Betöltés

Elszálltak az eddig olcsónak számító lakótelepek árai

szerző: Fülöp Norbert
2018-12-11

Elképesztő dráguláson vannak túl a panelek az elmúlt három évben, ráadásul pont azokon a lakótelepeken nőttek legjobban az árak, amelyeket korábban szokás volt lefitymálni. 2015 óta például Budapesten a XVII., a X. és a XXI. kerületekben 90%-os volt az átlagos áremelkedés.

Az OTP Értéktérképe szerint az elmúlt években Budapesten leginkább az egyébként legolcsóbbak közé tartozó kerületek lakótelepei drágultak. 2015 óta például 90 százalék feletti volt az áremelkedés a XVII., a X. és a XXI. kerületekben, de a legkevésbé dráguló XVI. kerületben is 75%-kal kell többet fizetni ugyanazért a lakásért, mint három éve. Mindeközben a főváros egészében 65%-os volt a drágulás átlagos mértéke.

Jelenleg a XI. kerületben legértékesebbek a lakótelepi lakások, közelítve a félmilliós m2-árat, míg Újbudát a XIII. és IX. kerületek követik 450 ezer Ft/m2 körüli szinttel. A rangsor végén a XX. kerület áll alig 300 ezer forintot meghaladó négyzetméterárral. Összességében a budapesti lakótelepek átlagára hajszállal haladja meg a 400 ezer Ft/m2-t.

10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidővel, 5 év fix kamat: 59 029 Ft havi törlesztő
10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidővel, 10 év fix kamat: 63 000 Ft havi törlesztő
10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidővel, végig fix kamat: 68 000 Ft havi törlesztő

Vidéki lakótelepek árai

A megyeszékhelyek közül legnagyobb mértékben – 80%-ot kicsivel meghaladóan – a tatabányai lakótelepek árai nőttek 2015 óta, de Egerben és Kecskeméten is 75%-os emelkedést mértek. A növekedési sor végén álló – amúgy harmadik legdrágább – Győrben is harmadával kell azonban többet fizetni ma egy lakótelepi lakásért, mint három éve.

A tágan értelmezett lakótelepek között országosan jelenleg a XI. kerületi Lágymányosi lakótelep vezet a maga 587 ezres m2-árával. Ha csak a panelekre szűkítjük a kört, akkor viszont még mindig a III. kerületi Pók utcai (Aquincumi) telepé az elsőség, 523 ezer Ft/m2-rel. Vidéken a Budaörsi lakótelep vezet, itt 444 ezres árra készülhetnek fel a vevők, míg Ózd legnagyobb lakótelepein 50-70 ezer Ft-os árakkal találkozhatunk. Ez azt jelenti, hogy a budapesti Lágymányosi lakótelepen egy 50 m2-es panellakás csaknem 30 millió Ft-ba kerül, ami 15 millió Ft hitelösszegnél – 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal – 95 ezer Ft-os havi törlesztőket jelent.

Bár az öt év alatt országosan kimutatható 80%-os (Budapesten 120%-os!) nominális áremelkedés alapján joggal vetődhet fel, hogy ezek az árszintek már nem megfizethetőek, a kereslet folyamatos élénkülése nem ezt mutatja. 2019-ben – ha csökkenő mértékben is -, tovább emelkedhet az ingatlanok ára, az MNB által prognosztizált 10% körüli éves drágulás pedig bőven veri majd a 3% közelébe várt inflációt.

Ha hitelből vásárolnál panellakást, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megversenyeztetheted a bankok lakáshitel-ajánlatait.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.