jelent.

Bár az öt év alatt országosan kimutatható 80%-os (Budapesten 120%-os!) nominális áremelkedés alapján joggal vetődhet fel, hogy ezek az árszintek már nem megfizethetőek, a kereslet folyamatos élénkülése nem ezt mutatja. 2019-ben – ha csökkenő mértékben is -, tovább emelkedhet az ingatlanok ára, az MNB által prognosztizált 10% körüli éves drágulás pedig bőven veri majd a 3% közelébe várt inflációt.

Ha hitelből vásárolnál panellakást, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megversenyeztetheted a bankok lakáshitel-ajánlatait.

 

Kapcsolódó tartalmak
5 tévhit a gyermekek után járó lakástámogatásokkal kapcsolatban

A lakástámogatások széles köre komoly segítséget jelent a családok számára új otthonuk megvásárlásában, felépítésében. Az egyes kedvezmények feltételei azonban jelentősen eltérhetnek, emiatt sokan nem tudnak eligazodni a konstrukciók előírásai között....