Betöltés

Ennek már a fele sem tréfa! Ezért is fizetnem kell a banknak?

szerző: Nagy Ildikó
2016-09-11

Akár lakáshiteled, akár bankszámlád, akár lakásbiztosításod van, számos esetben szembesülhetsz azzal, hogy időről időre többet kell értük fizetned. Ráadásul a kedvezőtlen változásokat neked is nyomon kell követned, ha időben szeretnél róla értesülni!

Amikor aláírsz egy lakáshitel szerződést, a feltételek a futamidő alatt megváltozhatnak. Nem csak a hitel törlesztőrészlete, hanem a banknál (akár másik banknál) fenntartott egyéb pénzügyi termékeid fenntartási költsége is.

Mikor változhat a hitel kamata?

Egyrészt a kamatperiódus váltáskor. A kamatperiódus az az időszak, amin belül nem változtatható a hitelkamat. Ez lehet 3, 6 hónap, vagy 1, 3, 5, 10, 15 és 20 év is. Minél hosszabb egy hitel kamatperiódusa, annál magasabb a kamata, ezáltal törlesztőrészlete, ergo a biztonságnak ára is van.

Ezen kívül emelhetik a hiteled kamatát akkor is, ha egy alacsonyabb kamatért cserébe vállaltál valamilyen feltételt, és azt később nem teljesíted. Bizonyos hiteleknél örökre elveszik az ilyen kedvezmény, míg más bankok újra érvényesítik, amennyiben ismét eleget teszel a feltételeknek, amelyek többnyire az alábbiak:

 • meghatározott összegű jövedelem bankhoz utalása,
 • a bank által előírt bankszámlacsomag igénylése, fenntartása,
 • a banknál egyéb termék igénylése (pl. lakásbiztosítás, életbiztosítás).

Mikor változhat a bankszámla, lakásbiztosítás, életbiztosítás költsége?

A bankszámla fenntartási költsége kis túlzással bármikor megváltozhat, emelkedhet és csökkenhet is. Bár sokan ódzkodnak tőle, de időről időre érdemes megnézni a bankszámla ajánlatokat, és jobb lehetőség esetén váltani.

Ha lakáshiteled is van, már nem biztos, hogy könnyen váltasz. A lakáshitelt nyújtó bank ugyan nem írhatja elő kötelezően, hogy oda érkezzen a jövedelmed is, azonban jelentősen magasabb lehet a lakáshiteled kamata, ha nem ott bankolsz.

A lakás-, és életbiztosítás díja évente automatikusan emelkedik. Ezt értékkövetésnek hívják, hogy évről évre ugyanazt a szintű pénzügyi szolgáltatást tudja nyújtani egy-egy kár esetén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ma 1 000 forintot fizet a biztosító neked egy villanykapcsolóra, de jövőre az a kapcsoló már 1 500 forintba kerül, akkor ahhoz meg kell emelnie a biztosítási díjadat (=értékkövetés vagy indexálás).

Ezen kívül akkor is változhat a fizetendő díj, ha megváltoztatod a biztosításba foglalt szolgáltatásokat (például kibővíted a lakásbiztosítást az ingóságaidra is, vagy emeled a biztosítási összeget).

A lakásbiztosítást a teljes futamidő alatt kötelező minden esetben fenntartani, akkor is, ha nem jár érte kamatkedvezmény a lakáshiteledre. Ez azért van, mert a lakás, vagy ház a jelzáloghitel fedezete, és ha a futamidő alatt kár éri, vagy helyre kell állítani az ingatlant, vagy a biztosítótól kapott összeget a kölcsön törlesztésére kell fordítani. Az életbiztosítást csak akkor kötelező végig fizetni, ha ezt előírta a bank a lakáshitelhez.

Változhat-e az elő-, végtörlesztés díja, ha már aláírtad a szerződést?

Igen, ez is változhat, azonban nem túl gyakran jellemző. Legutóbbi alkalommal egy törvénymódosítás miatt kényszerültek erre a bankok.

A bankok, biztosítók változtathatnak a feltételeken, ha:

 • valamilyen szabály ezt előírja, azaz törvények, jogszabályok változása miatt,
 • drágábban tudják nyújtani ugyanazt a szolgáltatást (például tranzakciós illeték bevezetése, infláció, fogyasztói árindex emelkedés),
 • kedvezőtlenül változnak a bankok működési feltételei (például megemelik a bankok által fizetendő OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) hozzájárulás összegét).

Fontos, hogy nem hívják fel egyesével az összes ügyfelüket a pénzintézetek, ha valamely költség, díj emelkedik! Egész egyszerűen küldenek egy levelet, vagy feltüntetik például egy számlakivonatodon, illetve kiteszik a honlapjukra az új kondíciókat, és rajtad múlik, hogy ezeket megnézed-e vagy sem!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

9 Hozzászólás

 1. Vörös Gábor

  Elég szomorú,hogy a bankok szabadon garázdálkodhatnak!!!

 2. Steve51

  A mindenféle illetéket nem a bankok talàljàk ki

 3. Vazul

  Na és? Kit érdekel pár forint!

 4. Szing Éva

  A fehérholló vadaszszezon megkezdődött, a rrrrrruhedékek még a lopott magyar bőrt is megfizetik most!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Aki nincs benn a vérszerződésben, és rajtunk élősködik, annak most mágylyarakás jut.

 5. Lengyel

  Te egy mocsok bankár vagy, vagy egy tudatlan senki?

 6. kutyuli

  A mi pénzünket adja hitelbe magas kamatra, nekünk pedig örökké emeli a költségeket azzal, hogy ráfizet. Közben milliókat vesznek fel a bankvezetők, amire egy embernek nincs is szüksége.

 7. Tutyi

  Azért kényszerítenek be minden embert a bankokba hogy az utolsó maradékukat is lenyúlják tőlünk. Fizess nyugdíj, egészségügyi, áfát, bankban átutalást, havi számladíjat, Különböző számla átutalásokat, pénz átutalást, és a végén meglepődsz hogy egyre fogy a bankban lévő pénzed. Mert a kamat amit kapsz hogy használják a pénzedet, sokkal kevesebb mind amit lenyúlnak tőled.

 8. Almássy Sándor

  Banktól és politikától mentes rendszerben működik az új digitális pénz, a jövő valutája. Nincs infláció, az értéke egyre nő. az inflálódó forintokat még most kiváló alkalom beletenni ebbe a rendszerbe.
  Tájékozódj és cselekedj: http://penzvarazslat.hupont.hu

 9. Magdi

  ezt hivják uzsorának!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.