Betöltés
loading

Érdemes bankszámlát váltanunk, ha csökken a fizetésünk?

A járványhelyzet alatt számos ember fizetése csökkent és sok magyar elvesztette a munkahelyét. Ebben a helyzetben mindenkinek át kell gondolnia a pénzügyi helyzetét, bevételeit és kiadásait. Ennek pedig ma a legtöbb esetben részét képezi egy bankszámlacsomag, aminek költségein akár faragni is lehet. Különösen akkor, ha az eddigi díjkedvezményeket egy meghatározott havi jóváírásért cserébe nyújtja a bank.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Sok magyar fizetése csökkent a járványhelyzet miatt, nekik felül kell vizsgálni a költségvetésüket, melybe beletartozik a bankszámla költségek racionalizálása is. Még akkor is érdemes felülvizsgálni számlánk díjait, ha annak megnyitásakor a legolcsóbbat választottuk, ugyanis fizetésünk csökkenése befolyásolhatja a díjakat is.

A jóváírások csökkenésével emelkedhetnek a számlaköltségek

Számos bank ugyanis a havi számlaforgalom alapján ad különböző kedvezményeket. A csökkenő jövedelmek pedig természetesen a havi jóváírásokra is hatással lehetnek.

Megvizsgáltuk, hogy három különböző élethelyzetben lévő család esetében milyen bankszámla költségnövekedést eredményezne a jövedelem 25%-os csökkenése. Ehhez a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használtuk, amellyel kiválasztottuk a legkedvezőbb, legolcsóbb számlákat.

A különböző élethelyzetek:

  1. 400 ezer forintos havi jövedelem kerül jóváírásra a számlára, melyből 2 tételben összesen 200 ezer forintot felvesz a számlatulaj ATM-ből. Emellett netbankon keresztül megad 2 átutalási megbízást, valamint van 2 állandó átutalási megbízása.
  2. A 2020. április átlagbérnek megfelelő – nettó 266 100 forint – jövedelem kerül jóváírásra, melyből havonta két tételben összesen 100 ezer forintot vesz fel a számlatulaj ATM-ből. További megbízásait netbankon keresztül adja meg a számlatulaj.
  3. A minimálbérrel megegyező – 107 065 forint – havi jövedelem kerül jóváírásra a számlára, melyből  havonta 50 ezer forintot vesz fel a számlatulaj ATM-ből. Az ügyfél megbízásait netbankon keresztül, vagy más elektronikus csatornákon át adja meg.

A jóváírások csökkenésével két esetben is jelentősen átrendeződött a legkedvezőbb számlák sorrendje, sőt ezen helyzetekben az eredetileg legolcsóbb számla már nem is fér be a top 3 csomag közé. Ez azt jelenti, hogy a jóváírások csökkenése miatt a számlaköltség akár 5-10 ezer forinttal is megemelkedhet évente.

Most azonnal lépni kell? 

A járványveszély elmúltával a gazdaság újraindulhat, akinek csökkent a fizetése remélhetőleg a közeljövőben újra megemelkedhet. Érdemes kivárni a válság végét?

Nem tudhatjuk, hogy meddig tart a gazdasági visszaesés, mikorra áll vissza a korábbi helyzet. Ugyanakkor nem kell kapkodni sem, a legtöbb bank az MNB ajánlásának megfelelően a havi jóváírási feltételektől eltekint idén év végéig. Ez azt jelenti, hogy a csökkenő jövedelem, jóváírás miatt nem emelnek bankszámla díjakat az egyes pénzintézetek 2021. januárjáig. (Érdemes megnéznie mindenkinek, hogy a saját bankja hogyan alkalmazza ezt az elvárást.)

Éppen ezért nem kell feltétlenül kapkodnia senkinek, van idő az új számlacsomag kiválasztására, vagy épp kivárni a bércsökkenés megszűnését.

Van amit érdemes most megtenni! 

Ettől függetlenül vizsgáljuk felül saját bankolási szokásaink, apró változásokkal sokat megtakaríthatunk. A fenti példák közül az egyik esetben a számlatulaj havonta 2 alkalommal, összesen 200 ezer forint összegben vett fel készpénzt automatából. Ez meghaladja a havi díjmentes készpénzfelvételi limitet – 150 ezer forintot -, ha a készpénzigényt le tudná csökkenteni a számlatulaj erre a szintre, akkor több ezer forintot meg tudna spórolni évente.

Érdemes a megbízásokat elektronikus csatornán megadni – netbankon, mobilalkalmazáson keresztül -, ezzel otthonról, kényelmesen, olcsóbban lehetne a megbízásokat megadni.

Mindenképpen érdemes a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával megnézni, hogy melyik számla lenne számunkra a legolcsóbb, mennyit tudnánk spórolni egy bankváltással. Ez nem kerül semmibe, nem jelent kötelezettséget számunkra, mégis fel tudnánk mérni milyen lehetőségeink lennének bankszámla költségeink mérséklésére.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem akarsz bankot váltani? Számlacsomagot még mindig cserélhetsz!

Rendszeresen hallani azt, hogy érdemes meghatározott időközönként átnézni a bankok bankszámla ajánlatait: számlánk lecserélésével, egy bankváltással ugyanis évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk. Sokakban a legnagyobb ellenérzést a bankváltás...

Bankbetét körkép: ezek most a legmagasabb kamatok!

A bankbetétek manapság nem tartoznak a legelterjedtebb befektetési formák közé. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy melyek most a piacon elérhető legjobb ajánlatok, és hogy tud-e infláció feletti hozamot elérni az,...

Hitelt szeretnénk? Akkor szükség van bankszámlára is

A legtöbb bank elvárja, hogy a hiteligénylőnek legyen aktív bankszámlája legalább 2-3 hónapja. Vagyis nem elég egy olyan számlacsomag, amelyen nem hajtunk végre semmilyen tranzakciót, a pénzintézetek jellemzően legalább egy...

Blogajánló
  • alapblog Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők

    Megjelentek az évtizedek óta zajló globális értékrend kutatás, a World Value Survey 7. sorozatának első részadatai, még nincs minden ország feltöltve. Főleg az Amerikában, de... The post Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők appeared first on alapblog.