Betöltés

Érintés nélküli fizetés – A te bankodnál van rá lehetőség?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-07

Míg a forgalomban lévő bankkártyák száma csekély növekedést mutat 2012 év végéhez képest, addig egy év alatt háromszorosára nőtt az érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártyák száma. Árfolyamgátból eredő terhek ide, tranzakciós illetékfizetési kötelezettség oda, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások fejlesztésének a legnagyobb terhek sem szabhatnak gátat. Kíváncsi vagy, hogy melyik banknál érhető el érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártya? Megmutatjuk!

Csekély mértékben, mindössze 19 170 darabbal volt több bankkártya forgalomban tavaly év végén 2012 év végéhez képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. Persze kétségbe azért nem kell esni, hiszen így is 8 968 431 darabra rúgott a forgalomban lévő bankkártyák száma. A volumen ugyan csak kis mértékben növekedett, viszont
jelentős átalakulás figyelhető meg a hagyományos és az érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártyák szerkezetében.

mnb_140407Míg 2012 év végén még 94%-ot képviseltek a hagyományos bankkártyák, addig 2013 év végére, az érintés nélküli fizetés térnyerésének köszönhetően 80%-ra csökkent ez az arány.
Azaz minden ötödik bankkártya alkalmas az ilyen típusú fizetésre!

Mitől több egy ilyen bankkártya?

Az érintés nélküli fizetés az ún. Near Field Communication (NFC) technológiára épül, amely lehetővé teszi a biztonságos, vezeték nélküli adatátvitelt néhány centiméteres hatókörön belül. Így fizetéskor nem kell a bankkártyánkat kiadnunk a kezünkből, mindössze az elfogadóeszköz közelébe kell tartanunk, hogy fizessünk. Mindez pedig villámgyorsan történik, ugyanis a terminál hatókörébe érve, bankkártyánk a másodperc töredéke alatt kapcsolódik az elfogadóeszközhöz, amely azonosításunkat követően a fizetést azonnal fel is dolgozza. A MasterCard megoldását PayPass-nak nevezik, míg a VISA payWave-nek keresztelte a saját érintés nélküli fizetési rendszerét.

erintesnelkul_1404075 000 forintos összeghatár alatt nem kell a PIN kóddal bíbelődni, sem pedig a bizonylatot aláírni. 5 000 forint felett is fizethetünk a fenti formában, ilyenkor viszont a PIN kód használata már kötelező.

Természetesen
az érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártyák hagyományos társaik minden funkcióját örökölték. Így az sem okoz problémát, ha esetleg olyan helyen kell használnunk, ahol az elfogadóeszköz nem alkalmas az ilyen típusú fizetésre. Hozzátennénk kishazánkban már a terminálok több mint harmada (36%) elfogadja az ilyen kártyákat!

Melyik banknál lehet igénybe venni?

Bár némileg meglepő, de sajnos nem mindegyiknél. A legtöbb bank a szolgáltatás színvonal és az ügyfél-elégedettség növelése érdekében bővítette, vagy teljes egészében lecserélte bankkártya portfolióját, de akadnak olyan piaci szereplők, amelyek egyelőre még nem érzik ennek szükségét. Így fest jelenleg a kép, csemegeként pedig a hitelkártyákat is kigyűjtöttük.

osszesito_140407A fenti 15 bank közül 11 esetében találunk a kártyaportfolióban érintés nélküli fizetésre alkalmas kártyá(ka)t. Egyetlen esetben fordul elő, hogy kizárólag a hitelkártyák alkalmasak ilyen fizetésre, a normál debit kártyáknak még nincs ilyen funkciója. Némileg más a helyzet a hitelkártyáknál. A 11 bank közül háromnál egyáltalán nem lehet ilyen terméket igénybe venni, a fennmaradó nyolcból pedig ötnek van olyan kártyája, amely alkalmas az ilyen típusú fizetésre.

Az érintés nélküli fizetés ilyen tempójú térnyerése mellett nagy valószínűséggel azok a bankok is rövid időn belül megújítják majd bankkártya kínálatukat, amelyek ezt eddig még nem tették meg. Persze az sem kizárt, hogy egyéb alternatív fizetési módok bevezetésének irányába mozdulnak majd el, bankkártyáik pedig maradnak továbbra is hagyományosak. Bármit is hozzon a közeli jövő egy biztos: a fejlődés megállíthatatlan!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Legyen szó normál bankkártyáról, vagy éppen hitelkártyáról a Bankmonitoron biztos, hogy megtalálod a legjobb ajánlatot. Mindenkit megnyugtatunk, hogy
a legjobb számlacsomagokhoz igényelhető bankkártyák és
a legjobb hitelkártyák zöme alkalmas az érintés nélküli fizetésre!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • alapblog

    Az emberek vagy a számok fontosabbak?

    Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.