Erősödő forint segíthet Magyarországnak

Erősödő forint segíthet Magyarországnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-08
 

Az utóbbi egy hónapban sokat erősödött a forint. Ez segítheti Magyarországot, hogy a hiánycélokat teljesíteni tudja. Sőt, az év végére még erősebb forintot várnak a szakértők. Viszont a távolabbi jövő már nem ilyen rózsás: jó pár negatív folyamat megfigyelhető. Ilyen gócpont a közműszolgáltatás, az oktatás és az állami szintű kreatív könyvelés, sőt a dollár erősödése is. Ám az élet Amerikában sem csak móka és kacagás!

Az utóbbi időszak jelentős forinterősödését több tényező együttállása okozta. Egyrészt a forint az elmúlt hónapokban alulteljesítő volt a feltörekvő piaci devizák mezőnyében, főként a bankok elszámoltatása miatt. Mivel úgy tűnik, lassan pont kerül az ügy végére így forint is visszaerősödhet. Ráadásul sok bank már korábban devizát vásárolt (ami gyengítette a forintot), hogy felkészüljenek az elszámoltatás miatti devizaváltásokra. Viszont amióta az MNB bejelentette, hogy a szükséges körülbelül 3 milliárd forintot a bankok rendelkezésére bocsátja, azóta sok bank elkezdte eladni az előre vásárolt devizát (ami erősíti a forintot). De Zsiday Viktor szerint nem egyirányú utca a forint: elképzelhetőnek tartja, hogy rövid időn belül megfordulhat az erősödés.

Viszont pozitív véleménye van a hiánycél teljesítéséről, és az európai uniós támogatásokról. Még annak ellenére is, hogy ennek egy részét véleménye szerint is egyszerűen ellopják.

A Superposition Alapot kezelő Szabó Dávid meglátása alapján viszont a hiánycél teljesítésében az egyik segítségünk az állami szintű kreatív könyvelés lehet. Ennek lényege, hogy a már elköltött magán-nyugdíjpénztári vagyont, mint bevételt nem 2011-ben kell teljes egészében elszámolni, hanem 35 évre elosztva. Így egy már elköltött pénz javítja a jövőbeni mérleget. De szerinte a jövőt nem csak ez a tétel fenyegeti. A közműszolgáltatók sanyargatása, az oktatásból kivont pénz, mind-mind negatív hatással lehet Magyarországra.

Ám a Világ Gazdasági Szuperhatalmának is megvannak a maga bajai (és most nem Kínáról, hanem USA-ról beszélünk.) A munkaképes korú lakosok közül több, mint két Magyarországnyi ember nem része a munkaerőpiacnak. Ráadásul ez a szám a kilencvenes évektől dinamikusan emelkedik.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés