Erre figyelj, hogy a lakáshitel egy sikertörténet legyen!

Erre figyelj, hogy a lakáshitel egy sikertörténet legyen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-16 Frissítve: 2021-08-06
 

Fokozott az érdeklődés az ingatlanpiacon, rengetegen gondolkoznak lakásvásárláson még az egekben levő lakásárak mellett is. Ehhez a legtöbb embernél elengedhetetlen a lakáshitel, azonban ajánlatos nagyon megfontolni mielőtt egy nem megfelelő hitelbe ugranánk bele. A CashMester legújabb részében azt tekintettük át, hogy mire figyeljünk leginkább a futamidő és a fedezet terén, hiszen a legtöbben ezen próbálnak játszani, hogy egy nagyobb hitelösszeg is beleférjen a büdzsébe.

Mi történt pontosan?

Az ingatlanpiac továbbra is kirobbanó formában van, ráadásul nagyon sokan terveznek még mindig lakást is vásárolni. Ugyanakkor a hihetetlen magaslatokban tartózkodó árak miatt a vásárláshoz rendelkezésre álló keret már szűkös lehet, sokak számára csak egy nagy összegű lakáshitel jelent megoldást. Ahhoz, hogy ésszerűen vállalj rizikót, célszerű résen lenned a lakás felvétele során, éppen ezért fel is hívjuk a figyelmed néhány lényeges szempontra.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

Egyszerűen olyan drágák lettek a lakások, hogy a megvásárlásukhoz nagyobb hitelösszegre is szükség van, ami alapesetben nagyobb havi kiadást is jelent. Ezt úgy próbálják sokan orvosolni, hogy hosszabb futamidőre vennék fel a hitel, szélsőséges esetben egészen 30 évig húznák a visszafizetést. Egy példán keresztül megérhető a logika, ha 4,4%-os kamattal veszel fel egy 10 millió forintos hitelt, akkor 15 éves futamidővel 75 ezer forint lesz a törlesztőd, de ha 30 évre veszed fel, akkor már 49 ezer forint.

Igen ám, de összességében milliókkal többet fizetsz vissza a banknak, ami abból fakad, hogy egyszerűen hosszabb ideig fizeted a kamatokat a bank felé. Nagy a veszély akkor is, ha a legolcsóbb (3, 6, 12 hónapos kamatperiódusú) hiteleket kombinálod a hosszú futamidővel. Ilyenkor egy esetleges kamatemelkedés hatása rövid időn belül meglátszik a törlesztődön, ráadásul a teljes visszafizetés is megugrik a futamidő hosszúsága miatt. Ami első látásra olcsónak tűnik, összességében igen költséges lehet.

Gyakori eset, hogy a megfelelő összegű saját megtakarítás hiánya okoz problémát. Ha nincs meg a legalább 20%-os önerő, sokan a pótfedezettel (két ingatlannal) próbálják lefaragni nullára az önerőt. Természetesen ehhez a jövedelmednek is rendben kell lennie, és fel kell vállalnod a rizikót, hogy ha probléma adódik a visszafizetéssel, akkor például a szüleid háza is a bankhoz kerülhet.

Miért kellene engem érdekelnie?

Le mernénk fogadni, hogy sokszor futsz össze az alábbi két ellentétes nézettel: egyesek szerint teljesen elítélendő dolog a hitel, a másik tábor pedig szinte mindent hitelből vásárolna meg. Persze valahol a kettő között áll az igazság, azonban nem árt körültekintőnek lenned, mikor a lehetőségeket mérlegeled.

Azt lehet mondani, hogy adott esetben tudni kell nemet mondani, és nem beleugrani egy olyan lakáshitelbe, amivel megégetheted magad. Így nem ajánlatos a leghosszabb futamidőre lőni az alacsonyabb törlesztő miatt, ha egyszer milliókkal többet kell összességében kicsengetni. Inkább a legrövidebb bevállalható visszafizetési idő lesz a jó választás, persze figyelve arra, hogy így se legyen kicentizve a kereted (erre ma már a bankok is nagyon ügyelnek).

A pótfedezet sem jelent jó megoldást, ha nem vagy képest nagy bizonyossággal a törlesztőt fizetni. Sokkal biztonságosabb, ha valamekkora önerőt feltudsz mutatni, és nem pusztán azért élsz a pótfedezettel, hogy teljesen önerő nélkül juss a hitelhez.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés