Eltűnő forintok nyomában

szerző: Kerezsi Tibor
2017. 03. 11.

Március eleje óta forgalomba kerültek a legújabb 2000 és 5000 forintos bankjegyeink. Ennek folyományaként a régi címletekkel hamarosan nem fogunk tudni fizetni. De rövidesen a régi típusú 20 ezer forintosnak is búcsút mondhatunk.

Új seprű jól seper

A szerencsésebbek már március elején találkozhattak a megújult 2000 és 5000 forintossal. Főként ez utóbbi tűnik fel sárga színével. A kétezres alapszínében alig, inkább részleteiben változott (előnyére).

A forint megújulása következtében nem olyan régen kaphattuk kézbe az új 20 és 10 ezreseket is. Az ilyen címletváltások fő indoka a biztonságtechnika fejlődése, és így a bankjegyhamisítás megnehezítése.

De bizonyos időközönként egy-egy különleges sorozatba is belefuthatunk. Ilyen volt például az 56-os eseményekre emlékező 500 forintos vagy a millenniumra kibocsátott 2000 forintos is.

Felkészül az 1000 forintos

Már csak az 500 és 1000 forintos bankjegyből nincs új címlet. Ez utóbbi változik várhatóan az év második felében, amikor a hírek szerint az MNB bemutatja a régi 1000 forintos utódját.

Gyorsan költsd el!

A régi 2000 illetve 5000 forintos bankjegyekkel mindössze az év közepéig (2017. július 31.) lehet majd fizetni. Ez követően még 3 évig ingyenesen beválthatóak lesznek a bankoknál, illetve a postán. De még Csipkerózsikának sem kell semmitől tartani. További 20 évig az MNB díjmentesen beváltja a padlásról előkerült bankjegyeket.

Hosszabbítás

A régi 20 ezer forintos bankjegyet már tavaly decemberében kivonták volna a forgalomból, ám a lakosság még nem készült fel az átállásra, így azokat az MNB további egy évig (tehát az év végéig) forgalomba tartja.

Indiai káosz

Az utóbbi idők egyik legnagyobb port kavaró bankjegyváltása Indiában történt. Az akkori legnagyobb címletű 500 és 1000 rúpiást minden különösebb felkészülési idő nélkül kivonták a forgalomból (hivatkozva a korrupcióra, adóelkerülésre és terrorizmusra). Mivel Indiában a tranzakciók nagyrésze készpénzben zajlik, ráadásul az 500 és 1000 rúpiások készpénzen belüli aránya 80% felett volt, így egy csapásra káoszba fulladt a bankjegycsere.

Hiába lehetett továbbra is kártyával fizetni, ha alig lehet valahol azt használni. Ráadásul több, mint 600 millió indiainak nincs is bankszámlája, illetve a bankszámlával rendelkezők közel felének egyáltalán okmányai sincsenek.

Természetesen ilyen káosztól aligha lehetett volna tartani Magyarországon, ha határidőre kivonják a 20 ezer forintost. De azért nem árt észben tartani, hogy idén 3 címlet régi sorozatának is búcsút kell, hogy intsünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

  • alapblog

    180 ezer forint nettóért sem

    Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.